280
| REUTERS/Simon Dawson

Τυχαίο; Tιμή-ρεκόρ για τον πίνακα του Banksy με τους χιμπατζήδες στη Βουλή των Κοινοτήτων

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2019, 10:24

Τυχαίο; Tιμή-ρεκόρ για τον πίνακα του Banksy με τους χιμπατζήδες στη Βουλή των Κοινοτήτων

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2019, 10:24

Η αλήθεια είναι ότι ούτε ο Banksy, ο διάσημος-άγνωστος εικαστικός με αυτήν την αχαλίνωτη φαντασία, δεν θα μπορούσε να φανταστεί όταν φιλοτεχνούσε τον περίφημο πίνακά του με τη Βουλή των Κοινοτήτων με τους χιμπατζήδες το 2009, ότι το έργο του θα ήταν τόσο επίκαιρο δέκα χρόνια μετά.

Και ως εκ τούτου δεν αποτελεί τέτοια έκπληξη που το έργο του «Devolved Parliament» πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στην αστρονομική τιμή των 9,9 εκατ. στερλινών (11,1 εκατ. ευρώ). Οπως ανέφερε ο οίκος δημοπρασιών πρόκειται για τιμή-ρεκόρ για τον βρετανό καλλιτέχνη του γκράφιτι.

Με τον τίτλο «Devolved Parliament» (που σημαίνει αποκεντρωμένο κοινοβούλιο, αλλά εδώ ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τον όρο περισσότερο ως «αποδιοργανωμένο κοινοβούλιο») ο πίνακας αυτός παρουσιάζει χιμπατζήδες να κάθονται στα διάσημα πράσινα έδρανα της Βουλής των Κοινοτήτων, έχοντας αντικαταστήσει τους άνδρες και τις γυναίκες πολιτικούς.

«Δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή για να διαθέσουμε προς πώληση αυτό τον πίνακα», παραδέχτηκε ο Αλεξ Μπράντσικ, επικεφαλής στο τμήμα σύγχρονης τέχνης Ευρώπης του Sotheby’s, παραπέμοντας στην ιλαροτραγωδία που διαδραματίζεται σχεδόν καθημερινά στο βρετανικό κοινοβούλιο, με φόντο το επαπειλούμενο Brexit.

Για τον Μπράντσικ, το έργο του Μπάνκσι υπογραμμίζει «την οπισθοχώρηση της παλαιότερης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας του κόσμου σε φυλετική και ζωώδη συμπεριφορά».

Ο πίνακας είχε αρχικά εκτεθεί το 2009 στο μουσείο της πόλης του Μπρίστολ, στη νοτιοδυτική Βρετανία, απ’ όπου κατάγεται ο Banksy.

Ωστόσο, εφέτος ο καλλιτέχνης παρουσίασε εκ νέου το έργο του για να συμπέσει με την ημερομηνία του Brexit που αρχικά προβλεπόταν για τις 29 Μαρτίου του 2019, «δέκα χρόνια μετά την πρώτη έκθεσή του», εξήγησε ο Μπράντσικ.

Με αφορμή την πολιτική συγκυρία, άλλαξε και ο τίτλος του πίνακα που παλαιότερα ήταν «Question Time».

Το προηγούμενο ρεκόρ για έργο του μυστηριώδους καλλιτέχνη ήταν 1,87 εκατ. δολάρια (1,7 εκατομμύρια ευρώ), το 2008 στην Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...