714
Στο έργο του «Devolved Parliament», ο Banksy είναι σα να οραματίστηκε τον πλανήτη των πιθήκων εντός βρετανικού κοινοβουλίου | Banksy / Instagram

«Η βρετανική Βουλή των Πιθήκων» του Banksy ταιριάζει στο Brexit

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2019, 12:48
Στο έργο του «Devolved Parliament», ο Banksy είναι σα να οραματίστηκε τον πλανήτη των πιθήκων εντός βρετανικού κοινοβουλίου
|Banksy / Instagram

«Η βρετανική Βουλή των Πιθήκων» του Banksy ταιριάζει στο Brexit

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2019, 12:48

Eνα έργο του Banksy, με τίτλο «Devolved Parliament», εκτίθεται ξανά στο κοινό με αφορμή το Brexit, και μάλιστα ύστερα από προτροπή του ίδιου του καλλιτέχνη, κάτι που ο ίδιος δεν συνηθίζει. Στο «Devolved Parliament» απεικονίζεται η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων γεμάτη με χιμπατζήδες που κάθονται στις θέσεις των ανθρώπων. Οπως αναφέρει το BBC, η νέα έκθεση του έργου πραγματοποιείται στο Bristol Museum & Art Gallery, με αφορμή την επίσημη ημερομηνία του Brexit, που είχε αρχικά οριστεί για σήμερα 29 Μαρτίου 2019, αλλά τελικά μετατέθηκε.

Στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram, o Banksy ανέβασε χθες το συγκεκριμένο έργο του με την εξής λεζάντα: «Devolved Palriament. Εφτιαξα αυτό το έργο δέκα χρόνια πριν. Το μουσείο του Μπρίστολ απλά πρέπει να το εκθέσει εκ νέου για την ημέρα του Brexit», έγραψε ο διάσημος καλλιτέχνης. «Γελάστε τώρα, αλλά μία μέρα δεν θα κάνει κανείς κουμάντο», συμπλήρωσε με προφητικό ύφος, σχολιάζοντας τη χαοτική πολιτική κατάσταση.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

. Devolved Parliament I made this ten years ago. Bristol museum have just put it back on display to mark Brexit day. . “Laugh now, but one day no-one will be in charge.”

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Banksy (@banksy) στις

Η τελευταία φράση αποτελεί επίσης αναφορά στο έργο του «Laugh Now». To 2002 o Banksy φιλοτέχνησε στο Μπράιτον ένα στένσιλ με έναν χιμπατζή, ο οποίος έχει περασμένη μία ταμπέλα στον λαιμό του, στην οποία αναγράφεται η φράση «Γελάστε τώρα, αλλά μία μέρα εμείς θα κάνουμε κουμάντο» – σαφές σχόλειο για την ανθρωπότητα, που αντί να ακολουθεί τους νόμους της εξέλιξης και να πηγαίνει μπροστά, πηγαίνει προς τα πίσω.

Το εξαιρετικό «Devolved Parliament» του Banksy (Banksy / Bristol Museum)

Η Γιόμα Σμιθ, εκ μέρους του Μουσείου του Μπρίστολ, περιέγραψε τον καλλιτέχνη ως ένα γνήσιο παιδί της πόλης, ενώ ανέφερε πως περιμένει το έργο να έχει μεγάλη απήχηση στο κοινό. «Πρόκειται για σπουδαία τέχνη. Και σπουδαία τέχνη είναι όταν μπορείς να αντανακλάς την κοινωνία μέσα από τα έργα σου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Πριν δέκα χρόνια το μουσείο είχε διοργανώσει την έκθεση «Banksy vs Bristol Museum», που αποτέλεσε μία από τις πιο επιτυχημένες εκθέσεις παγκοσμίως.

Το στένσιλ του Banksy «Laugh know» με τον χιμπατζή που προφητεύει την κυριαρχία του είδους του (Banksy / Instagram)

Και τώρα, δικαιώνει το γνωστό κλισέ, ότι το συγκεκριμένο έργο με τη Βουλή των Χιμπατζήδων, είναι «επίκαιρο όσο ποτέ»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...