409
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις δηλώσεις του στους εκπροσώπους του Τύπου εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου | SOOC

Tσίπρας: Δεν κράτησα τη διερευνητική εντολή – οδυνηρό σοκ το αποτέλεσμα

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2023, 11:23
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις δηλώσεις του στους εκπροσώπους του Τύπου εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου
|SOOC

Tσίπρας: Δεν κράτησα τη διερευνητική εντολή – οδυνηρό σοκ το αποτέλεσμα

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2023, 11:23

Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε στις 11 το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, να του αναθέσει τη δεύτερη διερευνητική εντολή.

Στη σύντομη συνομιλία του με την Πρόεδρο, ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών της 21ης Μαΐου δήλωσε πως δεν θα παραλάβει την εντολή, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, σημειώνοντας ωστόσο ότι έπρεπε να ανταποκριθεί στον θεσμικό του ρόλο.

Στις δηλώσεις του εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως δεν κρατησε τη διερευνητική εντολή καθώς δεν προκύπτουν συσχετισμοί για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, κάνοντας λόγο για μία σημαντική ευκαιρία για την αλλαγή του τρόπου που κυβερνάται η χώρα, που χάθηκε – και μάλιστα πριν τις εκλογές.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε οδυνηρό σοκ για τον ΣΥΡΙΖΑ – απρόσμενα οδυνηρό, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου (σ.σ. έφθασε μαλιστα στο σημείο να μιλήσει για αποτέλεσμα οδυνηρό για την ίδια την κοινωνία [!] ακόμη για όσους ψήφισαν Νέας Δημοκρατία, όταν ο λαός έδωσε με την ψήφο του ποσοστό 41% στον Κυριάκο Μητσοτάκη) και εν όψει της δεύτερης κάλπης τον Ιούνιο, υποστήριξε πως   αν επαναληφθούν οι συσχετισμοί του πρώτου αποτελέσματος, δημιουργούνται συνθήκες ασφυκτικές για τη δημοκρατία.

Και θέτοντας το νέα διακύβευμα, τόνισε ότι στόχος είναι «να δούμε πώς θα αποτρέψουμε την επανάληψη» των επικίνδυνων κατά τον ίδιο, συσχετισμών στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου.

Οσον αφορά τις ευθύνες για την πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε με νόημα ότι οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες, αλλά η ήττα μόνο έναν, αναλαμβάνοντας ακέραια την ευθύνη του οδυνηρού για το κόμμα του εκλογικού αποτελέσματος. Και αυτό, εξήγησε,  σημαίνει ότι στέκομαι και δίνω τη μάχη.

Κλείνοντας ζήτησε  «συγγνώμη από όσους [ψηφοφόρους του κόμματος] πληγώσαμε» και εν όψει των δεύτερων εκλογών της 25ης Ιουνίου, δεσμεύθηκε εκ νέου ότι «θα δώσουμε μαζί τη νέα αυτή μάχη για να μην έχουμε μία παντοδύναμη, ανεξέλεγκτη, ηγεμονική κυβέρνηση», αλλά και να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ βασικός κορμός των λαϊκών.

Πλέον η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να καλέσει τον προεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη.

Στη συνέχεια και αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των διερευνητικών, όπως ορίζει το Σύνταγμα, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα καλέσει στο Προεδρικό Μέγαρο τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν προκύψει από τις εκλογές της 21ης Μαΐου για τη διερεύνηση σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής.

Και αν και πάλι η προσπάθεια αποβεί άκαρπη, θα ακολουθήσει ο ορισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής που θα οδηγήσει τη χώρα στις δεύτερες κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...