640
| Γ.Τ ΣΥΡΙΖΑ / ANDREA BONETI

Τσίπρας: Κυβέρνηση συνεργασίας για την ανατροπή του «καθεστώτος» – Οικονόμου: Ούτε να την περιγράψει δεν τολμά

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2023, 22:49
|Γ.Τ ΣΥΡΙΖΑ / ANDREA BONETI

Τσίπρας: Κυβέρνηση συνεργασίας για την ανατροπή του «καθεστώτος» – Οικονόμου: Ούτε να την περιγράψει δεν τολμά

Protagon Team Protagon Team 31 Μαρτίου 2023, 22:49

Καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την Καλαμάτα ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση του κόμματος μετά την τραγωδία των Τεμπών ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, υπογραμμίζοντας ότι μόνο αυτό το αποτέλεσμα εξασφαλίζει την απαλλαγή από το «καθεστώς Μητσοτάκη» και την πολιτική αλλαγή, με τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.

Είναι «εθνικό καθήκον να αγωνιστούμε για την απαλλαγή από το καθεστώς Μητσοτάκη για να μη συνεχιστεί η διαφθορά, η αδιαφάνεια, η αισχροκέρδεια, η συγκάλυψη, η αναδιανομή για τους λίγους» δήλωσε, ενώ, συγκρίνοντας το κόμμα του με τη ΝΔ, σημείωσε: «Για πολλά μπορεί να μας κατηγορήσει κανείς αλλά όχι για την τιμιότητά μας και για τα καθαρά χέρια μας. Κάναμε λάθη αλλά βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και παραδώσαμε τη χώρα με 37 δισ. στα δημόσια ταμεία. Στο δικό μας DNA είναι η δικαιοσύνη».

Απευθύνθηκε στους πολίτες όλων των πολιτικών αποχρώσεων ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν στο παρελθόν, ανεξάρτητα από το αν είναι δεξιοί, αριστεροί ή κεντρώοι, να πουν «ως εδώ, δεν πάει άλλο» και να στηρίξουν την απαραίτητη πολιτική αλλαγή. Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι η κυβέρνηση αλλά η καθημερινότητα, είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε εκ νέου στα περί προοδευτικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι αυτή, μεταξύ άλλων, θα φωτίσει και τα αίτια του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, στο οποίο αναφέρθηκε εκτενώς: «Η εποχή της συγκάλυψης τελείωσε στα Τέμπη. Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα δώσει άπλετο χώρο στην αλήθεια».

Αναφερθείς στα των πιθανών συνεργασιών μεταξύ των κομμάτων την επομένη των εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας περιορίστηκε να επαναλάβει πως «μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλει, την επόμενη ημέρα των εκλογών, ατζέντα συνεργασίας στις προοδευτικές δυνάμεις».

Ασκησε κριτική, μάλιστα, στον Πρωθυπουργό επειδή «έχει ως εκλογικό του στόχο την αυτοδυναμία». «Την ταυτίζει μάλιστα με τη σταθερότητα. Εμείς πιστεύουμε ότι η σταθερότητα απαιτεί δημοκρατικές συναινέσεις και κυβερνήσεις της πιο πλατιάς λαϊκής στήριξης. Και όχι τον αυταρχισμό, την αλαζονεία και το ανεξέλεγκτο της αυτοδυναμίας. Καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι με αυτοδυναμίες χρεοκόπησε η χώρα», συμπλήρωσε.

Προηγουμένως αναφέρθηκε λεπτομερώς στο «εθνικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάταξη της πατρίδας». «Από τις πρώτες μέρες θα καταργήσουμε όλους τους νόμους και τις διατάξεις που βάζουν φραγμό στις ελευθερίες και τα δικαιώματα του πολίτη και αφαιρούν κάθε φραγμό από την ασυδοσία των προνομιούχων», υποσχέθηκε.

Εξειδικεύοντας, περιέγραψε ως στόχους μιας κυβέρνησης υπό τον ίδιο, ανάμεσα σε άλλα, την κρατικοποίηση της ΔΕΗ, την αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ, την αύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10 %, από τον πρώτο χρόνο, τη θέσπιση ενός έκτακτου φόρου για τις τράπεζες, την επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019 και τους διορισμούς 20.000 μονίμων δασκάλων και καθηγητών.

Η κυβέρνηση για τα «ψέματα και τις εμμονές» Τσίπρα

«Η Ελλάδα του 2023 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2015-2019» ήρθε η απάντηση στην ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.

«Εμεινε όρθια στις κρίσεις. Μείωσε 50 φόρους, αύξησε κατά 20% τον κατώτατο μισθό, έχει διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τη υπόλοιπη Ευρώπη, η ισχυρή φωνή της ακούγεται από το Κογκρέσο μέχρι το Ισραήλ και από τις Βρυξέλλες μέχρι τον Αραβικό Κόσμο. Τα σύνοράμας είναι απροσπέλαστα και η γεωστρατηγική μας θέση ενισχυμένη. Στη παιδεία, στην υγεία, στην ασφάλεια υπηρετούν περισσότερα στελέχη από ότι στο παρελθόν», επεσήμανε, για να προσθέσει έπειτα:

«Αυτά και πολλά άλλα οι πολίτες τα γνωρίζουν από προσωπική εμπειρία. Οπως γνωρίζουν ότι υπάρχει και κάτι που δεν άλλαξε και δεν θα αλλάξει. Ο κ. Τσίπρας, με τα ψέματα και τις εμμονές του. Με τις εύκολες υποσχέσεις που θα χρηματοδοτήσει από τα λεφτόδεντρα των νέων φόρων, για τους οποίους μια πρόγευση μας έδωσε ο κ. Δραγασάκης. Και με τις φαντασιώσεις για μια δήθεν προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας».

Μια κυβέρνηση που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ούτε να την περιγράψει δεν τολμά» συνέχισε ο κ. Οικονόμου. «Είτε γιατί ούτε ο ίδιος δεν πιστεύει ότι θα σχηματιστεί ποτέ, είτε γιατί η περιγραφή της θα αποκάλυπτε την ανακύκλωση φθαρμένων και μοιραίων για την πατρίδα προσώπων και πολιτικών» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...