665
Τσίπρας και Τσακαλώτος στη Βουλή. Δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα; | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Τσίπρας εναντίον Τσακαλώτου σε σκηνικό ρήξης στον ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2020, 11:00
Τσίπρας και Τσακαλώτος στη Βουλή. Δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα;
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Τσίπρας εναντίον Τσακαλώτου σε σκηνικό ρήξης στον ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2020, 11:00

Τα όσα συνέβησαν μέσα στην εβδομάδα ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο —με τον πρώην υπουργό να αμφισβητεί (εδώ) τη ρητορική και το ύφος του αρχηγού απέναντι κυρίως στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρόεδρο να εμφανίζεται οργισμένος στον λεγόμενο «πρωινό καφέ» της Κουμουνδούρου και να ανακοινώνει για πρώτη φορά σύσταση πειθαρχικού οργάνου στον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και τη Ζανέτ Τσίπρα να παρεμβαίνει μέσω Facebook (!)— περιγράφουν ένα σκηνικό ρήξης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα «Παραπολιτικά» κυκλοφόρησαν με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ένα βήμα πριν τη ρήξη ο ΣΥΡΙΖΑ – στα πρόθυρα της διάσπασης η Κουμουνδούρου», η «Εφημερίδα των Συντακτών» είχε τίτλο «ΣΥΡΙΖΑ – Αναζητείται ηρεμία» και «Τα Νέα» με τίτλο «Ένα βήμα πριν τη διάλυση ο ΣΥΡΙΖΑ». Ακόμα και αν κάποιοι τίτλοι είναι περισσότερο ευσεβείς πόθοι των εκδοτών, δείχνουν ότι η κατάσταση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πιο οριακή από ποτέ την τελευταία δεκαετία.

Στην πρωινή σύσκεψη της Πέμπτης στην Κουμουνδούρου, ο κ. Τσίπρας φέρεται να είπε (εδώ): «Αν θέλετε συμπροεδρία να μου το πει κάποιος εδώ μέσα» —ένα μήνυμα προς τον κ. Τσακαλώτο. Είχε προηγηθεί μια σπάνια ανάρτηση (εδώ) της αδελφής του, Ζανέτ Τσίπρα, η οποία εκτός από συγγενής του αρχηγού είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτήν η κυρία Τσίπρα καλούσε τον κ. Τσακαλώτο να παραιτηθεί (!) αν δεν υπακούει τη γραμμή —η οποία «γραμμή» είναι να αποκαλούν «απατεώνα» τον Πρωθυπουργό της χώρας. Όπως παρατηρεί στο σχετικό ρεπορτάζ στα «Νέα», ο Δημήτρης Ν. Μανιάτης, «το πρόσωπο και το χτύπημα είχαν μια ειδική σημειολογία αφού παρά την έντονη κομματική – προεδρική -, αν και αθόρυβη, κινητικότητά της η Ζανέτ Τσίπρα δεν είχε τοποθετηθεί δημόσια άλλη φορά».

Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε σε μια νέα περιδίνηση εσωστρέφειας, η οποία δεν είναι άσχετη με τα δημοσκοπικά ευρήματα που εμφανίζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι μόνο κολλημένο πέριξ του 20% αλλά -ίσως σημαντικότερο- να αδυνατεί να κερδίσει ποσοστά από την αναμενόμενη φθορά της ΝΔ. Ωστόσο αυτή τη φορά η εσωστρέφεια έχει λάβει χαρακτηριστικά προσωπικής βεντέτας, μεταξύ του κ. Τσίπρα και του κ. Τσακαλώτου —φαίνεται ότι η διακινούμενη συνάντησή τους στο Σούνιο μετά τον τελευταίο «ανασχηματισμό» (εδώ) στον ΣΥΡΙΖΑ δεν απέδωσε, τουναντίον πυροδότησε νέες εντάσεις.

Τον «πρωινό καφέ» που… ξεχείλισε, ακολούθησε η εισήγηση του κ. Τσίπρα για τη σύσταση ενός είδους πειθαρχικού οργάνου, μια πρωτοφανής πρόταση για επιβολή λογοκρισίας στην ιστορία του πολυσυλλεκτικού ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε ένα πλαίσιο αυξημένης επιτήρησης του δημοσίου λόγου του κόμματος εισηγούμενος τη σύσταση επιτροπής δεοντολογίας με δυνατότητα επιβολής κυρώσεων. «Οφείλουμε προς αυτή τη κατεύθυνση να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις και πολιτικά και οργανωτικά μέτρα. Να αποφασίσουμε συγκεκριμένους κανόνες και διαδικασίες, που θα τηρούνται από όλους. Και για όποιον τους παραβαίνει θα υπάρχουν κυρώσεις. Και ταυτόχρονα είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τις συλλογικές μας διαδικασίες, ώστε η διαφορετική άποψη να κατατίθεται στα συλλογικά όργανα και να αποφασίζουμε συλλογικά».

Το όργανο αυτό θα συζητηθεί στο προσεχές Πολιτικό Συμβούλιο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα αποτελείται από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, την Ολγα Γεροβασίλη, τον Νάσο Ηλιόπουλο και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο. Τυπικά η επιλογή αυτή των τεσσάρων είναι αυτονόητη: ο κ. Τζανακόπουλος είναι νέος γραμματέας του κόμματος, η κυρία Γεροβασίλη είναι γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ηλιόπουλος νέος εκπρόσωπος Τύπου και ο κ. Θεοχαρόπουλος διευθυντής της ΚΟ.

Για τον κ. Θεοχαρόπουλο όμως ήδη εκφράζονται σοβαρές ενστάσεις. Είναι δυνατόν ο πρώην πρόεδρος της ανύπαρκτης ΔΗΜΑΡ, πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ και αποτυχημένος υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, να επιβάλει μέτρα κατά του κ. Τσακαλώτου, του πρώτου σε σταυρούς βουλευτή του κόμματος και επικεφαλής των 53+, μιας ισχυρής ομάδας στο εσωτερικό;

Προς το παρόν ο κ. Τσακαλώτος φαίνεται να μετράει κέρδη και ζημιές. Η βάση τον συμπαθεί, αλλά ίσως για πρώτη φορά κάποιοι θα τον δουν ως παράγοντα αστάθειας, παρά το δίκιο της κριτικής του. Σε κάθε περίπτωση, άλλωστε, η φωτιά που άναψε στον ΣΥΡΙΖΑ είναι δύσκολο να σβήσει. Γράφουν χαρακτηριστικά «Τα Νέα»:

Η εβδομάδα που έχουμε μπροστά μας φαίνεται να έχει συνέχεια, υπενθυμίζοντας μια παλιά αρχή της Αριστεράς: όταν ο μηχανισμός της σύγκρουσης έχει ξεκινήσει, δύσκολα σταματά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...