486
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Τσίπρας από τις Βρυξέλλες: Ισως δεν μπορέσω να είμαι στο debate

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2019, 15:53
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonetti

Τσίπρας από τις Βρυξέλλες: Ισως δεν μπορέσω να είμαι στο debate

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2019, 15:53

Ανοικτό το ενδεχόμενο να μην εμφανιστεί στο debate των πολιτικών αρχηγών ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου άφησε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες.

Η προγραμματισμένη για την 1η Ιουλίου τηλεμαχία είναι στον αέρα καθώς θα συγκληθεί νέα, έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή 30 Ιουνίου, με αντικείμενο τον ορισμό νέων επικεφαλής στα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ. Με δεδομένη την αδυναμία να υπάρξει λύση χθες Πέμπτη, οι συνομιλίες των ηγετών μπορεί να συνεχιστούν και την επομένη ημέρα.

Ο Πρωθυπουργός, ερωτώμενος για την εξέλιξη, είπε πώς «ούτως ή άλλως, έτσι όπως πάει να γίνει αυτό το debate, παράλληλοι μονόλογοι θα είναι, οπότε μπορεί να βγω με Skype απ’ τις Βρυξέλλες».

Απέδωσε δε ευθύνες στον πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη για τον χαρακτήρα του debate.

Ως προς το ζήτημα της ενδεχόμενης καθυστέρησης, ανέφερε ότι είναι ζητήματα που θα τα λύσει η διακομματική στο βαθμό που δεν θα μπορεί εκείνος να είναι εγκαίρως πίσω στην Αθήνα για την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει να μετατεθεί η τηλεοπτική αναμέτρηση των αρχηγών για τις 26 Ιουνίου, ημέρα Τετάρτη, αλλά δεν έχουν συμφωνήσει σε αυτό όλα τα κόμματα.

«Διχαστικός ο Βέμπερ»

Ως προς το θέμα της νέας ηγεσίας των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η υποψηφιότητα του κ. Βέμπερ έφυγε από το τραπέζι, αφού ήταν μια υποψηφιότητα που δεν μπορούσε να ενώσει την Ευρώπη, αλλά ήταν διχαστική». Σχολίασε ότι ήταν μεγάλο λάθος της ΝΔ, που επένδυε σε μια διχαστική υποψηφιότητα και η οποία «είχε εκφραστεί εναντίον της Ελλάδας».

Είναι λάθος, είπε, σε κρίσιμες επιλογές που αφορούν τη χώρα, αυτές να γίνονται με αμιγώς κομματικά κριτήρια. Θύμισε ότι ο κ. Βέμπερ ξεκίνησε την καμπάνια του από την Ελλάδα διότι στηρίχθηκε με μοναδικό κριτήριο ότι είχε εκφραστεί αρνητικά κατά του ίδιου του κ. Τσίπρα.

«Στα κρίσιμα εθνικά θέματα πρέπει όλοι μας να κινούμαστε με βάση το εθνικό συμφέρον και όχι με κομματικές παρωπίδες», πρόσθεσε.

«Ξεκάθαρο το μήνυμα για την Τουρκία»

Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής σχετικά με τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και η προειδοποίηση για «στοχευμένα μέτρα» είναι ένα «μήνυμα ξεκάθαρο, αποφασιστικό και αυστηρό» προς την Αγκυρα, είπε ο κ. Τσίπρας.

Επισήμανε ότι «είναι η πρώτη φορά μετά από δεκαετίες παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία που σε συνέχεια συντονισμένων ενεργειών Ελλάδας-Κύπρου, η ΕΕ με τόσο ξεκάθαρο και αποφασιστικό τρόπο καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες και αποφασίζει τη λήψη μέτρων κατά τη γείτονος για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην περιοχή μας».

Είπε, επίσης, ότι «τέτοια ξεκάθαρη απόφαση, που συνοδεύεται με στοχευμένα μέτρα, δεν είχε παρθεί ποτέ, ούτε στην περίοδο μετά το επεισόδιο των Ιμίων το 1996, όταν η ΕΕ είχε κρατήσει ισορροπίες. Μίλησε ακόμη για «σοβαρή μεταστροφή υπέρ των εθνικών μας θέσεων που αποτελεί επιβεβαίωση της πολυετούς και επιτυχούς προσπάθειάς μας να αναδείξουμε τα μείζονα ζητήματα στην περιοχή».

Μετά τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΕ, η Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζει ότι η στάση και συμπεριφορά της, αν επιλέξει να τη συνεχίσει, «θα έχει συνέπειες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...