335
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας | Menelaos Myrillas / SOOC

Τσιόδρας: Στην πρώτη φάση το απαγορευτικό είχε αποτελέσματα

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2021, 21:01
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας
|Menelaos Myrillas / SOOC

Τσιόδρας: Στην πρώτη φάση το απαγορευτικό είχε αποτελέσματα

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2021, 21:01

Εναν απολογισμό όσων έχουν γίνει ως σήμερα σε ό,τι αφορά την πανδημία έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 πρέπει να προχωρήσει.

Σε ομιλία του στο Διεθνές Διεπιστημονικό Διαδικτυακό Συμπόσιο «Επιδημίες: Μια διαχρονική απειλή, μια πρόκληση για το μέλλον», το οποίο διοργανώνει η «Πρωτοβουλία 1821-2021» στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει ο εμβολιασμός για να μειωθεί αυτό που ονομάζουμε «απώλεια υγείας» και οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της.

Σχετικά με το πρώτο κύμα της πανδημίας, ο κ. Τσιόδρας υπενθύμισε την κριτική που είχε δεχτεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το ότι ο Οργανισμός είχε μεν συστήσει συνεργασία χωρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά υπήρξε διαφορά στα μέτρα και διαφορά στις επιπτώσεις.

Στην Ελλάδα ξεκινήσαμε από τον Φεβρουάριο του 2020. Στις 26/2 είχαμε το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας, πρέπει να εξηγούμε τις επιπτώσεις και τις επιπλοκές για μία νόσο που προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες, να εξηγούμε επιδημιολογικά δεδομένα, είπε.

Πρόσθεσε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ότι στην πρώτη φάση το απαγορευτικό είχε αποτελέσματα και έπρεπε να επικοινωνήσουμε δύσκολα μέτρα στον κόσμο, να αλλάξουν τις παραδόσεις τους, τον τρόπο που γιορτάζουν, θυμάστε την αναστολή των καρναβαλιών, ήταν δύσκολο να γίνει αποδεκτό μία τέτοια κατάσταση.

Σε πολλές χώρες τα πράγματα εξελίσσονται άσχημα και είναι φυσικό το ακροατήριο να εκφράζει θυμό στις ερωτήσεις του, φόβο, άγχος, άρνηση, στίγμα και πανικό.

Αναφέρθηκε ακόμη ειδικά στους ευάλωτους πληθυσμούς, οι οποίοι παραμένουν σημαντική πρόκληση. «Με ενότητα και αλληλεγγύη κινηθήκαμε στον τομέα της επικοινωνίας», επισήμανε και πρόσθεσε ότι έγινε λόγος κατά τις ενημερώσεις για τις συναισθηματικές επιπτώσεις και την ενδοοικογενειακή βία.

Επίσης χρειάστηκε διάκριση μεταξύ των επιστημονικών και των πολιτικών θέσεων και συχνά η επιστήμη άλλαξε τη ροή σε εξελίξεις, όπως στο θέμα του ανοίγματος των σχολείων. Αντιμετωπίσαμε το φαινόμενο των ψευδών ειδήσεων και των θεωριών συνωμοσίας, επισήμανε ακόμη.

Κλείνοντας, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε ότι ο εμβολιασμός στη χώρα μας προχωράει κανονικά και τόνισε ότι η διαφάνεια, η συζήτηση και η επικοινωνία βοηθούν στην ενημέρωση προς ένα κοινό που έχει κουραστεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...