294
Φωτογραφία αρχείου από κουνούπι που τσιμπά ανθρώπο | Shutterstock

Τρία κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου καταγράφηκαν στον δήμο Πέλλας

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2021, 18:47
Φωτογραφία αρχείου από κουνούπι που τσιμπά ανθρώπο
|Shutterstock

Τρία κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου καταγράφηκαν στον δήμο Πέλλας

Protagon Team Protagon Team 2 Αυγούστου 2021, 18:47

Τα πρώτα τρία περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για το φετινό καλοκαίρι καταγράφηκαν στον δήμο Πέλλας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ.

Καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές που θα κυκλοφορήσει δεν μπορούν να προβλεφθούν από τους ειδικούς με ασφάλεια.

Ως εκ τούτου, από τη στιγμή που καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα στη χώρα μας, o ΕΟΔΥ συνιστά στους πολίτες να τηρούν τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια και για όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.

Ο ΕΟΔΥ συστήνει επίσης:

  • Τη χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά και ανεμιστήρες και κατάλληλα, μακριά ρούχα.
  • Επίσης, μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά, όπως γλάστρες κ.λπ. καθώς αποτελούν το μέρος όπου γεννούν τα κουνούπια.

Κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Από το 2010 και μετά, εμφανίζονται κρούσματα σχεδόν κάθε χρόνο και στη χώρα μας, σε διάφορες περιοχές, κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες.

Ως εκ τούτου, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών και κατά την τρέχουσα περίοδο μετάδοσης.

Ποιοι κινδυνεύουν

Ατομα άνω των 50 ετών κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων, κοινών κουνουπιών, τα οποία μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών). Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (λιγότερα από το 1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσηση που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα (κυρίως με εκδήλωση εγκεφαλίτιδας ή μηνιγγίτιδας).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News