294
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο | Nicolas Asfouri/AFP/Getty Images

Τραμπ σε Σι Τζινπίνγκ: «Είσαι βασιλιάς»

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2019, 14:15
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο
|Nicolas Asfouri/AFP/Getty Images

Τραμπ σε Σι Τζινπίνγκ: «Είσαι βασιλιάς»

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2019, 14:15

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι αποκάλεσε τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ «βασιλιά» κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Πεκίνο το 2017 και ότι ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας φάνηκε «να εκτιμά την παρατήρηση».

Μιλώντας την Τρίτη στο εορταστικό δείπνο της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής του Κογκρέσου στην Ουάσιγκτον, ο Τραμπ δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι έδειξε να κολακεύεται, ο Σι απάντησε: «δεν είμαι βασιλιάς, είμαι πρόεδρος» με τον Τραμπ να ανταπαντά, «όχι, είσαι πρόεδρος εφόρου ζωής, επομένως είσαι βασιλιάς».

Η επίσκεψη αυτή έλαβε χώρα το Νοέμβριο του 2017, λίγους μήνες πριν από την απόφαση της Κίνας να βάλει τέλος στο όριο των δύο θητειών για την προεδρία της χώρας τον Μάρτιο του 2018. Η κίνηση αυτή δίνει τη δυνατότητα στον Σι να παραμείνει πρόεδρος επ΄ αόριστον, ενισχύοντας την παντοδυναμία του.

Η Κίνα κατήργησε τη μοναρχία το 1912 όταν και ανατράπηκε ο τελευταίος αυτοκράτορας της δυναστείας Κινγκ, ο Πουνγκ Ι. Ο Τραμπ, κατά την επίσκεψή του στην Κίνα, έγινε ο πρώτος ηγέτης που δείπνησε στην Απαγορευμένη Πόλη στη σύγχρονη Κίνα.

Μετά το ταξίδι του προέδρου των ΗΠΑ στην Κίνα, η σχέση μεταξύ των δύο χωρών έχει πάρει την κατιούσα. Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 2018, όταν ο Τραμπ αποφάσισε να επιβάλει δασμούς σε κινεζικές εξαγωγές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων για να περιορίσει το έλλειμμα, προκαλώντας εμπορικό πόλεμο.

Στην ομιλία του στην Ρεπουμπλικανική Επιτροπή, ο Τραμπ είπε ότι αν δεν είχε επιβάλει τους δασμούς, η κινεζική οικονομία θα είχε ξεπεράσει αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. «Υπό κανονικές συνθήκες, μέχρι το τέλος της θητείας μου θα μας είχαν φτάσει. Χάρη στους δασμούς, αυτό θα καθυστερήσει αρκετά χρόνια», είπε μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, αμερικανοί και κινέζοι διαπραγματευτές συναντώνται στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον τις τελευταίες εβδομάδες για να σφυρηλατήσουν μια ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...