370
Η βιντεοσκοπημένη ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στον ΟΗΕ | Reuters

Τραμπ: «Ντροπή» οι 200.000 νεκροί Αμερικανοί από κορονοϊό – «Θα μπορούσαν όμως να είναι 2,5 εκατομμύρια»

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2020, 13:51
Η βιντεοσκοπημένη ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στον ΟΗΕ
|Reuters

Τραμπ: «Ντροπή» οι 200.000 νεκροί Αμερικανοί από κορονοϊό – «Θα μπορούσαν όμως να είναι 2,5 εκατομμύρια»

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2020, 13:51

Οι 200.000 νεκροί από κορονοϊό στις ΗΠΑ είναι «ντροπή, αλλά τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα: να έχουν φτάσει τα 2,5 εκατομμύρια», αν δεν είχε πάρει τα μέτρα που πήρε, είπε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, την ημέρα που οι νεκροί ξεπέρασαν το θλιβερό ορόσημο των 200.000, ο αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε την Κίνα επειδή «άφησε» τον κορονοϊό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. «Είναι τρομακτικό το νούμερο και δεν έπρεπε να έχει συμβεί ποτέ. Φταίει η Κίνα και θυμηθείτε αυτό που σας λέω», δήλωσε ο Τραμπ.

Οι κατηγορίες του Τραμπ συνεχίστηκαν και στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, κατά την οποία καταφέρθηκε εναντίον της Κίνας και ζήτησε να της αποδοθούν ευθύνες για την πανδημία, γιατί «απελευθέρωσε τον κορονοϊό». Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι οι Κινέζοι ελέγχουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Η πανδημία είναι μία μεγάλη παγκόσμια μάχη και η κυβέρνησή μας απάντησε με την πιο επιθετική κινητοποίηση που έχει γίνει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», πρόσθεσε.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμα ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν τα ισχυρότερα και πιο προηγμένα όπλα που είχαν ποτέ και ότι προσεύχεται στον Θεό να μη χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσουν.

Στη συνέχεια, στην επίσης βιντεοσκοπημένη ομιλία του, ο Σι Τζιπίνγκ προειδοποίησε για σύγκρουση των πολιτισμών και ότι η Κίνα δεν έχει καμία πρόθεση να ξεκινήσει Ψυχρό Πόλεμο με καμία χώρα.

Πρόσθεσε επίσης ότι η πανδημία απέδειξε την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και ότι ο κόσμος δεν θα επιστρέψει ποτέ στην απομόνωση.

Οσον αφορά το κλίμα, ο κινέζος πρόεδρος είπε ότι η Κίνα θα φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα πριν από το 2030 και μετά θα αρχίσει να τις μειώνει, μέχρι που θα τις μηδενίσει, πριν από το 2060.

Για το συγκεκριμένο θέμα, ο Τραμπ επιτέθηκε και πάλι στην Κίνα και στη Συμφωνία του Παρισιού, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν πολύ καλό περιβαλλοντικό σκορ, ενώ η Κίνα είναι αυτή που ρυπαίνει τον πλανήτη περισσότερο από κάθε άλλη χώρα.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, τόνισε ότι ΗΠΑ και Κίνα προκαλούν ένα σχίσμα στην παγκόσμια τάξη με τις κινήσεις τους και ότι η πανδημία του κορονοϊού είναι απλώς μία πρόβα για τις παγκόσμιες προκλήσεις που έρχονται. «Ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός έχουν αποτύχει. Η αλληλεγγύη είναι το ατομικό μας συμφέρον. Αν δεν το κατανοήσουμε, θα χάσουμε όλοι», τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...