299
Σημαιάκια για τα θύματα της πανδημίας στην Ουάσινγκτον | REUTERS/Joshua Roberts

Ξεπέρασαν τους 200.000 οι νεκροί του κορονοϊού στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2020, 21:40
Σημαιάκια για τα θύματα της πανδημίας στην Ουάσινγκτον
|REUTERS/Joshua Roberts

Ξεπέρασαν τους 200.000 οι νεκροί του κορονοϊού στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2020, 21:40

Ηταν μια αναμενόμενη εξέλιξη με βάση την πορεία της πανδημίας εδώ και λίγες εβδομάδες στις ΗΠΑ: η χώρα ξεπέρασε την Τρίτη το όριο των 200.000 νεκρών από την Covid-19 χωρίς να φαίνεται ότι μπαίνει σε περίοδο ύφεσης του φαινομένου.

Έξι εβδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές, στις Ηνωμένες Πολιτείες ο κορονοϊός συνεχίζει να σκοτώνει εκατοντάδες Αμερικανούς κάθε μέρα.

Το πρωί της Τρίτης, τοπική ώρα (μετά τις 18:00 ώρα Ελλάδας) η καταμέτρηση του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης έδειχνε 200.005 θανάτους.

Αυτή η θνησιμότητα – που προέβλεπαν από τον Αύγουστο πολλά μοντέλα – κάνει την Covid-19 τρίτη βασική αιτία θανάτου στις ΗΠΑ φέτος.

Σε πολιτείες όπως η Γιούτα και η Βόρεια Ντακότα, αραιοκατοικημένες και οι δύο, καταγράφεται πλέον αύξηση των κρουσμάτων σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, αναφέρει το BBC. Παρόμοια είναι η κατάσταση στο Ουισκόνσιν, τη Νότια Ντακότα και το Τέξας.

Τα κρούσματα στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 6,9 εκατομμύρια, τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο, ακόμη και από την πολυπληθέστερη Κίνα που ήταν η εστία της πανδημίας.

Το όριο των 200.000 και η πορεία πέρα από αυτό είναι σε κάθε περίπτωση και πολιτικά ζητήματα. Τον Μάρτιο, μετά τους πρώτους θανάτους, ο Ντόναλντ Τραμπ έλεγε ότι αν οι θάνατοι περιορίζονταν μεταξύ των 100.000 και 200.000 «θα είχαμε κάνει μια πολύ καλή δουλειά». Ελεγε τοτε ότι σύντομα τα κρούσματα θα μηδενίζονταν σύντομα.

Μεταξύ της αδυναμίας να πάρει μέτρα ή να ενισχύσει την πρόληψη και της πολιτικής εκμετάλλευσης της διανομής ενός εμβολίου, ο Τραμπ επικρίνεται σφοδρά από τους πολιτικούς αντιπάλους για αυτήν την μεγάλη κρίση που συγκρίνεται σε απώλειες με τους μεγάλους πολέμους των ΗΠΑ. Ο ίδιος, φυσικά, βάζει στον εαυτό του και την αντίδραση της κυβέρνησής του «άριστα με τόνο».

Από την άλλη πλευρά, ειδικοί όπως ο λοιμωξιολόγος Αντονι Φάουτσι επιμένουν ότι το φθινόπωρο και ο χειμώνας θα είναι δύσκολοι και ότι η χώρα «πρέπει να κουρνιάσει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...