261
Ο Εντουαρντ Σνόουντεν αποκάλυψε μυστικά των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών | REUTERS/Vincent Kessler/File Photo

Υπόθεση Σνόουντεν: Οι ΗΠΑ χτύπησαν βαριά «Το Καρφί»

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2020, 20:50
Ο Εντουαρντ Σνόουντεν αποκάλυψε μυστικά των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών
|REUTERS/Vincent Kessler/File Photo

Υπόθεση Σνόουντεν: Οι ΗΠΑ χτύπησαν βαριά «Το Καρφί»

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2020, 20:50

Ηρθε η ώρα ο «πολύς» Εντουαρντ Σνόουντεν να χάσει λίγο από το «βάρος» που απέκτησε τα τελευταία χρόνια.

Ο καταγόμενος από οικογένεια πρακτόρων πρώην υπάλληλος της CIA που δημοσιοποίησε απόρρητα έγγραφα αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, το 2013, τώρα συμφώνησε να δώσει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ περισσότερα από 5 εκατομμύρια δολάρια σαν αποζημίωση. Είναι λεφτά που του απέφεραν η κυκλοφορία του βιβλίου του, πέρσι, αλλά και κάποιες σχετικές ομιλίες του.

Ο Σνόουντεν δημοσίευσε το βιβλίο του κατά παράβαση των συμφωνιών που ο ίδιος είχε υπογράψει με τη CIA και με την NSA (Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας). Η τωρινή έκβαση της υπόθεσης αντιπροσωπεύει τον τρόπο που η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπόρεσε να βρει ώστε να πάρει από τον πρώην υπάλληλό της χρήμα για διαρροές που έκανε χωρίς τη συγκατάθεσή της και τις οποίες διαφήμισε πομπωδώς για ίδιον όφελος.

Ο Σνόουντεν «Το Καρφί», ο οποίος ζει πλέον στη Ρωσία, κέρδισε 4,2 εκατ. δολάρια από τις πωλήσεις του βιβλίου. Εκανε και 56 ομιλίες επί πληρωμή, οι οποίες περιελάμβαναν αποκαλύψεις που και αυτές παραβίαζαν τις συμφωνίες του με το αμερικανικό κράτος. Από αυτές, βάσει όσων είπαν οι συνήγοροί του στο δικαστήριο, ο Σνόουντεν κέρδισε περίπου 1,03 εκατ. δολάρια, πουλώντας κάθε ομιλία του 18.000 δολάρια!

Ενας δικηγόρος του είπε ότι η συμφωνία που κατατέθηκε στο δικαστήριο την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα εισπράξει αμέσως.

Ο Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, ο οποίος εξέδωσε και αυτός αποκαλυπτικό βιβλίο χωρίς άδεια, αντιμετωπίζει την ανάλογη προσπάθεια του αμερικανικού κράτους να του αποσπάσει τα έσοδα από την έκδοση. Η κατάληξη αυτού του θέματος εκκρεμεί δικαστικώς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...