402
O Μιτ Ρόμνεϊ στη Γερουσία πέρυσι τον Ιανουάριο. Μολονότι συχνά επικρίνει τον Τραμπ, αυτή τη φορά συντάχθηκε μαζί του | REUTERS/Brendan McDermid/File Photo

Ο Μιτ Ρόμνεϊ άνοιξε τον δρόμο στον Τραμπ για ένα υπερσυντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2020, 10:46
O Μιτ Ρόμνεϊ στη Γερουσία πέρυσι τον Ιανουάριο. Μολονότι συχνά επικρίνει τον Τραμπ, αυτή τη φορά συντάχθηκε μαζί του
|REUTERS/Brendan McDermid/File Photo

Ο Μιτ Ρόμνεϊ άνοιξε τον δρόμο στον Τραμπ για ένα υπερσυντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2020, 10:46

Ηταν μια προσωπική απόφαση που ο πολιτικός κόσμος στις ΗΠΑ ανέμενε με ενδιαφέρον. Τι θα έκανε ο γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ, ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών το 2012, απέναντι στην πολιτικά αμφιλεγόμενη πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ να ορίσει και τρίτο ανώτατο δικαστή, προκαταλαμβάνοντας τις προεδρικές εκλογές και αλλάζοντας δομικά τη σύνθεση του Ανώτατου Δικαστή;

Το θέμα είχε προκύψει μετά τον θάνατο της εμβληματικής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ την περασμένη Παρασκευή και αφού το Δημοκρατικό Κόμμα απαίτησε από τον Τραμπ να μη σπεύσει να προτείνει διάδοχο, καθώς οι εκλογές είναι στις 3 Νοεμβρίου και πιθανότατα θα επικρατήσει ο Τζο Μπάιντεν. «Ο λαός επιλέγει πρόεδρο και ο πρόεδρος ανώτατο δικαστή» ήταν το μήνυμα του προεδρικού υποψηφίου των Δημοκρατικών.

Με τον Τραμπ, όμως, να είναι αμετανόητος και να επιθυμεί να μείνει στην Ιστορία μεταξύ άλλων και ως ο πρόεδρος που άλλαξε τρεις από τους εννέα ανώτατους δικαστές μέσα σε μια τετραετία, το ζήτημα πέρασε στη Γερουσία. Ποια θα ήταν η στάση της απέναντι στο «πολιτικό φάουλ» του προέδρου; Οι Ρεπουμπλικανοί  ελέγχουν μεν το Σώμα, όμως δύο γερουσιαστές, η Λίζα Κουρκόβσκι από την Αλάσκα και η Σούζαν Κόλινς από το Μέιν, ζήτησαν τις προηγούμενες ημέρες να μην υπάρξει απόφαση της Γερουσίας τόσο κοντά στις εκλογές. Και μέχρι να μιλήσει και ο Ρόμνεϊ, γερουσιαστής της Γιούτα και από τους επικριτές της διακυβέρνησης Τραμπ, πολλοί πίστευαν ότι τελικά το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ θα εμποδιζόταν από την ρεπουμπλικανική πλειοψηφία (53 στους 100).

Ομως τελικά ο Ρόμνεϊ δήλωσε ότι θα συνταχθεί πίσω από την πρωτοβουλία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να διευρυνθεί η συντηρητική πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ –με έναν ακόμη ανώτατο δικαστή επιλεγμένο από τον Τραμπ, οι «συντηρητικοί» του Δικαστηρίου θα φτάσουν τους έξι έναντι τριών «προοδευτικών».

Ο Ρόμνεϊ έγινε ο 51ος γερουσιαστής που συντάχθηκε με την πρόταση του επικεφαλής της ομάδας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, ο οποίος είχε προεξοφλήσει ότι θα ζητήσει «άμεσα ψηφοφορία» στο Σώμα σχετικά με την πρόταση του Τραμπ.

Από την πλευρά του ο Τραμπ δήλωσε ότι σχεδιάζει να ανακοινώσει τον υποψήφιο δικαστή για την πλήρωση της θέσης της Γκίνσπεργκ ενδεχομένως το Σάββατο (εδώ), ενώ παρότρυνε τη Γερουσία, στην οποία οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πλειοψηφία 53-47, να ψηφίσει πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Ο Ρόμνεϊ, που διεκδίκησε ανεπιτυχώς την προεδρία των ΗΠΑ για τους Ρεπουμπλικάνους το 2012, δήλωσε πως θα ήταν κατάλληλο για ένα έθνος, το οποίο ο ίδιος περιέγραψε πολιτικά ως κεντροδεξιό, να έχει ένα ανώτατο δικαστήριο «που αντανακλά τις κεντροδεξιές πολιτικές απόψεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...