454
Bουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο που πρότεινε το AKP και στήριξαν οι εθνικιστές εταίροι του. «Οχι στο νόμο λογοκρισίας», λέει ένα από τα πλακάτ | REUTERS/Stringer

Τουρκία: Ποινή φυλάκισης έως και τρία έτη για διασπορά «ψευδών ειδήσεων»

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2022, 16:23
Bουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο που πρότεινε το AKP και στήριξαν οι εθνικιστές εταίροι του. «Οχι στο νόμο λογοκρισίας», λέει ένα από τα πλακάτ
|REUTERS/Stringer

Τουρκία: Ποινή φυλάκισης έως και τρία έτη για διασπορά «ψευδών ειδήσεων»

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2022, 16:23

Νομοσχέδιο που προβλέπει ποινή φυλάκισης από ένα έως τρία έτη για διασπορά «ψευδών ειδήσεων» υπερψήφισε την Πέμπτη η τουρκική εθνοσυνέλευση.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε χάρη στις ψήφους των βουλευτών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν και του κυβερνητικού του εταίρου, του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, παρά τις επικρίσεις από την αντιπολίτευση και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίες μίλησαν για πλήγμα στην ελευθερία του λόγου.

Εκτός από τις εφημερίδες, τα ραδιόφωνα και τους τηλεοπτικούς σταθμούς, η νομοθεσία στοχεύει επίσης μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοτόπους οι οποίοι θα καλούνται να παραδίδουν τα προσωπικά δεδομένα χρηστών τους, εφόσον αυτοί κατηγορηθούν για διασπορά ψευδών ειδήσεων, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η συζήτηση για τα 40 άρθρα του «Νόμου για τον Τύπο», όπως ονομάζεται, ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου. Η κατάθεση πολυάριθμων τροπολογιών από την αντιπολίτευση, η οποία καταγγέλλει από την πλευρά της έναν «νόμο λογοκρισίας», αποδείχθηκε μάταιη.

Οι επικρίσεις εστίασαν στο άρθρο 29, το οποίο προβλέπει ποινές φυλάκισης από ένα έως τρία χρόνια για «διασπορά ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών που αντίκεινται στην εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της χώρας, ενδέχεται να βλάψουν τη δημόσια υγεία, να διαταράξουν τη δημόσια τάξη, να σκορπίσουν φόβο ή πανικό στους πολίτες».

Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότερες εφημερίδες και τα τηλεοπτικά κανάλια στην Τουρκία πέρασαν στον έλεγχο κυβερνητικών αξιωματούχων ή επιχειρηματιών συμμάχων τους κατά τη διάρκεια της καταστολής που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Δείτε βίντεο: Τούρκος βουλευτής έσπασε το κινητό του με σφυρί μέσα στη Βουλή

Αντιδράσεις

Ενας συνασπισμός 22 οργανώσεων για την ελευθερία του Τύπου, μεταξύ των οποίων η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, καταδίκασε το νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας ότι «παρέχει ένα πλαίσιο για εκτεταμένη λογοκρισία της διαδικτυακής πληροφόρησης και ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας, που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να υποτάξει και να ελέγξει περαιτέρω τον δημόσιο διάλογο ενόψει των γενικών εκλογών στην Τουρκία, το 2023».

Κριτική στις επίμαχες διατάξεις άσκησαν, επίσης, το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ενωση. «Φοβόμαστε ότι το νομοσχέδιο αυτό μπορεί να περικόψει περαιτέρω τις ελευθερίες, την ελευθερία έκφρασης και τα ανεξάρτητα μέσα στην Τουρκία και είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για τη διάταξη του νόμου που ορίζει φυλάκιση για το έγκλημα της παραπληροφόρησης», δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο.

Το Γραφείο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εκτίμησε, από την πλευρά του, ότι ο εν λόγω νόμος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο υποκειμενικής ερμηνείας του τι συνιστά «παραπληροφόρηση» και «ψευδείς ειδήσεις» και προέτρεψε την Αγκυρα να εγγυηθεί τον πλήρη σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης. Η εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής του Οργανισμού επεσήμανε τον κίνδυνο οι νέοι νόμοι να περιορίσουν τα δικαιώματα των ανθρώπων να ερευνούν, να λαμβάνουν και να μοιράζονται πληροφορίες, όπως αυτά ορίζονται από το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, στο οποίο έχει προσχωρήσει και η Τουρκία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...