1099
Η 92χρονη επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, Λιλιάνα Σέγκρε, στο βήμα του ιταλικού Κοινοβουλίου | REUTERS/Yara Nardi

Ιταλία: Οι νοσταλγοί του Μουσολίνι πήραν θέση στη Βουλή της Μελόνι

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2022, 15:43
Η 92χρονη επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, Λιλιάνα Σέγκρε, στο βήμα του ιταλικού Κοινοβουλίου
|REUTERS/Yara Nardi

Ιταλία: Οι νοσταλγοί του Μουσολίνι πήραν θέση στη Βουλή της Μελόνι

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2022, 15:43

Η Λιλιάνα Σέγκρε, ετών 92, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος και ισόβια γερουσιαστής, απευθύνθηκε από το βήμα της τιμητικής προέδρου στην ιταλική Γερουσία, κατά την έναρξη της 19ης νομοθετικής περιόδου.

Η Σέγκρε είναι μία από τις λίγες Ιταλοεβραίες που κατάφεραν να επιζήσουν των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και είχε επιλεγεί να ανοίξει την πρώτη συνεδρίαση μετά την εκλογική νίκη της ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι.

Οπως σημειώνουν οι Times, «αν τυχόν κάποιος της είπε να μην αναφερθεί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κατά την ομιλία της, δεν τον άκουσε». Και καλά έκανε…

Η Σέγκρε, που επέζησε από το Αουσβιτς, δεν μάσησε τα λόγια της ενώπιον δεκάδων ακροδεξιών μελών του ιταλικού Κοινοβουλίου. Αναφέρθηκε στην επερχόμενη 100ή μαύρη επέτειο της φασιστικής πορείας του Μουσολίνι στη Ρώμη, που οδήγησε στην εγκαθίδρυση της δικτατορίας του, τους ρατσιστικούς νόμους του 1938 και την συνεργασία του με τον Χίτλερ:

«Είναι αδύνατον για μένα να μην αισθανθώ κάτι σαν ίλιγγο, καθώς βλέπω ότι το ίδιο μικρό κορίτσι, που μία μέρα το 1938, συγχυσμένο και στενοχωρημένο, αναγκάστηκε να αφήσει άδειο το θρανίο της στο δημοτικό σχολείο, σήμερα βρίσκεται στο πιο σημαντικό έδρανο της Γερουσίας. Η μοίρα είναι περίεργη», τόνισε η Σέγκρε.

Σε αυτό το σημείο, οι γερουσιαστές σηκώθηκαν όρθιοι και την επευφήμησαν με παρατεταμένο χειροκρότημα.

Ο βρετανός δημοσιογράφος Τομ Κίνγκτον σημειώνει ότι καθώς η Μελόνι ετοιμάζεται να ανέλθει στην εξουσία, προσπαθεί να πάρει αποστάσεις από το φασιστικό παρελθόν της Ιταλίας, αλλά η ομιλία της Σέγκρε ήταν ένα «καμπανάκι» για τους βουλευτές της που νοσταλγούν τον Ντούτσε.

Η Τζόρτζια Μελόνι ψηφίζει για την εκλογή του Λα Ρούσα στη θέση του προέδρου της Γερουσίας – REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Τα λόγια της έχουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία, τη στιγμή που οι νεοεκλεγέντες πρόεδροι της Γερουσίας και της Βουλής είναι στελέχη της Ακροδεξιάς, νοσταλγοί του Μουσολίνι και έχουν στο παρελθόν προβεί σε εμπρηστικές δηλώσεις για το ναζιστικό χαιρετισμό, τις αμβλώσεις, τους πρόσφυγες, τα δικαιώματα των γυναικών και των ομοφυλόφιλων, ακόμα και τη Χρυσή Αυγή.

Νοσταλγός του Μουσολίνι ο νέος πρόεδρος της Γερουσίας

Την Πέμπτη, ο νέος πρόεδρος της Γερουσίας, Ινιάτσιο Λα Ρούσα, αμέσως μετά την εκλογή του, απευθύνθηκε με ομιλία διάρκειας μισής ώρας στους 200 ιταλούς γερουσιαστές.

Ο Λα Ρούσα κατάγεται από το Πατερνό της Σικελίας, γεννήθηκε το 1947 και ξεκίνησε την πολιτική του δράση ως μέλος του ακροδεξιού Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος. Έχει διατελέσει υπουργός Aμυνας από το 2008 μέχρι το 2011, στην τρίτη κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το 2012, πήρε μέρος στην ίδρυση του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας. Αποκαλείται και «Ρασπούτιν» της ιταλικής Ακροδεξιάς.

Ως υπουργός Αμυνας, θεωρείται ότι έπεισε τον Μπερλουσκόνι να συμμετάσχει στον πόλεμο στην Λιβύη που έθεσε τέλος στο καθεστώς Καντάφι.

Το 2018, η Corriere della Sera επισκέφθηκε την κατοικία του στο Μιλάνο και έκανε ρεπορτάζ για τη μεγάλη συλλογή του με φασιστικά κειμήλια, αγάλματα και μετάλλια του Μουσολίνι, φωτογραφίες, βιβλία για τους Μελανοχίτωνες, την αποικιοκρατική Ιταλία κλπ.

Στην ομιλία του, την Πέμπτη μετά την εκλογή του, ο Λα Ρούσα υποσχέθηκε ότι «θα είναι απόλυτα αμερόληπτος, όπως έκανε και στο παρελθόν, όταν εξελέγη σε σημαντικά θεσμικά αξιώματα». Παράλληλα, αναφέρθηκε στον σοσιαλιστή και αντάρτη πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Σάντρο Περτίνι -ο οποίος πολέμησε τον φασισμό- και θέλοντας να τιμήσει την μνήμη του υπενθύμισε την εξής φράση του: «Στην ζωή πρέπει κανείς να ξέρει να αγωνίζεται όχι μόνον χωρίς να φοβάται, αλλά και όταν μοιάζει να μην υπάρχει ελπίδα».

Ο νέος πρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας έδωσε επίσης την διαβεβαίωση ότι η Ιταλία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του ουκρανικού λαού, αλλά και να καταπολεμά την πανδημία του κορονοϊού.

Ο Ινιάτσιο Λα Ρούσα μιλά στη Γερουσία μετά την εκλογή του – REUTERS/Yara Nardi

Ευχαρίστησε, επίσης, τα μέλη εκείνα της αντιπολίτευσης τα οποία συνέβαλαν στην εκλογή του. Με τον τρόπο αυτό επιβεβαίωσε την διαπίστωση των δημοσιογράφων ότι, δεδομένης της μη συμμετοχής των γερουσιαστών της Φόρτσα Ιτάλια στην ψηφοφορία, περίπου 15 ψήφοι προήλθαν από εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, το μέχρι τώρα στέλεχος των Αδελφών της Ιταλίας θέλησε να υπενθυμίσει και την έκκληση του πρώην προέδρου της ιταλικής γερουσίας, Λουτσιάνο Βιολάντε (πρόκειται για στέλεχος της ιταλικής Aριστεράς) ο οποίος είχε ζητήσει να ξεπεραστούν, για το καλό της χώρας, ιστορικά μίση και διαφορές.

Ο Ινιάτσιο Λα Ρούσα, απαντώντας στην ισόβια γερουσιαστή Λιλιάνα Σέγκρε, συμφώνησε ότι πρέπει όλοι οι πολίτες της χώρας, να τιμούν τις γιορτές της. Δηλαδή εκείνη της 25ης Απριλίου, με αντικείμενο την απελευθέρωση από τον ναζισμό και τον φασισμό, την γιορτή της αβασίλευτης δημοκρατίας στις 2 Ιουνίου και την Πρωτομαγιά. «Θα έπρεπε, ίσως, να προσθέσουμε σε αυτές και μια γιορτή για την επέτειο της ίδρυσης του βασιλείου της Ιταλίας», τόνισε.

Ο νέος πρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας, τέλος, «υποκλίθηκε στην μνήμη των αριστερών και δεξιών νέων που έχασαν την ζωή τους στα χρόνια της τρομοκρατίας, επειδή βρίσκονταν συχνά σε λάθος μέρος, την λάθος στιγμή, όπως και στην μνήμη τόσων δημοσιογράφων, αστυνομικών, πολιτικών και φοιτητών».

Η «επανάσταση» του Μπερλουσκόνι

Αυτός που σίγουρα δεν έμεινε καθόλου ικανοποιημένος με την εκλογή του ήταν ο 86χρονος Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που επέστρεψε μετά από εννέα χρόνια στη Γερουσία ως μέλος της ακροδεξιάς συμμαχίας με τη Μελόνι και τον Ματέο Σαλβίνι, η οποία έλαβε το 44% των ψήφων στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Οταν τον πλησίασε ο Λα Ρούσα, ο Μπερλουσκόνι φάνηκε να του λέει «άντε γ..σου». Το κόμμα του δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία, ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της Μελόνι, επειδή δεν έδωσε υπουργική θέση στο στέλεχος της Φόρτσα Ιτάλια, Λίτσια Ροντσούλι.

Οι βοηθοί του Σίλβιο Μπερλουσκόνι τον στηρίζουν για να φτάσει στο έδρανό του – REUTERS/Yara Nardi

Η νέα κυβέρνηση υπό τη Μελόνι, αναμένεται να ορκιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Τα μέλη του κόμματός της, Αδέλφια της Ιταλίας, στη Βουλή, έχουν εκτοξευτεί στα 184 από τα 50 που ήταν πριν τις εκλογές. Και μάλιστα σε μία Βουλή που πλέον έχει 400 βουλευτές αντί για 630 που είχε πριν τις εκλογές, ενώ η Γερουσία έχει επίσης μειωμένα μέλη, 200 αντί για 315. Η μείωση των μελών αναμένεται να εξοικονομήσει στο ιταλικό κράτος 57 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής ο νέος πρόεδρος της Βουλής

Σε ακόμα μία δυσάρεστη εξέλιξη στην ιταλική πολιτική σκηνή, ο νέος πρόεδρος της Βουλής, ο 42χρονος Λορέντσο Φοντάνα, που θεωρείται από τα πιο ακραία στελέχη της Λέγκα, είχε στείλει βίντεο με χαιρετισμό στο συνέδριο της Χρυσής Αυγής το 2016.

Ο Λορέντσο Φοντάνα περιχαρής μετά την εκλογή του, την Παρασκευή – REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Επίσης, έχει καταφερθεί επανειλημμένα κατά των αμβλώσεων, των δικαιωμάτων των γυναικών και των ομοφυλοφίλων και υπέρ του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αυτή τη φορά, ο Μπερλουσκόνι έδωσε την ψήφο του στον Φοντάνα, δηλώνοντας ότι η Μελόνι θα πρέπει να «λάβει τη δική μας έγκριση» για τις επιλογές της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...