238
Φυλακή κοντά στην Κωνσταντινούπολη | REUTERS/Huseyin Aldemir/File Photo

Τουρκία: οι ανεπιθύμητοι θα παραμείνουν στη φυλακή

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2020, 20:12
Φυλακή κοντά στην Κωνσταντινούπολη
|REUTERS/Huseyin Aldemir/File Photo

Τουρκία: οι ανεπιθύμητοι θα παραμείνουν στη φυλακή

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2020, 20:12

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι λόγω της πανδημίας θα αποσυμφορήσει τις φυλακές της των 300.000 κρατουμένων διώχνοντας από εκεί περί τις 90.000 άτομα. Αυτό το μέτρο ψήφισε η τουρκική Βουλή. Η αποσυμφόρηση θα γίνει με τη μέθοδο της μείωσης της ποινής.

Οι ενστάσεις που ακολούθησαν την εξέλιξη αυτή αφορούν την επιλογή των ατόμων που θα απελευθερωθούν, αφού σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται πολιτικοί κρατούμενοι (οι αντιπολιτευόμενοι το καθεστώς Ερντογάν), ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενοχλητικοί δημοσιογράφοι, κ.ά.

Δεν θα απελευθερωθούν φυσικά οι κούρδοι πολιτικοί, μέλη κομμάτων και οργανώσεων.

Θα απελευθερωθούν όμως δολοφόνοι που σκότωσαν χωρίς προμελέτη, μέλη συμμοριών του υποκόσμου, κ.ά. Στην αρχική του μορφή το σχετικό νομοσχέδιο προέβλεπε και αποφυλακίσεις βιαστών, κάτι που ακυρώθηκε τελικά επειδή ξέσπασαν διαμαρτυρίες από γυναικείες οργανώσεις.

Πέρα από τις άθλιες υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν στα τουρκικά κελιά, τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία έχουν συλληφθεί χιλιάδες ακαδημαϊκοί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, δημόσιοι υπάλληλοι και στρατιωτικοί σαν γκιουλενιστές. Οι Κούρδοι είναι πάντα η στάνταρ κατηγορία φυλακισμένων, ιδίως όσοι έχουν σχέση με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (το PKK). Οι διαδικασίες με τις οποίες οι Κούρδοι οδηγούνται στη φυλακή είναι διάτρητες από νομικής απόψεως, αφού πρόκειται για παρωδίες δικών.

Οπως μεταδίδουν τα ξένα Μέσα, η πανδημία του κορονοϊού επιδείνωσε την κατάσταση στην Τουρκία του Ερντογάν και από πλευράς δημοκρατικότητας: προσφάτως συνελήφθησαν επτά άτομα με δημοσιογραφική ιδιότητα επειδή κατηγορήθηκαν από το κράτος ότι διέσπειραν τον πανικό στους Τούρκους γράφοντας άρθρα για τον κορονοϊό. Στο στόχαστρο έχουν μπει και εκτατοντάδες απλοί πολίτες για σχόλια στα social media.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...