230
Ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν | REUTERS/Charles Mostoller/File Photo

Τουρκία: Επιχείρηση-σκούπα κατά γκιουλενιστών με πάνω από 1.100 εντάλματα

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2019, 17:06
Ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν
|REUTERS/Charles Mostoller/File Photo

Τουρκία: Επιχείρηση-σκούπα κατά γκιουλενιστών με πάνω από 1.100 εντάλματα

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2019, 17:06

Σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κατά του δικτύου του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν προχώρησαν την Τρίτη οι Αρχές στην Τουρκία, καθώς εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για 1.112 ανθρώπους για τους οποίους έχουν την υποψία ότι σχετίζονται με την οργάνωση FETO.

Το CNN Türk μετέδωσε ότι η επιχείρηση έχει επίκεντρο την Αγκυρα, αλλά διεξάγεται σε συνολικά 76 επαρχίες της χώρας. Ο Guardian προσθέτει ότι τις πρώτες ώρες οι συλλήψεις ήταν ήδη 124 σε όλη τη χώρα.

Η πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης είναι η πλήρης εξάρθρωση του δικτύου του Γκιουλέν: «Θέλουμε να τους τελειώσουμε», τόνισε την Κυριακή ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ουσιαστικά προαναγγέλλοντας την επιχείρηση.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας (αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν) κατηγορεί τον Γκιουλέν ως εγκέφαλο του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2016. Από την πλευρά του ο πρώην σύμμαχος του Ερντογάν, αρνείται ότι είχε την παραμικρή ανάμειξη στην απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης.

Πάνω από 77.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και προφυλακιστεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, με τις επιχειρήσεις στη διάρκεια των οποίων γίνονται μαζικές συλλήψεις να έχουν μετατραπεί σε ρουτίνα.

Οι Αρχές έχουν καθαιρέσει, αποπέμψει ή θέσει σε διαθεσιμότητα 150.000 κρατικούς λειτουργούς, στρατιωτικούς και αστυνομικούς.

Οι επικριτές του Ερντογάν τον κατηγορούν ότι, με πρόσχημα την απόπειρα πραξικοπήματος, εξαπέλυσε εκστρατεία για να συντρίψει κάθε αντίπαλό του και να φιμώσει τους διαφωνούντες. Οι τουρκικές Αρχές απαντούν ότι τα μέτρα που λαμβάνουν είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση απειλών για την τουρκική εθνική ασφάλεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...