501
Καταστροφές από τον τυφώνα στην Οσάκα | Kyodo/via REUTERS

Τοπίο καταστροφής και νεκρούς αφήνει ο τυφώνας Τζέμπι στην Ιαπωνία

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2018, 07:54
Καταστροφές από τον τυφώνα στην Οσάκα
|Kyodo/via REUTERS

Τοπίο καταστροφής και νεκρούς αφήνει ο τυφώνας Τζέμπι στην Ιαπωνία

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2018, 07:54

Σε τουλάχιστον εννέα ανέρχονται οι νεκροί από τον τυφώνα Τζέμπι, ο οποίος πλήττει μεγάλο μέρος της Ιαπωνίας, ενώ εκτεταμένες είναι οι υλικές ζημιές, ιδίως στο αεροδρόμιο Κανσάι στην Οσάκα, που θα παραμείνει κλειστό σήμερα Τετάρτη.

Ο μέχρι τώρα απολογισμός κάνει λόγο για περίπου 340 τραυματίες.

Ως και 2,3 εκατομμύρια σπίτια και διάφορα άλλα κτίρια δεν έχουν ηλεκτροδότηση. Εκδόθηκαν εντολές επείγουσας απομάκρυνσης 2,3 εκατομμυρίων πολιτών, αν και οι Αρχές δεν μπορούν να την επιβάλλουν. Από αυτούς 16.000 πέρασαν τη νύχτα σε καταφύγια.

Ο Τζέμπι, ή «χελιδόνι» στην κορεατική γλώσσα, με ανέμους 160 χιλιομέτρων την ώρα στον πυρήνα του και ριπές έως και 220 χιλιόμετρα, κινείται από τα νοτιοδυτικά της Ιαπωνίας προς βορρά.

Ενα εντυπωσιακό βίντεο που ανέβηκε στα κοινωνικά δίκτυα δείχνει μια μεγάλη ρόδα σε λούνα παρκ στην Οσάκα να περιστρέφεται λόγω των ανέμων αν και θα έπρεπε να είναι ακίνητη γιατί ήταν εκτός λειτουργίας.

Αν και εξασθενίζει σταδιακά, κατατάσσεται στην κατηγορία των πολύ ισχυρών τυφώνων, που σπάνια πλήττουν απευθείας κατοικημένες περιοχές στην Ιαπωνία.

Είναι ο πρώτος τυφώνας που περνάει πάνω από ιαπωνικά νησιά από το 1993.

Η περιοχή της Οσάκα επλήγη πιο σκληρά. Πολλά κτίρια υπέστησαν ζημιές, δέντρα ξεριζώθηκαν και στέγες απογειώθηκαν, όπως αυτή του σιδηροδρομικού σταθμού του Κιότο.

Το αεροδρόμιο Κανσάι, πάνω σε ένα τεχνητό νησί στη θάλασσα, πλημμύρισε και έκλεισε. Γύρω στους 3.000 επιβάτες και πολλές εκατοντάδες εργαζόμενοι παγιδεύτηκαν όταν η γέφυρα που το συνδέει με την ακτή υπέστη ζημιά από ένα δεξαμενόπλοιο το οποίο παρασύρθηκε από την κακοκαιρία. Πέρασαν τη νύχτα στον τερματικό σταθμό, όπου δεν υπήρχε ηλεκτροδότηση ή κλιματισμός, σύμφωνα το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

 

Αυτοκίνητα που κατέστρεψε ο τυφώνας στο Κόμπε (kyodo/via REUTERS)
Χιλιάδες οι εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο της Οσάκα (Kyodo/via REUTERS)
(Kyodo/via REUTERS)
Η γέφυρα που οδηγεί στο αεροδρόμιο της Οσάκα καταστράφηκε από τον τυφώνα (Kyodo/via REUTERS)
Το πλημμυρισμένο αεροδρόμιο της Οσάκα (Kyodo/via REUTERS)
Η κακοκαιρία έφτασε ως το Τόκιο (REUTERS/Toru Hanai)

Σήμερα το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα, ξημερώματα στην Ελλάδα), φέρι και βάρκες μετέφεραν τον κόσμο στο αεροδρόμιο του Κόμπε, δυτικότερα, αφού το Κανσάι, που εξυπηρετεί πάνω από 400 πτήσεις την ημέρα, δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει. Οι αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες ακύρωσαν 800 πτήσεις την Τρίτη, ανακοίνωσαν την ακύρωση άλλων 160 σήμερα.

Η κίνηση των σιδηροδρομικών συρμών αντιθέτως διεξάγεται σχεδόν κανονικά.

Υλικές ζημιές εξαιτίας σφοδρών ανέμων αναφέρθηκαν και στο Τόκιο.

Η Ιαπωνία πλήττεται σχεδόν κάθε καλοκαίρι από ακραία καιρικά φαινόμενα, όμως το φέτος η χώρα θρήνησε ασυνήθιστα πολλά θύματα. Πριν από δύο μήνες, βροχοπτώσεις-ρεκόρ, πλημμύρες και κατολισθήσεις στοίχισαν τη ζωή σε 220 ανθρώπους. Ακολούθησαν, τον Ιούλιο, πρωτοφανούς έντασης κύματα καύσωνα εξαιτίας των οποίων έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 119 άνθρωποι και 49.000 άλλοι χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...