477
O Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη θυελλώδη συζήτηση στη Βουλή για τα εργασιακά. Δίπλα του ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης | George Vitsaras / SOOC

Τον Ιούνιο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2020, 10:53
O Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη θυελλώδη συζήτηση στη Βουλή για τα εργασιακά. Δίπλα του ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης
|George Vitsaras / SOOC

Τον Ιούνιο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2020, 10:53

Συμβαίνει συχνά. Μέσα στη φασαρία, στους καβγάδες και στους θεατρινισμούς στο ελληνικό κοινοβούλιο, χάνεται η ουσία, ή έστω δύσκολα ξεχωρίζεις τι έχει τελικά πραγματικη σημασία. Ετσι συνέβη και την Παρασκευή κατά την περιβόητη πια συζήτηση για τα εργασιακά, όπου πολλά αγνοήθηκαν στη σκιά του των προσωπικών αντεγκλήσεων ανάμεσα στον Κυρικάο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα (εδώ) και στις απόπειρες του Γιάνη Βαρουφάκη να γίνει θέμα της ημέρας (εδώ).

Πέρασε λοιπόν σχεδόν απαρατήρητη η προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού για αύξηση του κατώτατου μισθού και μάλιστα με σαφές χρονοδιάγραμμα: τον προσεχή Ιούνιο, σε τέσσερις μήνες από τώρα. Μάλιστα αν συνυπολογιστεί ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης λίγο μετά τον Μάιο, όταν θα υπάρχουν τα βασικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας και των δημοσίων εσόδων, δημιουργείται ένα ευρύτερο πλαίσιο αύξησης των μισθών κάτι που οι πολίτες θα δουν στην τσέπη τους.

Την είδηση περί αύξησης του κατώτατου μισθού το καλοκαίρι ανέφερε, κλείνοντας την πρωτολογία του, ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στην Ολομέλεια αλλά και προσωπικά στον κ. Τσίπρα και στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματα:

«Για επίλογο, τέλος, διάλεξα μία μεγάλη αλήθεια απέναντι σε μία ιστορία η οποία έχει τύχει αντικείμενο συστηματικής διαστρέβλωσης από την Αντιπολίτευση και θα την ονόμαζα “κατώτατος μισθός α λά ΣΥΡΙΖΑ”. Μία ιστορία που αξίζει, νομίζω, να τη θυμηθούμε.

Το 2013, λοιπόν, θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα το κατώτατο όριο αμοιβής ενός εργαζομένου, φαντάζομαι το θυμάστε, κυρία Γεννηματά, μαζί τον ψηφίσαμε το νόμο αυτόν. Ως αντιπολίτευση τότε, τι λέγατε, κ. Τσίπρα; “Εργασιακή γαλέρα”, “μεσαίωνας”. Καταψηφίσατε φυσικά τη σχετική ρύθμιση. Ως Κυβέρνηση ούτε την καταργήσατε φυσικά, ούτε τη σκίσατε με ένα νόμο και με ένα άρθρο, ούτε την εφαρμόσατε όμως, την ξεχάσατε. Θα μπορούσατε να είχατε προχωρήσει ήδη στην αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1 Ιανουαρίου του 2017. Τη θυμηθήκατε προεκλογικά για να την εμφανίσετε ως μία δήθεν δική σας προσφορά προς τους πιο αδύναμους. Και, ναι το αυξήσατε 11%. Αν το αυξάνατε κάθε χρόνο από το 2017, το 2018 και το 2019, πάλι στο ίδιο επίπεδο θα ήμασταν και θα είχαν ωφεληθεί και οι εργαζόμενοι το 2017 και το 2018.

» Τώρα μας ρωτάτε, τι μας ρωτάτε; Αν θα εφαρμόσουμε ένα νόμο τον οποίο εμείς ψηφίσαμε; Εσείς τον πολεμήσατε, μετά τον αγνοήσατε και μετά τον διαστρεβλώσατε.

Λοιπόν, αυτός ο νόμος, ο 4172, θα εφαρμοστεί. Τι προβλέπει ο νόμος; Μία συγκεκριμένη διαδικασία ανάλογα με την πορεία της οικονομίας.

Η κυβέρνηση συζητά με όλους τους κοινωνικούς εταίρους για τον κατώτατο μισθό. Με βάση αυτή τη διαβούλευση ο υπουργός Εργασίας εισηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο. Πότε συμβαίνει αυτό; Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου λαμβάνεται η σχετική απόφαση.

Καταθέτω τον νόμο. Η δέσμευσή μου για αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος που θα πρέπει να συνδέεται άμεσα με την αύξηση της βασικής αμοιβής ισχύει απόλυτα. Υπομονή, λοιπόν, μέχρι το τέλος Ιουνίου όταν θα έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία και θα μπορούμε να νομοθετήσουμε με ευθύνη και ρεαλισμό».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...