332
|

Επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Χρήστο Μάστορα για τις συντάξεις των Βορειοηπειρωτών

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2020, 11:37

Επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Χρήστο Μάστορα για τις συντάξεις των Βορειοηπειρωτών

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2020, 11:37

Χρειάστηκε η δημόσια παρέμβαση ενός διασήμου για να αναδειχθεί το ζήτημα (για την ακρίβεια, μία αθέτηση υπόσχεσης) των συντάξεων χιλιάδων ομογενών μας από τη Βόρεια Ηπειρο.

Με καταγωγή από το χωριό Βοδινό της Βόρειας Ηπειρου, ο τραγουδιστής του συγκροτήματος «Μέλισσες» (του συγκροτήματος που είχε εμφανιστεί αφιλοκερδώς στη γιορτή του Δήμου Αθηναίων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς) και κριτής σε τηλεοπτικά talent shows, Xρήστος Μάστορας, παρενέβη όταν άκουσε τον πατέρα του να του λέει «τελικά, δεν μας θεωρούν Ελληνες, γιε μου»!

Ο λόγος; Η μη αλλαγή, με το νέο Ασφαλιστικό, της σχετικής πρόβλεψης του νόμου Κατρούγκαλου, βάσει της οποίας οι Βορειοηπειρώτες λαμβάνουν μικρότερες, κατά πολύ, συντάξεις σε σχέση με τους υπόλοιπους Ελληνες που έχουν τα ίδια ένσημα.

Οπως κατήγγειλε και ο ίδιος ο κ. Μάστορας, η προβολή του θέματος από τα mainstream μέσα ενημέρωσης ήταν από αναιμική έως ανύπαρκτη. Εξ ου και η οργισμένη ανάρτησή του σε Ιnstragram και Facebook χάρη στην οποία τελικά το ζήτημα αναδύθηκε στην επικαιρότητα.

View this post on Instagram

Τη στιγμή που σας γράφω, βράζω μέσα μου από θυμό. Με το ζόρι καταφέρνω να πληκτρολογήσω. Η λέξη Βορειοηπειρώτης δεν είναι συνώνυμη με τη λέξη Νοτιοαλβανός. Μιλάμε για τους Ελληνες που έχουν τη γλώσσα τους ελληνική και την κουλτούρα τους Ηπειρώτικη. Όχι οτι είναι κάτι το σπουδαίο η το ιδιαίτερο να γεννιέσαι Έλληνας ή Αλβανός. Αυτό δεν το επιλέγεις εσύ. Όπως δυο ξαδέρφια από την Κοσοβίτσα Πωγωνίου δεν επέλεξαν να γεννηθούν στο ίδιο χωρίο αλλά ο καθένας βρίσκεται απο την άλλη πλευρά των συνόρων. Ο ένας να ζει στην Ελλάδα της δημοκρατίας και ο άλλος ίσως σε καμια φυλακή του Χότζα. Αυτό που έχει σημασία όμως για κάποιον είναι να του στερείται η αλήθεια του και αλήθεια για μένα είναι ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ! Η Αλήθεια αποτελείται από τη λέξη Λήθη και το α- το στερητικό(Αυτό που δεν ξεχάστηκε)! Κι εσείς μας στερήσατε την αλήθεια μας! ΞΕΧΑΣΑΤΕ δηλαδή κύριοι! Μου στέλνει σήμερα ο πατέρας μου ένα γεγονός που τα media έκαναν αβαβά, λέγοντας μου τη φράση “τελικά δεν μας θεωρούν Έλληνες γιε μου”. Πρόκειται για κάτι που ο Πρωθυπουργός που τόσοι Βορειοηπειρώτες στηρίξαμε, επέλεξε να μην τηρήσει. Την αδικία που δεσμέυτηκε κι ο ίδιος, σε σχέση με τις συντάξεις των Βορειοηπειρωτών και τον απεχθή νομο Κατρούγκαλου, οτι θα διορθώσει. Οι Βορειοηπειρώτες λοιπόν παρά το γεγονός ότι έχουν εκπληρώσει απόλυτα τις υποχρεώσεις τους προς το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας ΤΟΥΣ και ΜΑΣ, λαμβάνουν κατά πολύ μειωμένη σύνταξη σε σχέση με τους Ελλαδίτες που έχουν τα ίδια ένσημα! Κι όμως εν ετει 2020 αντιμετωπιζόμαστε ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας! ΞΑΝΑΛΕΩ δεν είναι πιο σπουδαίο να είσαι από κάπου και δεν επιλέξαμε να είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ αλλά τι να κάνουμε; Είμαστε δυστυχώς η ευτυχώς και κάποιοι προγονοι μας έφτυσαν αίμα επειδή ακριβώς ηταν Έλληνες στις φυλακές του απολυταρχικού κράτους του Χότζα. Και τελικά κάποιοι απʼαυτούς συνεχίζουν να είναι φυλακισμένοι στην ίδια τους τη χώρα! Διορθώστε το λάθος κύριε Πρωθυπουργέ @kyriakos_ γιατί αν δεν τον κάνετε, κάποια στιγμή θα διορθώσουμε κι εμείς το λάθος που κάναμε στις κάλπες! Στο βίντεο είναι το χωριό μου οπου οι κάτοικοί του μάταια ζωγραφίζουν ελληνικές σημαίες και αφιερώνουν πλατείες στους ήρωες του πολέμου.Στη φωτογραφία είναι ο προπάππους μου που μάταια έκανε*

A post shared by Christos Mastoras (@xmastoras) on

 

Ο frontman του συγκροτήματος «Μέλισσες» δεν έμεινε όμως μόνο στην καταγγελία, αλλά ζήτησε την παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού, τονίζοντας με νόημα πως «αν δεν το κάνετε, κάποια στιγμή θα διορθώσουμε κι εμείς το λάθος που κάναμε στις κάλπες».

Η αντίδραση του Μαξίμου φαίνεται πως ήταν άμεση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, να προαναγγέλλει διάταξη που θα μειώνει το προαπαιτούμενο διάστημα παραμονής των Βορειοηπειρωτών στην Ελλάδα ώστε να μπορέσουν να έχουν την πλήρη κάλυψη που προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε  η στήλη «Θεωρείο» της εφημερίδας «Καθημερινή» και επιβεβαίωσε με σχετικό τηλεγράφημα το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  υπήρξε επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον καλλιτέχνη.

Κυβερνητικές πηγές ενημέρωσαν για το θέμα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε την Πέμπτη με τον Χρήστο Μάστορα, με αφορμή την ανάρτησή του και τον ενημέρωσε ότι θα προωθηθεί σύντομα νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα με τις συντάξεις των Βορειοηπειρωτών.

Αναφορά στο θέμα έγινε από τον Πρωθυπουργό και στο περιθώριο της συζήτησης για τα εργασιακά στη Βουλή (δείτε κάτω στο βίντεο που ακολουθεί από τον λογαριασμό του Πρωθυπουργού στο Twitter).