685
Ο Γιάννης εν δράσει | milwaukeebucks@facebook

Το τέλειο σώμα του Γιάννη Αντετοκούνμπο

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2016, 11:47
Ο Γιάννης εν δράσει
|milwaukeebucks@facebook

Το τέλειο σώμα του Γιάννη Αντετοκούνμπο

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2016, 11:47

Οταν οι Μιλγουόκι Μπακς απέκτησαν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο το ύψος του ήταν έξι πόδια και 8,5 ίντσες, στα δικά μας είναι 204 εκατοστά (με λίγο στρογγύλεμα). Ηταν δεν ήταν 20 χρονών και -το γνωρίζουμε όλοι αυτό- η ανάπτυξη μπορεί να μην έχει τελειώσει ακόμα σε αυτές τις ηλικίες.

Πράγματι, δεν είχε τελειώσει. Λίγους μήνες μετά, οι υπεύθυνοι της ομάδας είδαν ότι είχε πάρει άλλες 2,5 ίντσες, 6,5 εκατοστά, «και δεν έχει σταματήσει ακόμα».

Με το επιπλέον ύψος δεν είχε χάσει ούτε σε ευλυγισία ούτε σε σταθερότητα, γιατί ο Γιάννης είναι προικισμένος με ένα από τα πιο καλοχτισμένα σώματα στο NBA, με όλες τις μικρές ιδιαιτερότητες που δίνουν το κάτι παραπάνω σε ένα μπασκετμπολίστα.

Το ESPN παρουσιάζει τα «εκπληκτικά στατιστικά του Giannis» με τη βοήθεια ειδικών που δεν σταματούν να υπενθυμίζουν τις αρετές του.

11866359_830464620407459_4304830641984012421_n
Πάρτε μια εικόνα από τα κάλλη του, μέσα από φωτογράφιση που έκανε για γνωστή εταιρεία αθλητικών ειδών / photo: GreekFreakOfficial@Facebook
2016-02-12T033551Z_802297396_NOCID_RTRMADP_3_NBA-WASHINGTON-WIZARDS-AT-MILWAUKEE-BUCKS
Αλμα, εκρηκτικό, μύες, άνοιγμα χεριών και δυο-τρεις έκπληκτοι αντίπαλοι (Reuters/Jeff Hanisch-USA TODAY Sports)

Ο Γιάννης, λοιπόν, από την κορφή ως τα νύχια:

Δεν είναι μόνο τα 6,5 εκατοστά που πήρε χωρίς να αλλοιώσουν τη δύναμη στον κορμό και την ευστάθεια που χρειάζεται για την άμυνα, τον έλεγχο της μπάλας και τα ριμπάουντ. Είναι και τα έντεκα κιλά σε ενάμιση χρόνο -από τα 89 στα 100- τα οποία εκεί για άλλους παίκτες μπορεί να ήταν τραγωδία (και ας μην πούμε τι θα ήταν για όλους εμάς).

Για το Γιάννη το έξτρα βάρος «έδεσε» το σώμα του. Ηταν κυρίως μύες που του δίνουν περισσότερη ικανότητα στο να τα βγάζει πέρα στο πολύ θεαματικό παιχνίδι που απαιτεί το NBA.

Βέβαια, το «The Game» χρειάζεται και τεχνική, άμυνα, κοψίματα και στρίμωγμα του αντιπάλου. Ο Γιάννης μπορεί και κλείνει το χώρο στους αντιπάλους του.

Συνήθως το άνοιγμα των χεριών είναι το ίδιο με το ύψος, αλλά στον Γιάννη είναι τέσσερις ίντσες μεγαλύτερο, δέκα ολόκληρα εκατοστά. Αυτό σημαίνει καλύτερη άμυνα, γιατί ο επιτιθέμενος έχει λιγότερο χώρο για να ελιχθεί προς το καλάθι.

Και, ακόμη, σημαίνει καλύτερα και περισσότερα ριμπάουντ, γιατί μπορεί να αρπάξει τη μπάλα από (λίγο) πιο ψηλά, εκεί που ελάχιστα εκατοστά παραπάνω κάνουν τη διαφορά. Ετσι, όλα τα παραπάνω φέρνουν τον Αντετοκούνμπο στους 10 πρώτους στα ριμπάουντ για τη θέση που παίζει.

Η άμυνα με ανοιχτά χέρια χρειάζεται καλή πλευρική κίνηση για να μη δώσει χώρο στον αντίπαλο. Λίγη απλή φυσική μας λέει ότι, όσο πιο ψηλός είναι ο άνθρωπος, τόσο πιο ψηλά είναι το κέντρο βάρους, κάτι που δυσκολεύει τις πλευρικές κινήσεις. Αντίθετα, παρά το ύψος του, ο Γιάννης έχει μπόλικη δύναμη στα πόδια που του δίνουν πλεονέκτημα στην άμυνα.

Εχει, όμως, και μεγάλη δύναμη και τεράστιο άνοιγμα στις παλάμες. Για το μέσο άνδρα η ανοιχτή παλάμη από τον αντίχειρα στο μικρό δάχτυλο είναι γύρω στα 19 εκατοστά, στον Λεμπρόν Τζέιμς είναι κάτι παραπάνω από 23, και για τον Γιάννη δώδεκα ίντσες ακριβώς, δηλαδή 30,5 εκατοστά. Μεγάλο άνοιγμα σημαίνει καλή επαφή με τη μπάλα και περισσότερος έλεγχος στο παιχνίδι.

giannis-legs
Οι αχίλλειοι τένοντες του Γιάννη είναι πολύ μεγαλύτεροι από του μέσου άνδρα (espn.com/Dustin Snipes)

Εκεί, όμως, στον έλεγχο, χρειάζεται δύναμη και εκρηκτικότητα. Είναι σαν ελατήριο, λένε στο ESPN οι ειδικοί που εξέτασαν το σώμα του Γιάννη. Χοροπηδά μέσα στο γήπεδο, βάζει τεράστιες δυνάμεις στο άλμα και δεν χρειάζεται να ξαποστάσει (τρόπος του λέγειν, βέβαια, με το παιχνίδι που γίνεται στο NBA) για το επόμενο άλμα. «Δεν τα χρειάζεται αυτά ο Γιάννης, το σύστημά του αντέχει αυτές τις τεράστιες δυνάμεις», υποστηρίζουν.

Το μυστικό για το παιχνίδι ξεκινά, λοιπόν, από τους αχίλλειους τένοντες του Αντετοκούμπο, που είναι διπλάσιοι από αυτούς ενός φυσιολογικού ανθρώπου.

Η φωτογραφία που συνοδεύει αυτήν την περιγραφή ξαφνιάζει λίγο: δυο ποδαράκια που μοιάζουν λεπτά, σχεδόν μόνο κόκαλο, αλλά με καλογυμνασμένους μύες. Οι τένοντες του Γιάνννη είναι σχεδόν 34 εκατοστά, το διπλάσιο από ένα μέσο άνδρα. Οσο πιο μεγάλος ο τένοντας τόσο μεγαλύτερη δυνατότητα για αποθήκευση ενέργειας που μεταφράζεται σε εκρηκτικό άλμα και σε επιτάχυνση.

Εδώ είναι, λοιπόν, η δύναμη του Γιάννη!

 

Υ.Γ. Κι όλα αυτά, ενώ κάποτε ήταν απλά ένα παιδί. Να, κάπως έτσι:

d8455d97b9c0b633efc014802550c728_XL

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...