702
| Maddie Meyer/Getty Images/ Ideal Image

Ο Γιάννης σταμάτησε και την καλύτερη ομάδα του κόσμου

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2015, 11:56

Ο Γιάννης σταμάτησε και την καλύτερη ομάδα του κόσμου

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2015, 11:56

Το παρατσούκλι «Greek freak» (ελληνικό φρικιό) που γρήγορα του προσέδωσαν τα Μέσα των ΗΠΑ αποδεικνύεται εύστοχο. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στη δική του γη της επαγγελίας στο Μιλγουόκι, συγκέντρωσε πάνω του όλα τα φώτα της δημοσιότητας. Μέρα με τη μέρα γινόταν καλύτερος και πριν λίγα εικοσιτετράωρα έκανε κάτι που σίγουρα δεν θα μπορούσε να φανταστεί καθώς ανεβοκατέβαινε τα γήπεδα του Ζωγράφου σε κάποια απογευματινή προπόνηση του Φιλαθλητικού.

Ο Γιάννης, που έζησε και μεγάλωσε στα Σεπόλια, πραγματοποίησε τη σπουδαιότερη εμφάνιση της καριέρας του, «ταπεινώνοντας» την καλύτερη και πιο φορμαρισμένη ομάδα του κόσμου, τους περίφημους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, που μέχρι να τον βρουν στον δρόμο τους είχαν σε 24 αγώνες μόνο νίκες. Μέχρι να τον βρουν στον δρόμο τους… 11 πόντοι, 12 ριμπάουντ και 10 ασίστ συνέθεσαν την ονειρεμένη εμφάνιση του νεαρού που βλέπει το ένα ρεκόρ να καταρρίπτεται μετά το άλλο. Με το πρώτο του triple-double figure (διψήφια νούμερα σε τρεις διαφορετικές στατιστικές κατηγορίες) ο Αντετοκούνμπο έγινε ο πρώτος Ελληνας που πετυχαίνει κάτι τέτοιο στο NBA αλλά και ο νεαρότερος στην ιστορία των Μιλγουόκι Μπάκς.

Ο «εξωγήινος» Στέφεν Κάρι, ηγέτης των Γουόριορς, είδε τον Γιάννη και την παρέα του να σπάνε το μεγαλύτερο αήττητο σερί στην ιστορία του ΝΒΑ – το είχαν φτάσει στο 24-0 με νίκη επί των φημισμένων Σέλτικς στη Βοστώνη. Το κοντέρ στον αγώνα στο Μιλγουόκι σταμάτησε συμπτωματικά στους 24 πόντους (108-95). όσες δηλαδή και οι νίκες της ομάδας από την Καλιφόρνια προτού συναντήσει τους Μπακς.

Οι Μπακς, που το καλοκαίρι του 2013 είχαν τη διορατικότητα να επιλέξουν ψηλά στα ντραφτ τον μικρό Γιάννη Αντετοκούνμπο που δεν είχε την παραμικρή εμπειρία από επαγγελματικό μπάσκετ, καθώς είχε φτάσει να παίζει μόλις μέχρι την ελληνική Α2.

Ο Γιάννης πλέον είναι αστέρας. Στα 21 του χρόνια έχει καταφέρει να πρωταγωνιστεί στους αγώνες του NBA κάνοντας τα πλήθη να παραληρούν και τους παράγοντες των Μπακς να τρίβουν τα χέρια τους. Η ουσία του φαινομένου Αντετοκούνμπο όμως είναι λίγο διαφορετική. Ο Γιάννης είναι ένα παιδί μεταναστών που παίζει μπάσκετ με τον ίδιο ενθουσιασμό και το ίδιο πάθος που το έκανε για χρόνια στις αλάνες της Αθήνας. Παρά τις ατέλειωτες ώρες προπονήσεις και την συνδρομή του προπονητικό τιμ που είναι δίπλα του 24 ώρες την ημέρα, ο Γιάννης είναι στην κορυφή επειδή σουτάρει με κομμένη την ανάσα. Επειδή σουτάρει σαν να έχει στο πίσω μέρος τους μυαλού του ότι τα φώτα από το υπαίθριο γηπεδάκι μπορεί ξαφνικά να κλείσουν και η παρέα του θα πρέπει να σταματήσει το παιχνίδι για απόψε.

Το βίντεο με το τελευταίο κατόρθωμα του Αντετοκούνμπο:

Η εξέλιξη του Γιάννη, από την στιγμή που πάτησε το παρκέ του NBA, είναι ραγδαία. Πριν από δύο χρόνια έκανε ανεπίσημο ντεμπούτο με την φανέλα των Bucks απέναντι στους Καβαλίερς. Ο Αντετοκούνμπο ήταν εξαιρετικός, έχοντας 14 πόντους, 4 ριμπάουντ και 2 ασίστ στην φιλική ήττα της ομάδας του με 99-87. Λίγο καιρό αργότερο πήρε 4 λεπτά συμμετοχής στην επίσημη ήττα των Μπακς από τους Νικς με 90-83, σημειώνοντας και 1 πόντο.

Την πρώτη του χρονιά στο NBA, ο Γιάννης είχε κατά μέσο όρο 6,8 πόντους στη σεζόν. Τα ποσοστά του ανέβηκαν το 2014 με 12,6 πόντους μ.ο.. Τότε όλα τα βλέμματα στράφηκαν στον νεαρό έλληνα που το 2015 δικαίωσε κάθε προσδοκία. Έχει 15,7 πόντους μ.ο. ανεβάζοντας αισθητά και τα ποσοστά του σε ασίστ και ριμπάουντ.

Τον Νοέμβρη του 2015 πραγματοποιεί μια μοναδική παράσταση στην ήττα των Μπακς από τους Καβαλίερς. Ο μικρός πετυχαίνει 33 πόντους με 11/14 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 8/8 βολές, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα, κάνοντας έτσι ρεκόρ καριέρας στο σκοράρισμα. Εκείνη την νύχτα ανάγκασε τον «βασιλιά» ΛεΜπρόν Τζέιμς να υποκλιθεί στο ταλέντο του, σημειώνοντας:

«Είναι ένας τύπος με αυτό το μέγεθος που μπορεί να ντριμπλάρει, με αυτήν την ταχύτητα και αυτό το μάκρος… Νομίζω ότι ο Τζέισον Κιντ κάνει σίγουρα καλή δουλειά στο να τον βάζει σε πεντάδες που δημιουργεί μις-ματς. Βρίσκεται σε όλο το γήπεδο…»

Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε μετά το παιχνίδι και ο προπονητής των Μπακς, Τζέισον Κίντ:

«Ο Γιάννης έκανε πολύ καλή δουλειά στην επίθεση, ενώ προσπάθησε να περιορίσει δύο από τους καλύτερους παίκτες του πρωταθλήματος. Τον βάλαμε να μαρκάρει τον ΛεΜπρόν και τον Λοβ, αλλά δεν παραπονέθηκε, ήταν πολύ ανταγωνιστικός κι αυτό είναι κάτι πολύ θετικό. Επίσης είναι σημαντικό το γεγονός ότι πήρε πολλές προσπάθειες κοντά στο καλάθι και δεν χρειάστηκε να σουτάρει πολύ από μακριά».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...