657
Νέες τηλεδιασκέψεις θα γίνουν με επίκεντρο το Μέγαρο Μαξίμου ώστε να αυστηροποιηθούν τα μέτρα | Dimitris Papamitsos/PM Handout/SOOC

To Σαββατοκύριακο «κλειδώνουν» νέα μέτρα: μεγαλύτερο το πρόστιμο, έξοδος μόνο με SMS στο 13033

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2020, 09:40
Νέες τηλεδιασκέψεις θα γίνουν με επίκεντρο το Μέγαρο Μαξίμου ώστε να αυστηροποιηθούν τα μέτρα
|Dimitris Papamitsos/PM Handout/SOOC

To Σαββατοκύριακο «κλειδώνουν» νέα μέτρα: μεγαλύτερο το πρόστιμο, έξοδος μόνο με SMS στο 13033

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2020, 09:40

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το μήνυμα την Πέμπτη με την ομιλία του στη Βουλή: «Ο Απρίλιος, μας το λένε όλοι οι ειδικοί, θα είναι οι πιο κρίσιμος μήνας. Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε και αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί», είπε για να προειδοποιήσει ότι «έχουμε και άλλα βέλη στη φαρέτρα μας».

Υπό αυτό το πρίσμα –και με δεδομένη την εμπειρία από τα προηγούμενα Σαββατοκύριακο αλλά και εν όψει του Πάσχα– από την κυβέρνηση ετοιμάζουν νέα δέσμη αυστηρότερων μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων σε μια προσπάθεια να κρατηθεί η χώρα στο «καλό» σενάριο μέχρι το τέλος του μήνα.

Οπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες καθοριστικό σημείο θα αποδειχθεί το Σαββατοκύριακο, όμως λίγοι είναι αυτοί που δίνουν ελπίδες στο να μην αυστηροποιηθούν τα ήδη ισχύοντα (τυπικά ως τις 6 Απριλίου) μέτρα που είχαν ανακοινωθεί στις 22 Μαρτίου.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη διαπιστώνουν ειλημμένη απόφαση να κλείσει κάθε «παράθυρο» καταστρατήγησης των μέτρων, είτε με περαιτέρω ενίσχυσή τους είτε με νέες ενέργειες.

Στο ρεπορτάζ της Ελένης Ευαγγελοδήμου για «Τα Νέα» αναφέρονται 10 μέτρα που θα συζητηθούν –και κατά τα φαινόμενα θα αποφασιστούν– στις τηλεδιασκέψεις που θα γίνουν με τους αρμόδιους υπουργούς και με επίκεντρο το Μέγαρο Μαξίμου, αυτό το Σαββατοκύριακο. Στόχος δεν είναι να τιμωρηθούν όσοι ήδη συμμορφώνονται, αλλά να συνετιστούν όσοι αναζητούν συστηματικά «παραθυράκια» στα μέτρα για να μην κάνουν πράξη το #μένουμεσπίτι.

1. Πλαφόν στις εξόδους

Πρώτο βήμα πιθανώς να γίνει με αριθμητικό περιορισμό στις ημερήσιες μετακινήσεις του πολίτη, με αποστολή έως δύο SMS. Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι η πλειονότητα των πολιτών συνδυάζει σε μία-δύο εξόδους τις ανάγκες του. Πάντως δεν προκρίνεται το μοντέλο Κύπρου με μόλις μία μετακίνηση ημερησίως.

2. Κυκλοφορία με ώρα επιστροφής

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται η σκέψη για χρονικό όριο (όχι πάνω από τρίωρο) για τις μετακινήσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανώς να καθοριστεί περιθώριο ανά τύπο μετακίνησης (άλλο για την τράπεζα, άλλο για την άθληση).

3. Αποκλεισμός δημόσιων χώρων

Η επέκταση του μοντέλου κλεισίματος της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ο Πρωθυπουργός ζητάει όλο και πιο έντονα την άμεση κινητοποίηση δημάρχων και περιφερειαρχών στις «κόκκινες ζώνες» τους (πάρκα, παραλίες κ.ά).

4. Εγγραφη βεβαίωση κυκλοφορίας μόνο για ηλικιωμένους

Τις τελευταίες μέρες διατυπώνονταν, κατά πληροφορίες, σκέψεις για κατάργηση της έντυπης βεβαίωσης μετακίνησης. Το σενάριο δείχνει να εγκαταλείπεται, ωστόσο υπό συζήτηση αναμένεται το ενδεχόμενο υποχρεωτικής συμπλήρωσης του εγγράφου μόνο για συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

5. Αστυνομικοί έλεγχοι

Στο επιχειρησιακό σκέλος ειδικό σχεδιασμό καταρτίζουν τα σώματα ασφαλείας – ιδίως ενόψει Πάσχα – σε εθνικές οδούς, λιμάνια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, στάσεις λεωφορείων. Ελεγχοι γίνονται ήδη αλλά προδιαγράφεται ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας τη Μ. Εβδομάδα.

6. Κλείσιμο διοδίων

Στον φόβο του Μαξίμου για τυχόν απόπειρα φυγής πολιτών από τα αστικά κέντρα σε μικρότερες πόλεις, χωριά και νησιά, ουδείς αποκλείει «σφράγισμα» των εθνικών οδών. Από την κυβέρνηση υπενθυμίζουν ότι δεν επιτρέπονται βόλτες στα χωριά και εφόσον διαπιστωθεί καταστρατήγηση του κανόνα, θα ληφθεί κάθε μέτρο αποτροπής.

7. Κεκλεισμένων των θυρών λειτουργίες σε επιλεγμένες εκκλησίες μητροπόλεων

Επισήμως το Μαξίμου αντιμετωπίζει ως «υπεύθυνη και μετρημένη» τη στάση της Ιεράς Συνόδου για κεκλεισμένων των θυρών ακολουθίες τη Μ. Εβδομάδα. Η οριστική απάντηση της κυβέρνησης θα έρθει την επόμενη εβδομάδα με βάση και επιστημονικές εισηγήσεις. Κατά πληροφορίες, υπό επεξεργασία θα τεθεί η δυνατότητα για «κλειστές» λειτουργίες σε συγκεκριμένους ναούς που θα καλύπτουν γεωγραφικά όλη τη χώρα.

8. Μεγαλύτερο πρόστιμο στην άσκοπη κυκλοφορία

Κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των προστίμων ή και των ποινών ειδικά σε κατά εξακολούθηση παραβάτες. Μέχρι στιγμής πρόθεση δεν είναι η άμεση «αναβάθμιση» της χρηματικής τιμωρίας, ωστόσο πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για αυστηροποίηση εφόσον ενταθούν οι απερίσκεπτες συμπεριφορές.

9. Αυστηρότερη απαγόρευση συναθροίσεων

Στην ίδια λογική θα συζητηθεί η αποτελεσματικότητα της απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων και τυχόν ανάγκη ενίσχυσης ενόψει του Πάσχα, με πιθανότητα δηλαδή να χαμηλώσει το σημερινό όριο των 10 ανθρώπων.

10. Απαξ μετακινήσεις εκτός δήμου μόνιμης κατοικίας

Την επέκταση του μοντέλου κυκλοφορίας των μόνιμων κατοίκων των νησιών με τη Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης και το Ε1 επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο για όσους επιχειρήσουν να μετακινηθούν εκτός των δήμων τους. Και σε αυτή την περίπτωση διαμηνύεται πάντως ότι οι μετακινήσεις παραμένουν άπαξ και δεν επιτρέπεται μετάβαση σε εξοχικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...