766
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Τρίτη σε ευρωπαϊκή περιοδεία | Menelaos Myrillas / SOOC

Το «σαφάρι» του Κυριάκου στην Ευρώπη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Τρίτη σε ευρωπαϊκή περιοδεία
|Menelaos Myrillas / SOOC

Το «σαφάρι» του Κυριάκου στην Ευρώπη

Στο δρόμο της «ήπιας προσαρμογής» στα νέα πολιτικά δεδομένα, που δημιουργεί η επικείμενη συμφωνία Αθήνας – Κουαρτέτου, βαδίζουν πλέον στη Νέα Δημοκρατία. Η μη ευόδωση για την ώρα τουλάχιστον του εκλογικού σεναρίου, στο οποίο αρκετοί επένδυαν στη λεωφόρο Συγγρού, επιτρέπει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να προετοιμάσει καλύτερα το κόμμα του εν όψει του Φθινοπώρου, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις γαλάζιων επιτελών «ο πολιτικός χρόνος θα μετράει διαφορετικά».

Η ηγετική ομάδα του κόμματος δεν θεωρεί πως το κατά τα φαινόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης ακυρώνει την πολιτική στρατηγική, που χάραξε ο κ. Μητσοτάκης και εν προκειμένω το αίτημα του πρόωρες εκλογές. «Είναι άδικη η κριτική προς τον πρόεδρο της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας ζητούσε επί δύο χρόνια στην αντιπολίτευση εκλογές, γιατί να μην νομιμοποιείται να το κάνει και ο κ. Μητσοτάκης, όταν, μάλιστα, η χωρά βρίσκεται υπό διάλυση», επισημαίνει τακτικός συνομιλητής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι ο εξωραϊσμός, που επιχειρεί τεχνηέντως το Μέγαρο Μαξίμου σύντομα θα σκοντάψει στην αμείλικτη πραγματικότητα ενός αντιμεταρρυθμιστικού πακέτου μέτρων, που επιτείνει την ύφεση, ως εκ τούτου η ΝΔ θα παραμείνει καθ’ όλη την διάρκεια των επομένων μηνών σε…πορτοκαλί εκλογικό συναγερμό.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης οριστικοποιεί τις επόμενες ημέρες το πρόγραμμα των περιοδειών του και τον στοχευμένων δράσεων, που θα κάνει έως τα τέλη Ιουλίου.

Αυτό το διήμερο, ο πρόεδρος της ΝΔ, βρίσκεται στο Παρίσι, όπου την Τρίτη αναμένετο να έχει συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν (09.30 ώρα Ελλάδος) με τον πρώην πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί (15.30 ώρα Ελλάδος) και με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία (17.00 ώρα Ελλάδος). Η αντιπροσωπεία, που περιλαμβάνει, επίσης, τον αντιπρόεδρο του κόμματος, Κωστή Χατζηδάκη και τον καθηγητή, Γιώργο Πρεβελάκη, μέλος της Επιτροπής Προγράμματος της ΝΔ και πρώην πρέσβη της χώρας στον ΟΟΣΑ, δίδει ιδιαίτερη έμφαση στο ραντεβού της με τον κ. Γκουρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι εάν ο Διεθνής Οργανισμός εκτιμά ότι υπάρχει πρόοδος σχετικά με την αξιολόγηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί άκρως ενδιαφέρουσα την επικρατούσα προσέγγιση του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία απαιτείται μία ευρύτερη θεώρηση της σχέσης της οικονομίας μιας χώρας με τους θεσμούς, που διαμορφώνονται από την ιστορία τις κοινωνικές τάσεις και τις πολιτικές επιλογές, άρα μία τέτοια θεώρηση μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές ειδικά διαμορφωμένες για τις ανάγκες μίας χώρας και τις δυνατότητες, που αυτή έχει.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΝΔ εννοεί να αξιοποιήσει τις διεθνείς του επαφές, ώστε να επικοινωνήσει στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων τα εξόφθαλμα λάθη του μείγματος μέτρων, που προσφάτως εγκρίθηκαν  από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Μετά το Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδος, είναι ευδιάκριτη η τακτική του προέδρου της ΝΔ να επιρρίπτει μέρος της ευθύνης για την αδιέξοδο πολιτική, που ακολουθείται και στους Θεσμούς, μιας και οι τελευταίοι απεδέχθησαν τα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση.

Το κόμμα, που έβαλε τη χώρα στις ευρωπαϊκές ράγες, μπορεί να ασκεί κριτική σε επί μέρους πολιτικές» τονίζει συχνά πυκνά ο κ. Μητσοτάκης, απορρίπτοντας, όμως, υποβολιμιαίες αιτιάσεις ότι η Νέα Δημοκρατία παρασύρεται από τις Σειρήνες του ευρω-σκεπτικισμού. Ούτως ή άλλως, στα τέλη του μήνα ο πρόεδρος της ΝΔ θα συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΚ, επομένως θα έχει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία συζητήσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και όχι μόνον με τους αρχηγούς κρατών, που μετέχουν στην πολιτική οικογένεια της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει ανάλογα με τον τρόπο, που θα κλείσει η αξιολόγηση, να εγκαινιάσει νέο γύρο επαφών με τους Ευρωπαίους ηγέτες και τους επικεφαλής των θεσμών, προκειμένου να επισημάνει τις αστοχίες του προγράμματος και να τους παρουσιάσει τη δική του εναλλακτική πρόταση.

Την ίδια ώρα, πάντως, δεν έχει κοπάσει η γκρίνια στο εσωτερικό του κόμματος για τη σπουδή του Κυριάκου Μητσοτάκη -όπως λέγεται χαρακτηριστικά- να ζητήσει εκλογές και να διαψευσθεί από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Μολονότι, η δυσαρέσκεια δεν αποκτά οργανωμένα χαρακτηριστικά, στελέχη του ευρύτερου Καραμανλικού στρατοπέδου στοχοποιούν το άμεσο περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ και επιμένουν ότι η μεσοπρόθεσμη στρατηγική που χαράχθηκε, εν τέλει εξέθεσε το κόμμα και έπληξε την αξιοπιστία του.

Οι ίδιες πηγές, κατηγορούν την γαλάζια ηγεσία ότι απέτυχε να αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα και τις πρωτοβουλίες του Μεγάρου Μαξίμου τους τελευταίους μήνες και πως αυτοεγκλωβίστηκε στην ψευδαίσθηση ορισμένων περί της Συριζαϊκής παρένθεσης.

Τα συγκεκριμένα στελέχη προειδοποιούν, μάλιστα, πως η ηγεσία της ΝΔ πιθανώς να βρεθεί τους επόμενους μήνες σε στρατηγικό αδιέξοδο, εφόσον η κυβέρνηση – με τη συνδρομή των εταίρων μας – κατορθώσει να επωφεληθεί πολιτικά από την εκταμίευση των επόμενων δόσεων και από τις ευεργετικές πρόνοιες του πακέτου Γιουνκέρ. Και αυτό γιατί, όπως παρατηρούν, η σκληρή γραμμή, που υιοθέτησε ο κ. Μητσοτάκης αποσιωπά την σημαντική συνεισφορά της ΝΔ να κρατηθεί η χώρα στον πυρήνα της ευρωζώνης κατά την τρικυμιώδη περίοδο του περσινού καλοκαιριού.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...