391
Το σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη για το Protagon συμμετέχει στην έκθεση | Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων

Το Προσφυγικό μέσα από τα μάτια των σκιτσογράφων

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2016, 12:32
Το σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη για το Protagon συμμετέχει στην έκθεση
|Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων

Το Προσφυγικό μέσα από τα μάτια των σκιτσογράφων

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2016, 12:32

Οταν οι λέξεις μοιάζουν ανίσχυρες να εκφράσουν το βίωμα, όταν οι φωτογραφίες και τα τηλεοπτικά πλάνα μεταφέρουν όλη την οδύνη και την αγωνία με «εκτυφλωτικό» τρόπο, τότε έρχονται οι σκιτσογράφοι να δώσουν την πτυχή που λείπει. Να ισορροπήσουν, να καθαρίσουν το βλέμμα, να περιγράψουν με τρόπο υποδόριο και μακράς επίδρασης αυτό που συμβαίνει. Η περίπτωση του Προσφυγικού, το αποδεικνύει.

thumb_640
Η Γκερνίκα πρόσφυγας: Σκίτσο του Γιάννη Καλαϊτζή στον οποίο είναι αφιερωμένη η έκθεση

Αρκεί να κοιτάξει κανείς συγκεντρωμένα τα 116 έργα 28 ελλήνων σκιτσογράφων που παρουσιάζονται στην έκθεση «Το Μετέωρο Βήμα» που ανοίγει για το κοινό από τις 7 Μαρτίου στη Ρόδο και στη συνέχεια θα περάσει από άλλα νησιά θα φτάσει στην Αθήνα και εκεί στην «καρδιά» της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η έκθεση θα κάνει μια στάση και στο Αγαθονήσι, μια στάση πολλαπλών συμβολισμών.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων ο πρόεδρος τη οποίας Πάνος Μαραγκός τονίζει: «Εμείς οι μάχιμοι σκιτσογράφοι, μέσα από την δουλειά μας, παίρνουμε ούτως ή άλλως σαφή θέση απέναντι σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Δεν το αντιμετωπίζουμε επιδερμικά, ακουμπάμε την ουσία του. Είναι ευτυχής συγκυρία που ο Περιφερειάρχης αγκάλιασε με ενθουσιασμό αυτήν την προσπάθεια, κάτι που μόνοι μας δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε  και τον ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό. Θέλουμε να στηρίξουμε τους νησιώτες που με αυταπάρνηση δείχνουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και ταυτόχρονα να στείλουμε ένα μήνυμα στο εξωτερικό, που μέσω της διεθνούς γλώσσας του σκίτσου μπορεί να γίνει πιο εύκολα αντιληπτό από κάθε άλλη μορφή παρέμβασης».

276B7F5A0CA0F6A57768ACD6B03FE8AE
Το σκίτσο της Εφης Ξένου

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στον Γιάννη Καλαϊτζή.

Pavlidis
To σκίτσο του Βαγγέλη Παυλίδη

Στην έκθεση συμμετέχουν οι εξής σκιτσογράφοι: Καλαϊτζής Γιάννης και Αναστασίου Τάσος, Βλάχος Κώστας, Γεωργοπάλης Δημήτρης, Γρηγοριάδης Κώστας, Δερβενιώτης Σπύρος, Dranis, Ζάχαρης Πάνος, Ζερβός Πέτρος, Ιωάννου Γιάννης, Κουντούρης Μιχάλης, Κυριακόπουλος Γιάννης (ΚΥΡ), Μακρής Ηλίας, Μαραγκός Πάνος, Μήλας Παναγιώτης, Μητρόπουλος Βασίλης (BAS), Μητρόπουλος Κώστας, Μητσομπόνος Παναγιώτης, Ξένου Έφη, Παπαγεωργίου Βασίλης, Παυλίδης Βαγγέλης, Πετρουλάκης Ανδρέας, Ρουγγέρης Κωνσταντίνος, Soloup, Στάθης (Σταυρόπουλος), Τζαμπούρα Μαρία, Χαντζόπουλος Δημήτρης, Χερουβείμ Βαγγέλης.

Tzampoura
Το σκίτσο της Μαρίας Τσαμπούρα

Ιnfo:

Νεστορίδειο Μέλαθρο, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, του Δήμου Ροδίων (πλατεία Γ. Χαρίτου, τηλέφωνο: 2241-043.78.082)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...