1100
Μέρκελ, Βέρνερ, Κουρτς και ο Μητσοτάκης «με το λαμπρό βιογραφικό» | Creative Protagon / Reuters

Το πάρτι τελείωσε για την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά; Οχι ακριβώς…

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2021, 16:45
Μέρκελ, Βέρνερ, Κουρτς και ο Μητσοτάκης «με το λαμπρό βιογραφικό»
|Creative Protagon / Reuters

Το πάρτι τελείωσε για την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά; Οχι ακριβώς…

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2021, 16:45

Το πάρτι τελείωσε και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τη μεγαλύτερη πολιτική παράταξη στους κόλπους της ΕΕ, γράφει  το Politico σε εκτενές δημοσίευμά του για τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά. Γιατί όπως εξηγούν στο ρεπορτάζ τους ο Ντέιβιντ Χέρσενχορν και η Μάια Ντε Λα Μπομ, μέσα σε μόλις 13 ημέρες το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) είδε την πιο πεπειραμένη ηγέτιδά του, την Ανγκελα Μέρκελ, να οδεύει προς τη δύση της και το πιο λαμπρό νέο αστέρι της, τον Σεμπάστιαν Κουρτς της Αυστρίας να συνθλίβεται στη Γη.

Δίχως τη γερμανίδα καγκελάριο να διεκδικεί την επανεκλογή της έπειτα από σχεδόν δεκαέξι χρόνια στην εξουσία, η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση υπέστη βαριά ήττα στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου και αυτό σημαίνει ότι η πολιτική οικογένεια των κεντροδεξιών και συντηρητικών κομμάτων της ΕΕ σχεδόν σίγουρα θα απολέσει τον έλεγχο της πιο σημαντικής κατάκτησής της, της κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. 

Το κόμμα στο οποίο ανήκαν οι Κόνραντ Αντενάουερ, Αλτσίντε ντε Γκάσπερι και Ρομπέρ Σουμάν, δηλαδή οι ιδρυτές της ΕΕ, και πιο πρόσφατα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Νικολά Σαρκοζί και ο Χέρμαν φαν Ρομπάι έχει ήδη αρχίσει να διανύει τη χειρότερη κρίση στην ιστορία του, όπως υποστηρίζουν ηγετικά στελέχη του. 

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του στο Στρασβούργο τον Γερμανό Μάνφρεντ Βέμπερ,  κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή επί δεκαετίες και εξακολουθεί να κατέχει τις περισσότερες έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώ πρόεδρος της Κομισιόν είναι ακόμη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μία πιστή οπαδός της Ανγκελα Μέρκελ. 

Αλλά από τους 27 ηγέτες της ΕΕ μόλις εννέα ανήκουν στο ΕΛΚ ενώ στην περίπτωση που σχηματιστεί τελικά, όπως αναμένεται ευρέως, μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία, «η δυτικότερη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με συντηρητικό ηγέτη θα είναι η Λιουμπλιάνα», αναφέρουν οι δημοσιογράφοι του Politico, υπενθυμίζοντας πως κάποια περίοδο τα ηνία των μεγαλύτερων κρατών – μελών της ΕΕ (της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πολωνίας) τα κρατούσαν κεντροδεξιοί/ συντηρητικοί ηγέτες.

«Δεν συμμετέχουμε σε πολλές κυβερνήσεις αυτήν την περίοδο. Εχουμε κατά κάποιο τρόπο παραγκωνιστεί», δήλωσε πηγή προσκείμενη στο ΕΛΚ, διατηρώντας την ανωνυμία της. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι κεντροδεξιοί ηγέτες που ξεχωρίζουν εντός του ΕΛΚ και μεταξύ αυτών το Politico αναφέρεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη .  

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει την πρόσφατη εκδήλωση του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας που πραγματοποιήθηκε στη Βαλένθια. Πέρα από τον έλληνα πρωθυπουργό, καλεσμένος του Πάμπλο Κασάδο ήταν και ο Σεμπάστιαν Κουρτς, δυο πολιτικοί που φέρονται ως «εκφραστές του μέλλοντος του ΕΛΚ», σημειώνει το Politico. 

Ο Κουρτς, ωστόσο, δεν παρέστη λόγω του σκανδάλου που τελικά του στοίχισε την καγκελαρία, και, έτσι, έμεινε μόνος του ο έλληνας πρωθυπουργός να δηλώνει κατά την έναρξη της ομιλίας του πως «είναι υπέροχο να βλέπω τόσους πολλούς από εσάς, παθιασμένους με το κόμμα σας, παθιασμένους με το μέλλον σας, παθιασμένους με τη χώρα σας». «Σεμπάστιαν, είναι κρίμα που δεν μπορούσες να είσαι εδώ μαζί μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον αυστριακό ομόλογό του, θυμίζει το Politico.

Μέσω της παραίτησής του το «παιδί-θαύμα» της αυστριακής πολιτικής κατάφερε να διασώσει τον κυβερνητικό συνασπισμό ενώ το κόμμα του εξακολουθεί να έχει τον πρώτο λόγο εντός της κυβέρνησης. Οπότε πολλοί στην Αυστρία αλλά και στους κόλπους του ΕΛΚ αναμένουν (και ευελπιστούν) πως ο Σεμπάστιαν Κουρτς θα ξεπεράσει την κρίση και θα επιστρέψει στο προσκήνιο. Αλλά υπάρχουν και αρκετοί που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να καταλήξει «στις τάξεις των πρώην αστέρων του ΕΛΚ, των οποίων η φήμη έχει πλέον αμαυρωθεί», όπου ανήκουν ο Νικολά Σαρκοζί και ο ισπανός πρώην πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ.    

Αξιωματούχοι του ΕΛΚ υποστηρίζουν πως υπάρχει αρκετός καιρός έως τις ευρωκλογές του 2024, ούτως ώστε να μπορέσει το κόμμα να ανακάμψει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ακόμη και σε κάποιες από τις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ. Ομως αποτελεί γεγονός πως το ΕΛΚ αναζητά νέες ηγετικές φυσιογνωμίες.

 «Παρότι η Ελλάδα δεν θεωρείται προπύργιο του συντηρητισμού, ειδικά με τη γερμανική έννοια του όρου, ο Μητσοτάκης θεωρείται ότι έχει κάποιες δυνατότητες ως εκφραστής του ΕΛΚ, λόγω της σχετικής πολιτικής ασφάλειας την οποία απολαμβάνει (δεν αντιμετωπίζει εκλογές έως το 2023) και του λαμπρού του βιογραφικού», αναφέρουν οι δημοσιογράφοι του Politico. Kαι υπενθυμίζουν ότι ο έλληνας πρωθυπουργός «έχει πτυχίο από Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, μιλάει και Γερμανικά ενώ συνδέεται στενά και με τον Μαργαρίτη Σχοινά, τον έλληνα αντιπρόεδρο της Κομισιόν και ένας από τους πιο ισχυρούς παράγοντες του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες».  

Μεταξύ των συντηρητικών ηγετών που θα μπορούσαν να αναλάβουν ηγετικό ρόλο εντός του ΕΛΚ συγκαταλέγεται και ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς. Ωστόσο το γεγονός πως προέρχεται από μία χώρα που δεν ανήκει ούτε στην ευρωζώνη ούτε στη Ζώνη Σέγκεν, είναι ενδεικτικό της εξαιρετικά δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται το ΕΛΚ. 

Προς το παρόν η προσοχή των αξιωματούχων του κόμματος είναι στραμμένη στη Γαλλία, όπου τον ερχόμενο Απρίλιο πρόκειται να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές. Ευελπιστούν αλλά γνωρίζουν πως δύσκολα θα μπορέσει η διχασμένη κεντροδεξιά (οι Ρεπουμπλικάνοι εξακολουθούν να διαπληκτίζονται για την ανάδειξη προεδρικού υποψηφίου) να επικρατήσει επί του Εμανουέλ Μακρόν. Κάποιοι θεωρούν πως θα μπορούσε ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο ευρωπαίος πρώην διαπραγματευτής για το Brexit, να στραφεί με ηγετικές βλέψεις προς το ΕΛΚ, στην περίπτωση που δεν ευοδωθούν τα σχέδιά του στη Γαλλία.

Εν τω μεταξύ, το κλίμα στο κόμμα είναι στην καλύτερη περίπτωση βαρύ, «κάτι μεταξύ κατάθλιψης και παραίτησης». Επισημαίνεται η ανάγκη να διδαχθεί το ΕΛΚ από τις πρόσφατες εκλογικές ήττες και να επανεφεύρει το εαυτό του. Οι πιο ψύχραιμοι δηλώνουν πως, παρά τις πολλές δυσκολίες, η κατάσταση σύντομα θα βελτιωθεί και οι ψηφοφόροι θα επιστρέψουν στην Κεντροδεξιά. 

«Αποτελούν κάτι το φυσιολογικό, αυτοί οι κύκλοι», υποστήριξε πηγή προσκείμενη στο κόμμα, υπογραμμίζοντας πως η μεγαλύτερη πολιτική παράταξη της ΕΕ έχει αντιμετωπίσει ξανά παρόμοιες δυσκολίες και κατάφερε στη συνέχεια να ανακάμψει. Τόνισε, όμως επίσης, ότι το κόμμα πρέπει να παραμείνει ενωμένο καθώς η πορεία του είναι στενά συνδεδεμένη με την πορεία της ΕΕ. «Εάν το ΕΛΚ εκραγεί, αυτό θα αποτελέσει ένα θανάσιμο πλήγμα για το ευρωπαϊκό εγχείρημα», προειδοποίησε.

Την ίδια ώρα μέλος του ΕΛΚ από χώρα της Βόρειας Ευρώπης σημείωσε πως πρέπει άμεσα να βρεθεί ένας τρόπος ούτως ώστε το ΕΛΚ να εκσυγχρονιστεί. «Είμαστε σταθεροί. Μπορούμε να κυβερνήσουμε. Είμαστε υπέρ της Ευρώπης. Φυσικά πρέπει να διατηρηθούν αυτές οι συνθήκες. Αλλά θεωρώ πως πρέπει να καταστούμε λίγο περισσότερο σέξι από όσο είμαστε. Εννοώ πως είμαστε ανιαροί»εξήγησε.  

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...