919
Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής που εικονίζεται εδώ με φόντο τον ιδρυτή, είχε την ευθύνη της διοργάνωσης της εκδήλωσης | SOOC/ Menelaos Myrillas

Επέτειος ΝΔ: Ολα όσα έγιναν στον κήπο της Φιλοθέης

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2021, 23:07
Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής που εικονίζεται εδώ με φόντο τον ιδρυτή, είχε την ευθύνη της διοργάνωσης της εκδήλωσης
|SOOC/ Menelaos Myrillas

Επέτειος ΝΔ: Ολα όσα έγιναν στον κήπο της Φιλοθέης

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2021, 23:07

«Η Ελλάς ανήκει και επιθυμεί να ανήκει εις την Ευρώπην, όπου την έχουν τοποθετήσει η γεωπολιτική της θέση, η Ιστορία και η παράδοσις της και δεν επιθυμεί την ένταξη της αποκλειστικώς και μόνο για λόγους οικονομικούς. Την επιδιώκει προ πάντων για λόγους πολιτικούς που αναφέρονται εις την σταθεροποίηση της Δημοκρατίας και εις το μέλλον του έθνους». Με αυτά τα λόγια του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή ξεκίνησε την ομιλία του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας αριστερά του το μνήμα του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας.

Ηταν μια εκδήλωση του Ιδρύματος Καραμανλή για την πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη που έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση 47 ετών από την ίδρυση του κυβερνώντος κόμματος.

Το τοπίο ιδανικό για ιστορικές ανασκοπήσεις, με τον καιρό στη Φιλοθέη να είναι μουντός αλλά όχι ομιχλώδης το απόβραδο της Τετάρτης. Σαν η επερχόμενη κακοκαιρία να ήθελε λίγο ακόμη να καθυστερήσει την έλευσή της.

Λίγο πριν την έναρξη της τελετής (SOOC)

Ο Πρωθυπουργός φτάνει όταν όλα είναι έτοιμα για την έναρξη. Από το αυτοκίνητο του κ. Μητσοτάκη κατεβαίνει, επίσης, ο πιο στενός του συνεργάτης, ο Γρηγόρης Δημητριάδης. Δεν τον ακολουθεί συχνά αλλά αυτό το απόγευμα όλα σημειολογικά είχαν τη σημασία τους. Ακολουθεί και ο Δημήτρης Τσιόδρας, διευθυντής του γραφείου Τύπου του Μαξίμου.

Ο Πέτρος Μολυβιάτης και ο Αχιλλέας Καραμανλής συνοδεύουν τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο εσωτερικό του ιδρύματος «Κ. Καραμανλής» (SOOC/ Menelaos Myrillas)

Ο κ. Μητσοτάκης κατά την είσοδό του ενδιαφέρεται για τον εμβολιασμό των Πέτρου Μολυβιάτη και Αχιλλέα Καραμανλή που τον υποδέχτηκαν. ενώ ο δεύτερος έχει μια σύντομη αλλά άκρως ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον Πρωθυπουργό. «Κράτα γερά», του είπε χαμηλόφωνα στο τέλος με τη χαρακτηριστική φωνή των Καραμανλήδων, κάνοντας παράλληλα επαινετικά σχόλια για την διακυβέρνησή του.

Μολυβιάτης, Μητσοτάκης, Καραμανλής, Παζαΐτη σε ένα στιγμιότυπο λίγες στιγμές πριν αρχίσει η εκδήλωση (INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Η ταξιθεσία ήταν προσεκτική, είχε συμβολισμούς και ένα κάποιο πρωτόκολλο. Στην πρώτη σειρά κάθισαν ο Σταύρος Δήμας (ο οποίος είχε διατελέσει Επίτροπος στην ΕΕ και ήταν υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 2014), ο Αντώνης Σαμαράς (πρώην Πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ), ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης (σεβάσμιο στέλεχος της καραμανλικής παράταξης από τα χρόνια της ΕΡΕ και επί χρόνια υπουργός), η Νατάσα Καραμανλή, ο Κώστας Αλ. Καραμανλής (πρώην Πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ), ο Κωνσταντίνος Τασούλας (Πρόεδρος της Βουλής), ο Προκόπης Παυλόπουλος (τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας), ο Δημήτρης Αβραμόπουλος (τέως Επίτροπος της ΕΕ) και φυσικά ο κ. Μολυβιάτης και ο κ. Καραμανλής ο πρεσβύτερος.

Ακριβώς στις πίσω θέσεις σχεδόν σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο. Από Γεραπετρίτη, Σκυλακάκη, Χατζηδάκη και Σταϊκούρα μέχρι Σκρέκα, Παναγιωτόπουλο, Κεραμέως, Πιερρακάκη και Θεοδωρικάκο. Οι απουσίες ελάχιστες και αυτές ίσως μόνο λόγω ανυπέρβλητων υποχρεώσεων, όπως του Νίκου Δένδια, που έφτανε ήδη στη Ουάσιγκτον για την υπογραφή της νέας MDCA Ελλάδος – ΗΠΑ.

Κωστής Χατζηδάκης και Κώστας Αλ. Καραμανλής. (SOOC)
Πολλές γενιές της ΝΔ σε ένα κάδρο, σε πρώτο πλάνο το ζεύγος Καραμανλή (SOOC)
Η Ολγα Κεφαλογιάννη σε ένα «πηδαγάκι» (SOOC)
Η υφ. Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου καταφθάνει στην εκδήλωση. Πίσω διακρίνεται η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Ελενα Ράπτη (SOOC)

Την υψηλή επιστασία, όπως μαρτύρησε από βήματος ο εξάδελφός του πρώην πρωθυπουργού, είχε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, που κάθισε δίπλα-δίπλα με τον κ. Δημητριάδη, με τον οποίο έχουν πολύ καλή σχέση.

Ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και πίσω του ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης (SOOC)

Δίπλα τους ο Θάνος Πλεύρης και πιο δίπλα ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Λίγο πιο πίσω και ο  υπουργός Οικονομικών της διακυβέρνησης Καραμανλή, Γιώργος Αλογοσκούφης, αλλά και ο τότε γραμματέας του κόμματος, Λευτέρης Ζαγορίτης. Πιο πίσω ο Θόδωρος Ρουσόπουλος και ο Γιάννης Ανδριανός, σήμερα βουλευτές της ΝΔ και άλλοτε στενοί συνεργάτες του Κώστα Αλ. Καραμανλή που διαμόρφωναν την επικοινωνιακή του στρατηγική.

Ανδρέας Λυκουρέντζος και Σπύρος Ταλιαδούρος: οι δυο πρώην υφυπουργοί Παιδείας της ίδιας περιόδου είχαν ξεχωριστά μια σύντομη συνομιλία με τον κ. Μητσοτάκη. Εκεί και η Φάνη Πάλλη – Πετραλιά που έχει υπηρετήσει πολλούς προέδρους.

Η θυγατέρα και ο γιος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Αλ. Καραμανλή, Αλίκη και Αλέξανδρος έδωσαν το παρών στην εκδήλωση (SOOC/ Menelaos Myrillas)

Ο γιος και η θυγατέρα του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, Αλέξανδρος και Αλίκη, κάθισαν μαζί με τον καθηγητή και υφυπουργό Παιδείας, Αγγελο Συρίγο.

Διάσπαρτη σε όλες τις υπόλοιπες θέσεις η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ ενώ τον ρόλο του τελετάρχη επωμίστηκε ο βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών, Δημήτρης Καιρίδης.

Η σημασία της ενότητας

Σε δύο πηγαδάκια, πάντως, κοινός τόπος ήταν η σημασία της ενότητας που δείχνει το κόμμα απέναντι σε προσπάθειες να καλλιεργηθεί η εντύπωση καταστροφικών εσωτερικών συγκρούσεων. Μάλιστα πολύπειρος βουλευτής και πρώην υπουργός σχολίαζε πως «εκείνοι που το επιδιώκουν, είναι εκείνοι που έχουν το πρόβλημα. Δείτε το παράδειγμα Πολάκη».

Κυριάκος Μητσοτάκης και Κώστας Αλ. Καραμανλής στο καλωσόρισμα της εκδήλωσης (SOOC)

«Τέσσερις δεκαετίες μετά την ένταξη μας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες το μεγάλο στοίχημα του Κωνσταντίνου Καραμανλή αποτελεί κεκτημένο αλλά και διαρκή πρόκληση. Μία τομή που δικαιώνεται αλλά και που ανανεώνεται καθημερινά, καθώς η εμβάθυνση της δημοκρατίας και η πρόοδος του έθνους συμβαδίζουν πλέον στην ευρωπαϊκή λεωφόρο», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...