461
Ουκρανός φαντάρος μέσα σε τανκ. Τα βρετανικά άρματα μάχης Challenger 2 μπορούν να ρίχνουν βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου | REUTERS/Stringer

Το Ουκρανικό μπαίνει στη φάση του… απεμπλουτισμένου ουρανίου

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2023, 11:45
Ουκρανός φαντάρος μέσα σε τανκ. Τα βρετανικά άρματα μάχης Challenger 2 μπορούν να ρίχνουν βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου
|REUTERS/Stringer

Το Ουκρανικό μπαίνει στη φάση του… απεμπλουτισμένου ουρανίου

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2023, 11:45

Θρηνώντας ακόμη τους ιταλούς στρατιώτες που δηλητηριάστηκαν από το απεμπλουτισμένο ουράνιο στη Γιουγκοσλαβία το 1999, δηλαδή ύστερα από τους ΝΑΤΟϊκούς βομαρδισμούς, οι δύο σημαντικότερες ιταλικές εφημερίδες, η Repubblica και η Corriere della Sera, έγραψαν ότι το ίδιο σκηνικό ενδέχεται να δούμε και στην Ουκρανία.

Και αυτό διότι οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί στέλνουν στην κυβέρνηση Ζελένσκι βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου τα οποία έχουν τη ικανότητα να διαπερνούν τα ρωσικά τανκς. Το ζήτημα, βέβαια, δεν είναι τι θα πάθουν οι ρώσοι στρατιωτικοί, αλλά οι καρκινογενέσεις που θα επακολουθήσουν στην «καλή πλευρά της Ιστορίας».

Κατά τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, οι Ιταλοί επλήγησαν από διάφορα «μυστηριώδη και καταστροφικά σύνδρομα» επειδή εστάλησαν σε περιοχές όπου τα αμερικανικά αεροσκάφη A-10 –τα οποία χρησιμοποιούν βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου– είχαν καταστρέψει τα σερβικά τανκς.

Από τη χρήση αυτών των τοξικών βλημάτων στον πόλεμο κατά του Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν επλήγησαν και αμερικανοί φαντάροι, αφού η μόλυνση ήταν μεγάλη – τότε είχαν πέσει περί τα 300.000 αμερικανικά βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου και άπειρα ραδιενεργά μικροσωματίδια είχαν με τον αέρα εξαπλωθεί σε όλη την περιοχή.

Τώρα, στην Ουκρανία, στα πεδία των μαχών που, ως φαίνεται, θα συνεχιστούν, θα πέσουν τα ίδια τοξικά βλήματα, αφού οι Βρετανοί θα δώσουν στον Ζελένσκι δύο τύπους βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου, όπλα κατασκευασμένα τη δεκαετία του 1990: το Charm 1 και το Charm 3, τα οποία μπορούν να εκτοξευθούν τόσο από πυροβόλα των 120 χιλιοστών όσο και από τανκς Challenger 2.

Τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου είναι αμερικανική πατέντα. Γεννήθηκαν μέσα στον Ψυχρό Πόλεμο, φτιαγμένα από απόβλητα πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, με τη φιλοδοξία να διαπερνούν άνετα τις σοβιετικές θωρακίσεις. Προτιμήθηκαν διότι ήταν οικονομικώς η πλέον συμφέρουσα λύση. Η ραδιενέργεια αυτών των βλημάτων είναι μεν χαμηλή σε σύγκριση με το εμπλουτισμένο ουράνιο (ένα κιλό του δίνει 11 κιλά απεμπλουτισμένο ουράνιο), ωστόσο μεμιάς δημιουργήθηκε πρόβλημα αποθήκευσης.

Το απεμπλουτισμένο ουράνιο δεν είναι απαγορευμένο όπλο και το κατέχουν πολλοί ΝΑΤΟϊκοί στρατοί, όπως, φυσικά, και ο ρωσικός, αλλά και τρίτοι. Δεν θεωρείται τόσο «βρώμικο», ούτε είναι δυνατόν να εξισωθεί με τις πυρηνικές κεφαλές, τα βιολογικά όπλα, τα δηλητηριώδη αέρια και τον λευκό φώσφορο, ωστόσο συμβάλλει και αυτό σε καρκινογενέσεις (καρκίνος του παγκρέατος, καρκίνος του λεμφικού συστήματος, λευχαιμία κ.ά.), αν και η απόδειξη δεν είναι… χειροπιαστή.

Το βέβαιον είναι ότι η έκρηξη τέτοιων βλημάτων απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα ραδιενεργά υλικά, που εκπέμπουν ακτινοβολία επί μακρόν. Η εμπειρία από το Ιράκ και από τα Βαλκάνια λέει ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι ο βασικός ύποπτος για τη μετάδοση ασθενειών, τόσο σε στρατιώτες όσο και σε ντόπιους πληθυσμούς.

Οπως προαναφέρθηκε, το αμερικανικό αεροσκάφος A-10 είναι ο κατεξοχήν σπορέας τέτοιων βλημάτων. Το πολυβόλο του μπορεί να ρίξει 4.200 τεμάχια ανά λεπτό. Και οι Αμερικανοί σήμερα το σκέφτονται πολύ σοβαρά να χαρίσουν στον Ζελένσκι τέτοια Α-10, τα οποία εκείνος θα τα καλοδεχθεί, φυσικά. Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα: αυτά τα πολεμικά αεροπλάνα χρησιμοποιούν αποκλειστικώς τοξικά βλήματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...