651
O Τζο Μπάιντεν βγάζει τη μάσκα του καταφθάνοντας στο Καμπ Ντέιβιντ. Ο στόχος της εμβολιαστικής εκστρατείας επετεύχθη με καθυστέρηση | REUTERS/Jonathan Ernst

Το ορόσημο του εμβολιασμού του 70% των Αμερικανών άργησε έναν μήνα

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2021, 12:55
O Τζο Μπάιντεν βγάζει τη μάσκα του καταφθάνοντας στο Καμπ Ντέιβιντ. Ο στόχος της εμβολιαστικής εκστρατείας επετεύχθη με καθυστέρηση
| REUTERS/Jonathan Ernst

Το ορόσημο του εμβολιασμού του 70% των Αμερικανών άργησε έναν μήνα

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2021, 12:55

Το ορόσημο του εμβολιασμού για την Covid-19 του 70% των ενηλίκων Αμερικανών με τουλάχιστον μία δόση επετεύχθη. Αλλά άργησε έναν μήνα. Στις ΗΠΑ καλύφθηκε τη Δευτέρα ο συγκεκριμένος εθνικός στόχος, όμως ο Τζο Μπάιντεν είχε ζητήσει αυτό να συμβεί την 4η Ιουλίου. Και τώρα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία από νέους ασθενείς έχουν φθάσει σε επίπεδα συγκρίσιμα με εκείνα του κύματος του περασμένου καλοκαιριού.

Κατά τα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), της κυριότερης ομοσπονδιακής υπηρεσίας δημόσιας υγείας των ΗΠΑ, το 60,6% των ενηλίκων και το 49,7% του συνολικού πληθυσμού έχει πλέον εμβολιαστεί πλήρως.

Ο Λευκός Οίκος αρχικά είχε θέσει στόχο το 70% να έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση κάποιου από τα εγκεκριμένα εμβόλια ως την 4η Ιουλίου, την ημέρα της αμερικανικής εθνικής εορτής.

Όμως η επιβράδυνση της εκστρατείας εμβολιασμού, ειδικά σε πολιτείες παραδοσιακά συντηρητικές, στο νότιο και στο μεσοδυτικό τμήμα της χώρας, καθώς και μεταξύ των πιο νέων, των πιο φτωχών και των μελών εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων, είχε αποτέλεσμα να καθυστερήσει η επίτευξή του.

Η καθυστέρηση αυτή, σε συνδυασμό με την εξάπλωση της ιδιαίτερα μολυσματικής παραλλαγής Δέλτα, πυροδότησε την έκρηξη του μέσου αριθμού μολύνσεων που επιβεβαιώνονται σε ημερήσια βάση, οι οποίες ξεπερνούν επί του παρόντος τις 70.000 και αυξάνονται με ταχύτητα.

Στα αμερικανικά νοσοκομεία εισάγονται πλέον κατά μέσον όρο 6.200 ασθενείς με την COVID-19 την ημέρα – και πάνω από 300 εξ αυτών πεθαίνουν.

«Τα κρούσματα αυτά επικεντρώνονται σε κοινότητες όπου το επίπεδο του εμβολιασμού είναι χαμηλότερο», εξήγησε σε δημοσιογράφους ο Τζεφ Ζάιεντς, ο συντονιστής της εθνικής προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας στον Λευκό Οίκο.

«Το ένα κρούσμα στα τρία σε εθνικό επίπεδο διαγνώστηκε στη Φλόριντα και στο Τέξας την περασμένη εβδομάδα», διευκρίνισε.

Τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά

Παρατηρείται πάντως αύξηση και των εμβολιασμών για την COVID-19, ειδικά στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από το νέο κύμα της πανδημίας.

Οι οκτώ πολιτείες που πλήττονται περισσότερο διαπιστώνουν αύξηση των εμβολιασμών κατά 171% σε ημερήσια βάση σε σύγκριση με το επίπεδο που καταγραφόταν τρεις εβδομάδες νωρίτερα, εξήγησε ο κ. Ζάιεντς. Αυτό αφορά κυρίως το Άρκανσο, την Αλαμπάμα, τη Λουιζιάνα και το Μισισιπή.

Ο ιδιωτικός τομέας έχει επίσης αρχίσει να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση: Disney και Walmart, δύο από τους μεγαλύτερους εργοδότες στις ΗΠΑ, ενθάρρυναν ή κατέστησαν υποχρεωτική την ανοσοποίηση των υπαλλήλων τους.

Οι δημόσιοι λειτουργοί δεν μένουν πίσω: ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σειρά μέτρων την Πέμπτη για να αυξηθεί το επίπεδο του εμβολιασμού, ανάμεσά τους ότι είναι πλέον υποχρεωτικό για εκατομμύρια ομοσπονδιακούς δημόσιους λειτουργούς να εμβολιαστούν, ή να υποβάλλονται σε συχνά τεστ και να φορούν μάσκα συνεχώς.

Αν και η παραλλαγή Δέλτα χαρακτηρίζεται απειλή, τα εμβόλια επιτρέπουν να αποφεύγουν οι περισσότεροι εξ όσων τα έλαβαν την εκδήλωση σοβαρών μορφών της Covid-19.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, οι εμβολιασμένοι έχουν 8 φορές λιγότερες πιθανότητες να ασθενήσουν και 25 φορές λιγότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε νοσοκομείο ή να πεθάνουν.

Στο Τενεσί, το 97% των εισαγωγών ασθενών με την COVID-19 σε νοσοκομεία και το 98% των θανάτων τον Ιούλιο στις ΗΠΑ ήταν ανεμβολίαστοι.

Τα κρούσματα μεταξύ εμβολιασμένων είναι συγκριτικά πολύ λιγότερο συχνά όμως, σύμφωνα με προκαταρκτικές έρευνες, στις περιπτώσεις που καταγράφονται, ο κίνδυνος μόλυνσης από την παραλλαγή Δέλτα είναι υψηλότερος απ’ ό,τι με προηγούμενες.

Παίρνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά τα CDC επανέφεραν τη σύστασή τους να χρησιμοποιείται μάσκα σε εσωτερικούς χώρους στις περιοχές υψηλού κινδύνου, ακόμη και από τους πλήρως εμβολιασμένους.

Οκτώ κομητείες στον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο έκαναν χθες υποχρεωτική ξανά τη χρήση μάσκας, όπως και η Λουιζιάνα.

«Είναι σαφές ότι οι ισχύοντες περιορισμοί, από μόνοι τους, δεν αρκούν», είπε ο Τζον Μπελ Έντουαρντς, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Λουιζιάνα, εξηγώντας ότι έλαβε την απόφαση αυτή κατόπιν συστάσεων ειδικών σε θέματα δημόσιας υγείας.

Οι ομοσπονδιακές αρχές συζητούν εξάλλου το ενδεχόμενο να χορηγηθεί τρίτη δόση εμβολίων σε ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι, έπειτα από παρόμοια απόφαση που έλαβαν οι αρχές του Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα η οποία έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία του νέου κορονοϊού στην υφήλιο σε απόλυτα μεγέθη, με πάνω από 613.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 35,2 εκατ. μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 μέχρι τώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News