362
Τα κρούσματα επέστρεψαν στην Κίνα, όπως και τα μαζικά τεστ στους πληθυσμούς των μεγαλουπόλεων | cnsphoto via REUTERS

Γουχάν η επιστροφή: Μετά από 14 μήνες χωρίς κρούσμα, ο κορονοϊός επανεμφανίστηκε

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2021, 10:19
Τα κρούσματα επέστρεψαν στην Κίνα, όπως και τα μαζικά τεστ στους πληθυσμούς των μεγαλουπόλεων
|cnsphoto via REUTERS

Γουχάν η επιστροφή: Μετά από 14 μήνες χωρίς κρούσμα, ο κορονοϊός επανεμφανίστηκε

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2021, 10:19

Δεκατέσσερις μήνες μετά το τελευταίο κρούσμα κορονοϊού στη Γουχάν, ο SARS-CoV-2 έκανε ξανά την εμφάνισή του στη «γενέτειρα» της πανδημίας κι αυτή τη φορά έχει και… παρατσούκλι: Δέλτα.

Συγκεκριμένα, τρία είναι τα κρούσματα που καταγράφηκαν στη μεγαλούπολη. Και όπως κάνουν οι Κινέζοι σε αυτές τις περιπτώσεις, υποβάλουν σε τεστ και τα 11 εκατομμύρια των κατοίκων της.

Τον Ιούλιο, είχε καταγραφεί το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Δέλτα στην ανατολική Κίνα, το οποίο έφτασε και στη Γουχάν, που είχε να δει κορονοϊό από τον Μάιο του 2020.

Η Γουχάν, στις όχθες του ποταμού Γιανγκτσέ, «ξεκινά άμεσα τη διεξαγωγή μοριακών διαγνωστικών τεστ σε όλους τους κατοίκους», δήλωσε ο Λι Τάο, υπεύθυνος της δημαρχίας.

Συνολικά επτά εργαζόμενοι από άλλες επαρχίες έχουν βρεθεί θετικοί στην Covid-19, ανακοίνωσαν χθες οι αρχές. Τέσσερις εξ αυτών ωστόσο είναι ασυμπτωματικοί.

Περιοριστικά μέτρα ξανά

Η Κίνα είχε καταφέρει σχεδόν να εξαλείψει την πανδημία στο έδαφός της από την άνοιξη του 2020, με τη ζωή να επιστρέφει στην κανονικότητα, παρά το γεγονός ότι εμφανίζονταν σποραδικές και πολύ περιορισμένες νέες εστίες.

Oμως, το νέο κρούσμα του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα, τον Ιούλιο στη Νανκίν, εξαπλώνεται γρήγορα. Σε όλη τη χώρα, τουλάχιστον 400 κρούσματα συνδέονται με αυτό, ενώ την Τρίτη, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν 90 νέα κρούσματα Covid-19.

Η αναζωπύρωση της επιδημίας παραμένει περιορισμένη στην Κίνα σε σχέση με άλλες χώρες, όμως η νέα εστία έχει επεκταθεί γεωγραφικά περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τους τελευταίους μήνες στη χώρα.

Πλέον περισσότερες από 12 επαρχίες έχουν αναφέρει κρούσματα κορονοϊού, όπως και το Πεκίνο, με τις αρχές της κινεζικής πρωτεύουσας να ζητούν την Κυριακή από τους κατοίκους να μην φεύγουν από την πόλη παρά μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις.

Μπροστά στον κίνδυνο αναζωπύρωσης της πανδημίας, η κινεζική κυβέρνηση κατέφυγε σε μέτρα παρόμοια με αυτά που είχε λάβει στις αρχές του 2020: lockdown, περιορισμός των μετακινήσεων, γενικευμένες εκστρατείες τεστ.

Στη Νανκίν, όπου ζουν περισσότεροι από εννέα εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν υποβληθεί όλοι δύο φορές σε διαγνωστικά τεστ για κορονοϊό, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια τρίτη εκστρατεία.

Στην πόλη Γιανγκζού, που βρίσκεται κοντά στη Νανκίν, έχει επιβληθεί lockdown μετά τον εντοπισμό 40 νέων κρουσμάτων τη Δευτέρα. Βάσει των περιοριστικών μέτρων, μόνο ένα μέλος κάθε νοικοκυριού μπορεί να βγαίνει από το σπίτι μία φορά την ημέρα για να κάνει τα απαραίτητα ψώνια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...