265
Το έργο της Ζάχα Χαντίντ «The Peak Project, Hong Kong, China» (1991) βρίσκεται πλέον στον πέμπτο όροφο του MoMA (Facebook/MuseumofModernArt) | REUTERS

Το MoMa «απαντά» στον Τραμπ με έργα μουσουλμάνων καλλιτεχνών

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2017, 17:57
Το έργο της Ζάχα Χαντίντ «The Peak Project, Hong Kong, China» (1991) βρίσκεται πλέον στον πέμπτο όροφο του MoMA (Facebook/MuseumofModernArt)
|REUTERS

Το MoMa «απαντά» στον Τραμπ με έργα μουσουλμάνων καλλιτεχνών

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2017, 17:57

Είναι μέχρι στιγμής η πιο ηχηρή απάντηση πολιτιστικού φορέα στο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Το Μουσείο Μοντέρας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA) παρενέβη στη μόνιμη συλλογή του και εκεί που μέχρι πρότινος βρίσκονταν επτά δημιουργήματα του Πικάσο, του Ματίς και του Πικαμπιά,  εκτίθενται πλέον έργα καλλιτεχνών σουδανικής, ιρακινής και ιρανικής καταγωγής.

611726-people-walk-past-the-entrance-to-the-museum-of-modern-art-in-new-york
Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης αποφάσισε να στηρίξει καλλιτέχνες από τις μουσουλμανικές χώρες που στοχοποιεί το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ (Reuters)

Σύμφωνα με τους ΝΥ Times, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στον πέμπτο όροφο του MoMA εγκαταστάθηκαν έργα της ζωγράφου Ελ-Σαλάχι από το Σουδάν, της γεννημένης στο Ιράκ αρχιτέκτονος Ζάχα Χαντίντ και της ιρακινής video artist Τάλα Μαντάνι, που ζει και εργάζεται στο Λος Αντζελες.

Δίπλα σε κάθε έργο υπάρχει ένα σημείωμα που ξεκαθαρίζει τον λόγο που βρίσκεται εκεί: «Το έργο αυτό είναι ενός καλλιτέχνη που προέρχεται από χώρα οι πολίτες της οποίας απαγορεύεται να εισέλθουν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα της 27ης Ιανουαρίου 2017».

Είναι η πρώτη φορά που το μουσείο «σπάει» την αλληλουχία των έργων του από τον Μεταϊμπρεσιονισμό, τον Κυβισμό και τον Ντανταϊσμό -κάτι που αντανακλά το μοντερνιστικό όραμα του πρώτου διευθυντή του, Αλφρεντ Μπαρ- με έργα της μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης. Τις επόμενες εβδομάδες έχουν προγραμματιστεί και νέες προσθήκες.

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες είναι ο γλύπτης Περβίζ Ταναβολί, ο σχεδιαστής Σαρλ Χοσεΐν Ζεντερουντί, η φωτογράφος Σιρανά Σαχμπαζί και ο ζωγράφος Μαρκός Γκριγκοριάν, όλοι τους ιρανικής καταγωγής.

Επίσης το MoMA, στο ίδιο πλαίσιο, έχει προγραμματίσει να προβάλει ταινίες σκηνοθετών που πλήττονται από την απαγόρευση Τραμπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...