776
Παίκτες της Ρεάλ Μαδρίτες και της Παρτίζαν εν δράσει... | ΕPA/Juan Carlos Hidalgo

Το ξύλο βγήκε… από την Ευρωλίγκα

Sportscaster Sportscaster 28 Απριλίου 2023, 12:57
Παίκτες της Ρεάλ Μαδρίτες και της Παρτίζαν εν δράσει...
|ΕPA/Juan Carlos Hidalgo

Το ξύλο βγήκε… από την Ευρωλίγκα

Sportscaster Sportscaster 28 Απριλίου 2023, 12:57

Στο «WiZink Center» της Μαδρίτης η υπέροχη Παρτίζαν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς απείχε λιγότερο από δυο λεπτά από τη δεύτερη διαδοχική νίκη της επί της Ρεάλ, στη σειρά των αναμετρήσεων των δυο ομάδων στα πλέι-οφ της Ευρωλίγκας. Τώρα τελευταία ο γίγαντας του ευρωπαϊκού μπάσκετ έχει ξεμάθει να νικά, ακόμη και αντιπάλους με υποπολλαπλάσιο μπάτζετ. Να χάνει, δεν έμαθε ποτέ.

Πρώτος ο Σέρχιο Γιουλ, ένας από τους πιο έμπειρους παίκτες που βρίσκονταν στο παρκέ, δεν άντεξε στην ιδέα του 0-2. Αντιδρώντας με τρόπο που θα περίμενες από έναν θερμοκέφαλο τινέιτζερ, αλλά όχι από τον σεβάσμιο 35χρονο γκαρντ, ξέσπασε τα νεύρα του στον Πάντερ. Το φάουλ που του έκανε ήταν αχρείαστο, όσο και «δολοφονικό». Ο Αμερικανός αντέδρασε έντονα, απειλώντας τον Ισπανό με τη γροθιά του, και ακολούθησε σύρραξη, με καμιά τριανταριά ανθρώπους να δέρνουν, ο ένας τον άλλον. Χάος. Τέτοιο «ξύλο» μεταξύ παικτών δεν είχε ξαναδεί η Euroleague.

Γιαμπουσελέ, Ντεκ, Μούσα, Λεσόρ και Πάντερ, ιδίως αυτοί, μοίραζαν χαστούκια, γροθιές και λαβές που διδάσκονται σε σχολές πολεμικών τεχνών. Λίγο έλειψε, η μάχη να καταλήξει σε τραγωδία, όταν ο γάλλος σέντερ (Ζερσόν Γιαμπουσελέ) ξάπλωσε στο παρκέ τον Ντάντε Εξουμ με κεφαλοκλείδωμα. Οπως γράφει η Marca, που υποστηρίζει τη Ρεάλ, «ο Γιαμπουσελέ δεν πρέπει να φορέσει ξανά τη φανέλα του συλλόγου, δεδομένου ότι είχε ξεκάθαρη πρόθεση να τραυματίσει σοβαρά τον Αυστραλό, ο οποίος γλίτωσε το κάταγμα στη μέση, που θα μπορούσε να επιφέρει ακόμη και παράλυση». Ηταν τέτοια η αγριότητά του, που η σύντροφός του όρμησε στον αγωνιστικό χώρο, πιστεύοντας ότι θα κατάφερνε να τον ηρεμήσει – αυτό που δεν είχαν κατορθώσει τρεις συμπαίκτες του.

Ο Εξουμ αποχώρησε από το γήπεδο με πατερίτσες, και με μώλωπες στο πρόσωπο. Απέξω τον περίμεναν οι οπαδοί της Παρτίζαν που είχαν ακολουθήσει την ομάδα τους στη Μαδρίτη, οι οποίοι τον αποθέωσαν, φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά του – τη σκηνή κατέγραψε το Mozzart TV. Στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου έσπευσαν, μέσα στη νύχτα, εκατοντάδες φίλαθλοι, για να υποδεχθούν τον Ομπράντοβιτς και τους παίκτες του.

Το ματς, φυσικά, δεν ολοκληρώθηκε. Διεκόπη 1’.40’’ πριν από τη λήξη του, ενώ η Παρτίζαν προηγείτο με 95-80. Προηγουμένως, είχαν αποβληθεί όλοι οι παίκτες και των δυο ομάδων, βασικοί και αναπληρωματικοί, πλην ενός: του Ρούντι Φερνάντεθ, ο οποίος παρακολούθησε τα φοβερά επεισόδια με την ψυχραιμία θιβετιανού μοναχού. Η νίκη κατακυρώθηκε στην Παρτίζαν, με το σκορ της διακοπής (95-80).

Αμέσως μετά η EuroLeague Basketball, αφού καταδίκασε τα πρωτοφανή γεγονότα, ανακοίνωσε ότι παρέπεμψε την υπόθεση στον Ανεξάρτητο Πειθαρχικό Δικαστή της, ο οποίος «θα εκδώσει απόφαση για τα επεισόδια που συνέβησαν εντός του γηπέδου σύμφωνα με την καθιερωμένη διαδικασία, εντός των επόμενων 24 ωρών». Οι τρεις ρέφερι, Σρέντεν Ράντοβιτς, Ολεγκ Λάτισεφς και Φερνάντο Ρότσα, έμειναν άγρυπνοι όλη τη νύχτα, προκειμένου να συντάξουν το φύλλο αγώνα και να το διαβιβάσουν στον Αθλητικό Δικαστή, ο οποίος θα έχει στη διάθεσή του και το βίντεο του παιχνιδιού.

Οι ποινές που προβλέπονται για τέτοιου είδους επεισόδια αρχίζουν από πρόστιμα (30.000 έως 280.000 ευρώ) και φτάνουν σε αποκλεισμούς (τριών αγωνιστικών και άνω, ή και δια παντός), και σε απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα (για ένα έως τέσσερα έτη). Αναμένονται βαριές «καμπάνες». Ακόμη και ισπανικά media χαρακτηρίζουν τα γεγονότα ως μεγάλη ντροπή του ευρωπαϊκού μπάσκετ και της Ρεάλ Μαδρίτης. Και όλα δείχνουν ότι η μεγαλύτερη τιμωρία θα επιβληθεί στον… κατσέρ, Γιαμπουσελέ.

Δεδικασμένο για τέτοιας έκτασης επεισόδια, δεν υπάρχει. Πριν από μια δεκαετία, σε αγώνα του Ολυμπιακού με τη Γαλατασαράι, ο Γιώργος Πρίντεζης είχε ανταλλάξει γροθιές με τον Μενσά Μπονσού. Ο έλληνας παίκτης είχε τιμωρηθεί με αποκλεισμό τεσσάρων αγωνιστικών και 30.000 ευρώ πρόστιμο, ενώ ο αντίπαλός του με τρεις αγωνιστικές. Τότε, όμως, ούτε γενική σύρραξη υπήρξε, ούτε τραυματισμός. Ούτε, βεβαίως, οριστική διακοπή του ματς.

«Το βίντεο υπάρχει, όλοι μπορούν να δουν πώς άρχισαν τα επεισόδια», σχολίασε ο Ομπράντοβιτς, ο οποίος υποσχέθηκε πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να πέσουν οι τόνοι, ώστε το τρίτο παιχνίδι της σειράς (Τρίτη 2 Μαΐου στο Βελιγράδι) να γίνει σε ήρεμο κλίμα, χωρίς αντίποινα. «Πρέπει να μιλάμε μόνο για μπάσκετ, δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε οτιδήποτε άλλο», πρόσθεσε ο «Ζοτς», ο οποίος αποχώρησε από το παρκέ αγκαλιασμένος με τον έτερο ψύχραιμο της βραδιάς, τον Φερνάντεθ.

Το πώς θα αντιδράσουν οι σέρβοι φίλαθλοι σε αυτό το ματς, είναι ένα θέμα. Αλλά υπάρχει και ένα άλλο, ακόμη πιο σοβαρό. Ο τραυματισμός του Εξουμ στο πέλμα φαίνεται πως θα τον αφήσει εκτός δράσης και στο Φάιναλ-4 (εφόσον προκριθεί η Παρτίζαν). Ο Πάντερ, ο ηγέτης της σερβικής ομάδας, πιθανότατα θα τιμωρηθεί αυστηρά – δεν κατάφερε να συγκρατηθεί. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με κάποιους συμπαίκτες του. Αν αναλογιστούμε ότι η Παρτίζαν δεν έχει την «πολυτέλεια» να αναπληρώνει τους παίκτες που απουσιάζουν με άλλους, ισάξιους, η Ρεάλ κατάφερε να την εκδικηθεί για τον (σχεδόν βέβαιο) αποκλεισμό της. Αλλοίωσε τις πιθανότητές της στο Φάιναλ-4. Ακόμη και το ίδιο το τουρνουά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...