818
Αλαφούζος και Δώνης, οι δρόμοι τους χωρίζουν. Ο λόγος; | INTIMENEWS/CreativeProtagon

Το «κρυφτό» του Αλαφούζου με τον Δώνη

Sportscaster Sportscaster 31 Μαΐου 2020, 18:35
Αλαφούζος και Δώνης, οι δρόμοι τους χωρίζουν. Ο λόγος;
|INTIMENEWS/CreativeProtagon

Το «κρυφτό» του Αλαφούζου με τον Δώνη

Sportscaster Sportscaster 31 Μαΐου 2020, 18:35

Τα σπίτια τους απέχουν ελάχιστα, το ένα από το άλλο. Δεν ήταν κόπος να συναντηθούν και να τα πουν, πρόσωπο με πρόσωπο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Αλλά ο Γιάννης Αλαφούζος φαίνεται πως… δεν αντέχει τους αποχαιρετισμούς. Ολοι οι προπονητές του Παναθηναϊκού επί των ημερών του έμαθαν τα κακά μαντάτα από τα media, τη σχετική ανακοίνωση του συλλόγου, ή με ένα τηλεφώνημα από κάποιον παρατρεχάμενο. Στο δεύτερο «διαζύγιο» με τον Νίκο Νταμπίζα ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ είχε καλέσει τον τεχνικό διευθυντή στο γραφείο του, για να καταστρώσουν ένα πλάνο τριετίας. Την επόμενη μέρα, τον απέλυσε.

Στην περίπτωση του Γιώργου Δώνη ο Αλαφούζος, τουλάχιστον, πρωτοτύπησε. Του έστειλε γράμμα με τον σοφέρ του. Διάλεξε αυτόν τον ψυχρό και υποτιμητικό τρόπο για να του ζητήσει μια μεγάλη χάρη: «Θα ήθελα να σε παρακαλέσω, λοιπόν, μετά την ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου να μη συνεχίσουμε την επαγγελματική μας σχέση». Τι δουλειά έχει η παράκληση στην ίδια πρόταση με την απόλυση; Ο εφοπλιστής περιμένει από τον προπονητή να μην απαιτήσει την αποζημίωση που δικαιούται, η οποία ανέρχεται σε 440.000 ευρώ (το 50% των αποδοχών που είχαν συμφωνηθεί για τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του). Μαζί με τα δεδουλευμένα που του οφείλονται, ο Δώνης έχει λαμβάνειν 750.000 ευρώ.

Ο 50χρονος τεχνικός δεν παραιτήθηκε. Απολύθηκε, δι’ αλληλογραφίας. Στην πραγματικότητα, όμως, προκάλεσε ο ίδιος την απόλυσή του τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν εναντιώθηκε δημοσίως (μπροστά στον φακό της Novasports) στις πρακτικές της διοίκησης σε δύο πολύ σημαντικά ζητήματα. Ακόμη κι αν είχε δίκιο -που είχε-, έπειτα από εκείνη τη συνέντευξη η συνύπαρξή του με τον Αλαφούζο ήταν αδύνατη. Ο χρόνος είχε αρχίσει να μετρά αντίστροφα.

Ο Δώνης είχε παραπονεθεί, τότε, εμμέσως πλην σαφώς, για το «καπέλωμά» του από τον (νέο) τεχνικό διευθυντή, Τσάβι Ρόκα: «Σε όλους τους μεγάλους συλλόγους, οι ομάδες χτίζονται πάντα με τα “θέλω” των προπονητών… Δεν είμαι εδώ για να ακολουθώ τις επιλογές και τις ιδέες των άλλων. Ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει απρόβλεπτες καταστάσεις». Επίσης, για τους χειρισμούς στην υπόθεση του ταλαντούχου νεαρού, Γιώργου Βαγιαννίδη: «Το να εγγυάται, μια ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός, συμμετοχές σε νέους ποδοσφαιριστές, εμένα μου φαίνεται αδιανόητο. Κάθε παιδί πρέπει να δουλέψει, να αποδείξει, να τις κερδίσει με το σπαθί του, όπως έκανα κι εγώ όταν ήμουν 18 ετών».

Ηταν φανερό, τι είχε συμβεί. Η διοίκηση είχε αποφασίσει να εμπιστευθεί τον καταλανό «σοφό», που είχε προσλάβει ως τεχνικό διευθυντή. Δικαίωμά της. Ο Δώνης, από την πλευρά του, δεν ήταν διατεθειμένος να παίξει τον νέο του ρόλο, ως «yes man» προπονητής. Δικαίωμά του, επίσης. Μια ειλικρινής συζήτηση θα έλυνε το πρόβλημα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Αντ’ αυτής, όμως, Αλαφούζος και Δώνης προτίμησαν το «κρυφτό».

Για τον ιδιοκτήτη, ο Δώνης ήταν, ήδη, «τελειωμένος». Το παραδέχεται ξεκάθαρα στην επιστολή του: «Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών υπήρξε μια σειρά παρεξηγήσεων και παρανοήσεων, οι οποίες, δυστυχώς, δημοσιοποιήθηκαν και δημιούργησαν συνθήκες κακής επικοινωνίας μεταξύ μας… Αυτό συνετέλεσε, ώστε να διαρραγεί η μεταξύ μας σχέση εμπιστοσύνης». Δεν τον απέλυσε αμέσως, επειδή ο κόσμος της ομάδας ήταν με το μέρος του. Κυρίως, όμως, για να γλιτώσει την αποζημίωση. Τον απέκλεισε από τον σχεδιασμό της επόμενης σεζόν, ελπίζοντας να τον εξωθήσει σε παραίτηση. Αλλά εκείνος, δεν του έκανε τη χάρη να προσβληθεί και να αποχωρήσει.

Τον Δώνη θα ακολουθήσουν στην πόρτα της εξόδου και αρκετοί ποδοσφαιριστές, που παρέμεναν στο Κορωπί μόνο γι’ αυτόν. Ηδη, κάποιοι ποστάρουν στο Instagram φωτογραφίες, που αφήνουν να εννοηθεί ότι τα πλέι-οφ θα είναι τα τελευταία τους παιχνίδια με την πράσινη φανέλα. Αυτή η αλλαγή πλεύσης θα σημάνει αλλαγές στο ρόστερ, που θα κοστίσουν ακριβά. Δεν θα είναι η πρώτη φορά. Από το 2013 κι έπειτα, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ο Αλαφούζος ενθουσιάζεται με έναν καινούργιο συνεργάτη του, με ένα νέο πλάνο που εκείνος του παρουσιάζει, και τα «γκρεμίζει» όλα για να φτιάξει μια ομάδα από την αρχή.

Ο νέος του «έρωτας» είναι ο Ρόκα. Οπως, κάποτε, ο Φερέιρα, ο Φάμπρι, ο Αναστασίου, ο Στραματσόνι και ο Ουζουνίδης, πριν από τον Δώνη. Κάθε ένας ακύρωνε τη δουλειά του προηγούμενου, μέχρι να έρθει ο επόμενος. Και κάθε φορά ο Παναθηναϊκός άλλαζε πλάνο, στόχους και «ταυτότητα».

Με τα λάθη του και τις εμμονές του, ο Δώνης προσέφερε στον Παναθηναϊκό ό,τι καλύτερο μπορούσε. Δέχτηκε τη θέση όταν στο ρόστερ είχαν απομείνει μόνον teenagers, χωρίς δυνατότητα μεταγραφών, τότε που πολλοί πίστευαν ότι η ομάδα θα κινδύνευε με υποβιβασμό, κράτησε τους οπαδούς της ενωμένους κι έδωσε κίνητρο στους ποδοσφαιριστές, που έμπαιναν στους λογαριασμούς τους και δεν έβλεπαν τις πληρωμές που περίμεναν. Δεν κατάφερε να κάνει την υπέρβαση, όμως εμφάνισε μια αξιοπρεπέστατη ομάδα, ιδίως στα ντέρμπι, και ο κόσμος τον αγάπησε. Αλλά, για τον ιδιοκτήτη, όλα αυτά δεν άξιζαν ούτε ένα ραντεβού μαζί του, προτού τον απολύσει.

Εκανε κι ο Δώνης ένα unfair. Δεν σεβάστηκε την γραπτή παράκληση του Αλαφούζου, «η επιστολή αυτή να είναι εμπιστευτική μέχρι την ολοκλήρωση των πλέι-οφ για το καλό του Παναθηναϊκού». Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι την έδωσε στη δημοσιότητα… ο σοφέρ. Οπότε, είναι πολύ πιθανό, η ομάδα να εμφανιστεί στην επανέναρξη της Σούπερ Λιγκ με υπηρεσιακό τεχνικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...