819
H Ναόμι Οσάκα τον Ιανουάριο του 2019 στη Μελβούρνη, με το τρόπαιο του Αυστραλιανού Οπεν | REUTERS/Edgar Su/File Photo

Το κορίτσι που «ερωτεύτηκαν» οι χορηγοί

Sportscaster Sportscaster 29 Μαΐου 2020, 09:44
H Ναόμι Οσάκα τον Ιανουάριο του 2019 στη Μελβούρνη, με το τρόπαιο του Αυστραλιανού Οπεν
|REUTERS/Edgar Su/File Photo

Το κορίτσι που «ερωτεύτηκαν» οι χορηγοί

Sportscaster Sportscaster 29 Μαΐου 2020, 09:44

Θα ήταν τενίστρια, έτσι κι αλλιώς. Διότι εδώ και τρεις δεκαετίες το συγκεκριμένο σπορ ανταμείβει τις κορυφαίες του αθλήτριες πιο γενναιόδωρα από οποιοδήποτε άλλο. Αυτό που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί, είναι ότι στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας του Forbes θα βρισκόταν ένα κορίτσι 22 ετών, που πρόλαβε να κατακτήσει μόλις δύο τρόπαια σε Γκραν Σλαμ τουρνουά.

Κι όμως, η γιαπωνέζα Ναόμι Οσάκα είναι η πιο ακριβοπληρωμένη αθλήτρια όλων των εποχών. Σύμφωνα με το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό, από τον Ιούνιο του 2019 έως τον Μάιο του 2020 κέρδισε 34.100.000 ευρώ. Περισσότερα απ’ όσα η Σερίνα Γουίλιαμς και η Μαρία Σαράποβα, που τα 15 τελευταία χρόνια μοιράζονταν αυτήν την πρωτιά. Περισσότερα από κάθε άλλη γυναίκα σε οποιοδήποτε άθλημα. Στον μικτό κατάλογο (ανδρών και γυναικών), η Ναόμι φιγουράρει στο Νο 29. Μόνο 28 άνδρες είχαν υψηλότερες ετήσιες αποδοχές, στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Τον Ιανουάριο του 2018 βρισκόταν στο Νο 72 της παγκόσμιας κατάταξης. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, στο Νο 17. Επρεπε να είσαι βαθιά μυημένος στο τένις για να τη γνωρίζεις, ακόμη κι όταν κατέκτησε τον πρώτο της WTA τίτλο στο «Ιντιαν Ουέλς Οπεν». Ο πολύς κόσμος άκουσε το όνομά της για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2018, που η «μικρή» κατατρόπωσε την 23 φορές πρωταθλήτρια (μονού) του Γκραν Σλαμ, Σερίνα Γουίλιαμς, στον τελικό του Αμερικανικού Οπεν, για να γίνει η πρώτη τενίστρια από την Ιαπωνία που κερδίζει major τρόπαιο.

Ηταν μόλις 20 ετών, όμως κατάφερε να διατηρήσει την ψυχραιμία της απέναντι στον θρύλο των κορτ, που έχει σχεδόν τα διπλάσια χρόνια της. Αναρριχήθηκε στο νούμερο 7 της παγκόσμιας κατάταξης, κέρδισε σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια δολάρια για τον θρίαμβό της, εμφανίστηκε στην εκπομπή της Ελεν ΝτεΤζένερις και, στη συνέχεια, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με πολυεθνική εταιρεία αθλητικών ειδών έναντι 7,3 εκατομμυρίων ευρώ – το μεγαλύτερο deal στα χρονικά του γυναικείου τένις, όπως έγραψαν τότε οι Times του Λονδίνου.

Μερικούς μήνες μετά (2019) θριάμβευσε και στο Αυστραλιανό Οπεν, σε έναν… ψυχοβγαλτικό τελικό (απέναντι στην Πέτρα Κβίτοβα) με απίστευτες ανατροπές, που παρακολούθησαν πάνω από 20 εκατομμύρια τηλεθεατές μόνο στην Ιαπωνία. Μετά τον νέο της άθλο σκαρφάλωσε, μόλις στα 21 της, στην κορυφή του Top-10. Η τελευταία γυναίκα που είχε κατακτήσει δύο Γκραν Σλαμ τίτλους στη σειρά ήταν η Σερίνα, το 2015.

Στη συνέχεια αντιμετώπισε διάφορους τραυματισμούς, υπέστη οδυνηρές ήττες, άλλαξε προπονητή (επέστρεψε στην καθοδήγηση του πατέρα της) και στο πρώτο major τουρνουά του 2020 (Αυστραλιανό Οπεν), το μόνο που πρόλαβε τον κορονοϊό, αποκλείστηκε από την Κόκο Γκαούφ. Εχασε τη φόρμα της και εννέα θέσεις στο ranking, όμως όχι την απήχησή της στο κοινό και τους χορηγούς του σπορ.

Περισσότερο από φαινόμενο του τένις, η Ναόμι είναι φαινόμενο του αθλητικού μάρκετινγκ. Δεν έχει τα τρόπαια της Ουΐλιαμς, ή την ομορφιά της Σαράποβα, δεν έμεινε για πολύ στο Νο 1. Δύο major τίτλοι ήταν αρκετοί για να γεμίσει τους τραπεζικούς της λογαριασμούς με πολλά εκατομμύρια δολάρια. Ποιο είναι το «μυστικό» της;

«Είναι το επιτυχημένο κορίτσι της διπλανής πόρτας», απαντούν οι ειδικοί του σπορ. Αυτή η ψηλή (1,80), δυναμική αθλήτρια, με το επιθετικό παιχνίδι και το φοβερό σερβίς (201 χλμ/ώρα), που νίκησε το ίνδαλμά της (τη Σερίνα) στα 20 της χρόνια, είναι, ταυτοχρόνως, ένα ντροπαλό, χαμογελαστό και αυθόρμητο παιδί, με χιούμορ, που αυτοσαρκάζεται, μοιράζεται τα συναισθήματά του για τις αποτυχίες του, και δεν προσπαθεί να κρύψει ότι δεν τα κάνει όλα τέλεια. Δουλεύει σκληρά για να πραγματοποιήσει τα όνειρά της, αλλά, από την άλλη, δεν θα διαστάσει να «αποδράσει» από την πίσω πόρτα του ξενοδοχείου για να παρακολουθήσει μια συναυλία, παραμονές του αγώνα της.

Η Ναόμι είναι ένα «φρέσκο», εξαιρετικά συμπαθητικό πρόσωπο, με πολυπολιτισμικές καταβολές. Εχει τα ασιατικά χαρακτηριστικά της γιαπωνέζας μητέρας της, το μελαμψό χρώμα του Αϊτιανού πατέρα της, αλλά ζει από μωρό στις ΗΠΑ. Κανείς δεν την ταυτίζει με μια χώρα. Τις νίκες της μπορούν να τις χαρούν όλοι.

Γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1997 στην Οσάκα (όπως το επώνυμό της) της Ιαπωνίας. Αν και η οικογένειά της μετακόμισε στην Αμερική όταν εκείνη ήταν τριών ετών (πρώτα στο Λονγκ Αϊλαντ της Νέας Υόρκης κι έπειτα στη Φλόριντα), δεν άλλαξε εθνικότητα, κι ας μην μπορεί να μιλήσει τη γλώσσα της χώρας που εκπροσωπεί. Ο πατέρας της «έβλεπε μακριά». Θεωρούσε πως ο κόσμος δεν είχε ανάγκη από μια, ακόμη, αμερικανίδα τενίστρια. Το όνειρό του ήταν, να γίνουν πρωταθλήτριες και οι δύο του κόρες. Οπως οι αδελφές Σερίνα και Βίνους Γουίλιαμς. Η Μαρί, ένα χρόνο μεγαλύτερη από τη Ναόμι, είναι κι αυτή επαγγελματίας τενίστρια, όμως κάποιοι σοβαροί τραυματισμοί την κράτησαν πίσω. Πάντως, μπορεί να υπερηφανεύεται για τη συμβολή της στην πρόοδο της Ναόμι, που το κίνητρό της στις προπονήσεις ήταν -κάποτε- να τη νικήσει. Της πήρε 12 χρόνια…

Σήμερα η Ναόμι συνεργάζεται με πάνω από 15 εταιρείες. Από τη Nissan, τη Shiseido και τη Yonex, μέχρι τη Nike, τη MasterCard, την All Nippon Airways και τη Nissin Foods. Οι χορηγοί δεν έπαψαν να τη λατρεύουν, ακόμη κι όταν έπεσε στο Νο 10 της παγκόσμιας κατάταξης (16/3). Στο πρόσωπό της βλέπουν τη «νέα Σερίνα». Και δεν ξεχνούν, ότι οι επόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν -πρώτα ο… κορονοϊός- στο Τόκιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...