422
| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Το κράτος επιχορηγεί τις εφημερίδες – θα πάρει €200.000 και το «Μακελειό»

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2019, 14:52
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/12/2019, 18:15
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Το κράτος επιχορηγεί τις εφημερίδες – θα πάρει €200.000 και το «Μακελειό»

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2019, 14:52
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/12/2019, 18:15

H κατανομή της επιδότησης που δικαιούνται οι εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας, σε μια προσπάθεια στήριξης του κλάδου, ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση. Δεν ήταν πρωτοβουλία της παρούσας κυβέρνησης, ήταν μια από τις τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες της προηγούμενης. Τον Ιούνιο του 2019 λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου πέρασε η υπ. αριθμ. 107/2019 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Β’ 2355/18.06.2019), δηλαδή το «πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας». Το υπέγραφαν ο Γιώργος Χουλιαράκης, τότε αν. υπουργός Οικονομικών και ο Λευτέρης Κρέτσος, τότε υφυπουργός Ενημέρωσης. Γι’ αυτό το πρόγραμμα βρέθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό έξι εκατ. ευρώ. Αργότερα μάλιστα, τον Οκτώβριο, το ποσό αυξήθηκε κατά 1,5 εκατ. ευρώ και έφτασε στα 7,5 εκατ. ευρώ.

Τώρα ήρθε η ώρα της εκταμίευσης των ποσών προς τις εφημερίδες. Η σχετική υπουργική απόφαση που υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό Στέλιο Πέτσα, ουσιαστικά μοιράζει ποσά 200.000 ευρώ για κάθε εφημερίδα που κυκλοφορεί. Τόσο, για παράδειγμα, παίρνει η οπαδική «Πράσινη», τόσα και η «Καθημερινή», τόσα «Η Κιβωτός της Ορθοδοξίας», τόσα και η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι 200.000 ευρώ θα πάρει για να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί και το «Μακελειό», του γνωστού φαιδρού, ομοφοβικού και ρατσιστικού ύφους και σκανδαλοθηρικού περιεχομένου.

Τα ποσά που δικαιούται κάθε εφημερίδα

Είναι δε επίσης ενδιαφέρον ότι η ΚΥΑ 107/18.06.2019 είχε όρο ότι για να επιχορηγηθούν οι εφημερίδες πρέπει «η ύλη τους να μην θίγει το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, να μην εισάγει ή προάγει διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού»…

Προφανώς το «Μακελειό» δεν προάγει τέτοιες διακρίσεις με τα πρωτοσέλιδά του…

Βέβαια, δεν είναι μόνο η περίπτωση της εφημερίδας του Στέφανου Χίου που προβληματίζει σε αυτήν την απόφαση της κυβέρνησης. Πώς γίνεται να επιδοτούνται με το ίδιο ποσό (€200.000) η «Καθημερινή» που απασχολεί 309 εργαζόμενους, και η «Κιβωτός της Ορθοδοξίας» που απασχολεί πέντε, η «Εφημερίδα των Συντακτών» που έχει 113 εργαζόμενους, και ο «Δρόμος της Αριστεράς» που απασχολεί μόνο έναν (1), το «Βήμα» και τα «Νέα» με συνολικά 416, και η «Εποχή» με 4, η «Ναυτεμπορική» με 116, και το «Μπαμ» με μόλις 3;

Πάντως από τον ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να ασκήσουν κριτική για την επιχορήγηση του «Μακελειού».

«Η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να χρηματοδοτήσει το “Μακελειό” προσβάλλει κάθε έννοια δημοκρατίας και δικαίου. Η παροχή δημόσιου χρήματος σε μια φυλλάδα που βρίθει ακροδεξιών, ρατσιστικών και πολλές φορές ανοιχτά φιλοχουντικών απόψεων, είναι μια άκρως προκλητική ενέργεια. Η κυβέρνηση έχει την πλήρη πολιτική ευθύνη για τη συγκεκριμένη απόφαση», είπε ο Αλέξης Χαρίτσης, βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News