374
Ο Μάικ Τζόνσον κρατούσε «στο συρτάρι του» 60 δισ. δολάρια που προορίζονταν για την Ουκρανία | SHAWN THEW/Pool via REUTERS

Το Ιράν «έπεισε» τον Τζόνσον: Φέρνει στη Βουλή των Αντιπροσώπων την βοήθεια σε Ουκρανία και Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2024, 10:51
Ο Μάικ Τζόνσον κρατούσε «στο συρτάρι του» 60 δισ. δολάρια που προορίζονταν για την Ουκρανία
|SHAWN THEW/Pool via REUTERS

Το Ιράν «έπεισε» τον Τζόνσον: Φέρνει στη Βουλή των Αντιπροσώπων την βοήθεια σε Ουκρανία και Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2024, 10:51

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ θα διεξαχθούν εντός της εβδομάδας ψηφοφορίες επί τεσσάρων χωριστών νομοσχεδίων –και όχι του ενιαίου που είχε ψηφίσει η Γερουσία τον Φεβρουάριο– για τη χορήγηση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και στο Ισραήλ, έπειτα από μήνες διαφωνιών και αντεγκλήσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και των Ρεπουμπλικανών αντιπάλων του.

Αυτό ανακοίνωσε την Δευτέρα ο πρόεδρος του Σώματος, Μάικ Τζόνσον, υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αρνούνταν επί μήνες να φέρει προς ψήφιση τα νομοσχέδια, προκαλώντας τρομακτικό πρόβλημα στο Κίεβο, που «ξέμεινε» από πυρομαχικά. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας είχαν εγκρίνει τα νομοσχέδια.

Μετά από πιέσεις μηνών από τους Δημοκρατικούς, μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανούς και εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, ο Τζόνσον είχε δώσει ενδείξεις ότι ήταν έτοιμος να υποχωρήσει, κάτι που αποφάσισε μετά και την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

«Αυτή την εβδομάδα, θα εξετάσουμε χωριστά σχέδια νόμου», συμπεριλαμβανομένων κειμένων που θα επιτρέψουν να «χρηματοδοτήσουμε τον ισραηλινό σύμμαχό μας» και επίσης να «υποστηρίξουμε την Ουκρανία στον πόλεμό της για την απόκρουση της ρωσικής επίθεσης», δήλωσε ο Τζόνσον.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων διευκρίνισε πως τα ποσά που θα προβλέπουν τα νομοσχέδια θα είναι περίπου ίσα με αυτά που συμπεριλαμβάνονταν στο ενιαίο νομοσχέδιο της Γερουσίας, ωστόσο θα υπάρχουν κάποιες διαφορές, όπως το ότι μέρος της βοήθειας θα διατεθεί με μορφή δανείων.

Τα σχέδια νόμου θα προβλέπουν επίσης τη χορήγηση βοήθειας στην Ταϊβάν και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, καθώς και χρηματοδότηση για άλλες αμερικανικές προτεραιότητες εθνικής ασφαλείας.

«Γνωρίζουμε πως ο κόσμος παρακολουθεί για να δει πώς θα αντιδράσουμε», ανέφερε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, εξηγώντας πως η διεθνής κοινότητα περιμένει να δει «αν θα σταθούμε στο πλευρό των συμμάχων μας και θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας σε όλη την υφήλιο. Και θα το κάνουμε».

Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο από τη Γερουσία προέβλεπε χρηματοδότηση 60 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, 14 δισ. δολαρίων για το Ισραήλ, 2,4 δισ. για τη δράση της CENTCOM και τις επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και σχεδόν πέντε δισ. δολάρια για να υποστηριχθούν εταίροι των ΗΠΑ στον «Ινδοειρηνικό». Ακόμη 10 δισ. δολάρια θα πήγαιναν σε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Οχθη και την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Τζόνσον, οι ψηφοφορίες πιθανόν θα διεξαχθούν το βράδυ της Παρασκευής (τις πρώτες ώρες του Σαββάτου, ώρα Ελλάδας).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...