812
O Γκιόργκι Χάτζι (στη μέση) και άλλοι πρώην άσοι της Μπαρτσελόνα φωτογραφημένοι πριν από την έναρξη φιλικού αγώνα, τον Ιούνιο του 2018 | Shutterstock

Το εργοστάσιο ποδοσφαίρου του Γκιόργκι Χάτζι

Sportscaster Sportscaster 19 Μαρτίου 2023, 10:52
O Γκιόργκι Χάτζι (στη μέση) και άλλοι πρώην άσοι της Μπαρτσελόνα φωτογραφημένοι πριν από την έναρξη φιλικού αγώνα, τον Ιούνιο του 2018
|Shutterstock

Το εργοστάσιο ποδοσφαίρου του Γκιόργκι Χάτζι

Sportscaster Sportscaster 19 Μαρτίου 2023, 10:52

Ηταν τον 20ό αιώνα, το 1998, η τελευταία φορά που η Ρουμανία εμφανίστηκε σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, μετά το 2000 μετράει μόνο δύο συμμετοχές, στις οποίες αποκλείστηκε νωρίς: από τη φάση των ομίλων. Τώρα αρχίζει την προσπάθεια να προκριθεί στο Euro 2024. Μέσα στον Μάρτιο θα αντιμετωπίσει την Ανδόρα και τη Λευκορωσία. Με την ελπίδα ότι ο Γκιόργκι Χάτζι, ο κορυφαίος ρουμάνος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, θα έχει καταφέρει να αλλάξει τη μοίρα της.

«Hagi for President» ήταν το σύνθημα με το οποίο εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι υποδέχτηκαν την εθνική ομάδα της Ρουμανίας κατά την επιστροφή της από το Μουντιάλ των ΗΠΑ, όπου έφτασε μέχρι τους προημιτελικούς. Είχε νικήσει, μεταξύ άλλων, την Κολομβία, την οικοδέσποινα και την Αργεντινή, και είχε αποκλειστεί από τη Σουηδία στα πέναλτι. Στις προεδρικές εκλογές που έγιναν στη χώρα δύο χρόνια μετά (1996), ο «Μαραντόνα των Καρπαθίων», όπως τον αποκαλούσαν, αν και δεν είχε βάλει υποψηφιότητα, συγκέντρωσε χιλιάδες (άκυρες) ψήφους. Πολίτες έγραφαν το όνομά του στο ψηφοδέλτιο και το έριχναν στην κάλπη.

Εκείνη την εποχή έπαιζε στην Μπαρτσελόνα. Είχε αγωνιστεί, μεταξύ άλλων, και στη Ρεάλ Μαδρίτης. Την εθνική ομάδα της Ρουμανίας την υπηρέτησε από το 1983 έως το 2000, σκοράροντας 35 γκολ σε 124 συμμετοχές. Τερμάτισε την καριέρα του ως παίκτης το 2001, με τελευταίο του σταθμό τη Γαλατάσαράι, και αμέσως μετά έγινε προπονητής. Η πρώτη του δουλειά στην εθνική Ρουμανίας δεν πήγε καλά. Η χώρα του ηττήθηκε στους αγώνες-μπαράζ με τη Σλοβενία και απέτυχε να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο, για πρώτη φορά μετά το 1986. Αλλά δεν έφταιγε εκείνος. Το ρουμανικό ποδόσφαιρο είχε στερέψει από ταλέντα.

Το 2009 επέστρεψε στη γενέτειρά του, την Κωνστάντζα, αποφασισμένος να χτίσει ένα καλύτερο μέλλον για το ρουμανικό ποδόσφαιρο. Εκεί, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, ίδρυσε μια ποδοσφαιρική ακαδημία που κόστισε πάνω από 11 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα για τη δημιουργία της προήλθαν από την προσωπική του περιουσία, αλλά και από ένα δάνειο που του χορήγησε κρατική τράπεζα. Με ευνοϊκούς όρους, επειδή σε αυτό το ποδοσφαιρικό εργοστάσιο παραγωγής ταλέντων στηρίζει η Ρουμανία τις ελπίδες της για μια περήφανη επιστροφή στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Δεν έχει την παραμικρή σχέση με τη Luceafarul, τη σχολή της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Ρουμανίας, στην οποία ο ίδιος μαθήτευσε στα τέλη της δεκαετίας των ’70s. Σε εκείνα τα αλήστου μνήμης χρόνια του Τσαουσέσκου, τα παιδιά –τα μεγαλύτερα ταλέντα της χώρας– ζούσαν σε άθλιες συνθήκες, που ο Χάτζι ποτέ δεν θα ξεχάσει. Ακόμη θυμάται τα ονόματα που είχε δώσει στα ποντίκια που… έκοβαν βόλτες στο δωμάτιό του. Η δική του ακαδημία, την οποία παρουσίασε το BBC, διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και απασχολεί περίπου 100 ανθρώπους. Σε αυτή φοιτούν σήμερα περισσότερα από 200 παιδιά από ολόκληρη τη χώρα.

Το 2014 ο Χάτζι έκανε το επόμενο μεγάλο βήμα. Εξαγόρασε τη Βιιτόρουλ, που τότε αγωνιζόταν στη Γ’ Κατηγορία της Ρουμανίας, με σκοπό να προωθεί σε αυτή τα «προϊόντα» της ακαδημίας του. Η ομάδα, που απέκτησε το προσωνύμιο «Τα παιδιά του Χάτζι», ανέβηκε ταχύτατα στη Λίγκα 1 και το 2017 συνέβη το αδιανόητο: έγινε ο πρώτος σύλλογος από την περιφέρεια που κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο.

Το 2021 η Βιιτόρουλ συγχωνεύτηκε με τη Φαρούλ Κονστάντσα, από την οποία ο Χάτζι ξεκίνησε το ποδοσφαιρικό του ταξίδι στα 10 του χρόνια. Αν και ο μέσος όρος ηλικίας των παικτών της είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, αυτές τις ημέρες η Φαρούλ («φάρος» στα ρουμάνικα) μπαίνει στα πλέι-οφ του πρωταθλήματος με την υψηλότερη βαθμολογία, μαζί με την Κλουζ. Προσφάτως, πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της ένας 14χρονος. Στόχος του Χάτζι είναι, κάθε σεζόν να προωθούνται στην πρώτη ομάδα (τουλάχιστον) δύο νεαροί παίκτες.

Κάποια από τα «φυντάνια» της ακαδημίας του Χάτζι έχουν πάρει μεταγραφή στο εξωτερικό: στον Αγιαξ, στη Φιορεντίνα, στην Μπράιτον, στη Ρέιντζερς… Στην τελευταία αγωνίζεται και ο 24χρονος γιος του, Ιάνις, ο οποίος έχει περάσει από τη Φιορεντίνα και την Γκενκ. Προτού τραυματιστεί στο γόνατο, τον Ιανουάριο του 2022, είχε τιμηθεί από τη Ρέιντζερς με το βραβείο του καλύτερου νέου παίκτη. Το όνειρο του πατέρα του είναι να τον καμαρώσει στην Πρέμιερ Λιγκ. Ηθελε και ο ίδιος (ο Γκιόργκι) να παίξει στην Αγγλία, όμως η Τότεναμ και η Νιούκαστλ ενδιαφέρθηκαν για εκείνον τη λάθος στιγμή. «Οταν σου τηλεφωνεί ο ίδιος ο Κρόιφ (ήταν το παιδικό του ίνδαλμα) και σου ζητά να πας κοντά του στην Μπαρτσελόνα, είναι αδύνατο να αρνηθείς», εξομολογήθηκε στο bbc.co.uk.

Η έκταση στην οποία λειτουργεί η ακαδημία του 58χρονου Χάτζι ήταν βοσκοτόπια για αγελάδες και πρόβατα. Μέχρι το 2025 θα έχει κατασκευαστεί στην περιοχή και ένα νέο γήπεδο 20.000 θέσεων, το οποίο θα κοστίσει περί τα 100 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτήσει η ρουμανική κυβέρνηση.

Σχεδόν οι μισοί από τους σημερινούς διεθνείς της Ρουμανίας έχουν περάσει από τα χέρια του Χάτζι. Στις εθνικές ομάδες των μικρότερων ηλικιών τα ποσοστά είναι πολύ πάνω από το 50%. «Εργάζομαι για να δημιουργήσω πρωταθλητές και έχω εμπιστοσύνη στο ταλέντο των ρουμάνων παικτών» τόνισε στο BBC. «Αυτή η ακαδημία είναι ο δικός μου τρόπος να ανταποδώσω στο ποδόσφαιρο ένα μέρος από όσα μου προσέφερε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...