382
Απόσπασμα από το πρωτοσέλιδο της Hurriyet με το «ευχαριστώ πολύ φίλε» για τους έλληνες διασώστες |

To «Εfharisto poli file» της Hurriyet στους Ελληνες της ΕΜΑΚ

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2023, 10:18
Απόσπασμα από το πρωτοσέλιδο της Hurriyet με το «ευχαριστώ πολύ φίλε» για τους έλληνες διασώστες
|

To «Εfharisto poli file» της Hurriyet στους Ελληνες της ΕΜΑΚ

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2023, 10:18

Με τίτλο «Efharisto poli file» – «Teşekkürler komşu!» στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Hurriyet στη γείτονα είπε το δικό της ευχαριστώ για τη βοήθεια της Ελλάδας τις πρώτες δύσκολες ημέρες του φονικού σεισμού στη ΝΑ Τουρκία, αναδεικνύοντας παράλληλα τη δήλωση του επικεφαλής της 1ης ΕΜΑΚ Δημήτρη Ρούσσου στα ΜΜΕ κατά την επιστροφή της ομάδας στην Ελλάδα.

«Αξιωματούχος της ελληνικής ομάδας, που έζησε πολύ συγκινητικές στιγμές, αποχαιρετώντας, είπε: “Ο,τι κάνουμε για τη χώρα μας, το ίδιο κάναμε και για την Τουρκία’’», γράφει η τουρκική εφημερίδα στο δημοσίευμά της για τη μάχη που έδωσε η ελληνική αποστολή στα χαλάσματα για την ανεύρεση επιζώντων του καταστροφικού σεισμού.


Ανάλογη ευγνωμοσύνη, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, εκφράζεται και από την πλευρά των ίδιων των σεισμόπληκτων που είδαν με τα μάτια τους την προσφορά, την αυταπάρνηση και την αγωνία των μελών της ΕΜΑΚ να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές στα ερείπια των κτιρίων.

Παραφωνία, η προειδοποίηση τούρκου δημοσιογράφου για τον κίνδυνο –όπως είπε– η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που της δίνεται, λόγω του χάους που επικρατεί στην Τουρκία, να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια – σε μια δήλωση που προκάλεσε αρνητική εντύπωση ακόμη και στη γείτονα.

Εν τω μεταξύ και καθώς διογκώνεται το κλίμα δυσαρέσκειας για την κυβέρνηση Ερντογάν και την αναιμική αντίδρασή της στις πληγείσες περιοχές, την εμφάνισή του έκανε σε μίνι συνέντευξη Τύπου ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το γνωστό του αυτάρεσκο ύφος και τα αντιδυτικά του λογύδρια και παρουσιάστηκε αξύριστος με… περιβολή «εκστρατείας», σε μια προσπάθεια να δείξει ότι εργάζεται νυχθημερόν για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων.

«Είχαμε 7.300 άτομα στο κέντρο διαχείρισης φυσικών καταστροφών. Είναι αδύνατη η διαχείριση μιας τόσο μεγάλης καταστροφής», δικαιολογήθηκε ο μόλις προ ημερών αψύς Σοϊλού.

Η εφημερίδα Cumuriyet στηλιτεύει την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού γράφοντας: «31.000 νεκροί, ούτε μία παραίτηση».

«Αποτύχαμε γιατί δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ούτε γερανός δίχως την εντολή του Ερντογάν», σχολιάζει δηκτικά η Sozcu και παραθέτει δηλώσεις πολιτικών που λένε «πήγα εκεί με εντολή του Ερντογάν», «έκανα αυτό με εντολή του Ερντογάν».

Σχεδόν 200 ώρες μετά τον σεισμό-τέρας των 7,8 Ρίχτερ της 6ης Φεβρουαρίου, πάντως, τα θαύματα συνεχίζονται, καθώς την Τρίτη ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια πολυκατοικίας στο Καχραμανμαράς, ένας 17χρονος και ο αδελφός του, καθώς και ένας 18χρονος στην Αντιγιαμάν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...