498
| CreativeProtagon

Τι οδηγεί τον Μητσοτάκη στο δεύτερο lockdown

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2020, 19:58
|CreativeProtagon

Τι οδηγεί τον Μητσοτάκη στο δεύτερο lockdown

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2020, 19:58

Τα κινητά πολλών συνεργατών του Πρωθυπουργού ήταν… κατεβασμένα καθ’ όλη τη διάρκεια του μεσημεριού της Τετάρτης και αυτό γιατί οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν αλλεπάλληλες. Η απόφαση δεν ήταν εύκολη, αλλά κρίθηκε επιτακτική, έστω και αν οι προηγούμενες ανακοινώσεις Μητσοτάκη είχαν γίνει μόλις το Σάββατο το μεσημέρι και είχαν τεθεί σε εφαρμογή από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης: ολικό lockdown στη χώρα, στα πρότυπα της Θεσσαλονίκης και με ελάχιστες διαφορές.

Την απόφαση θα ανακοινώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει το μεσημέρι της Πέμπτης, έχοντας τον Σωτήρη Τσιόδρα στο πλευρό του. Θα πρόκειται μια πράξη υψηλού συμβολισμού, αλλά παράλληλα ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να δώσει και απαντήσεις στο γιατί επιτάχυνε τόσο γρήγορα τις αποφάσεις, την ώρα που μόλις το πρωί της Τετάρτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, απέκλειε την περίπτωση ενός γενικευμένου lockdown.

Η απάντηση στο «γιατί», πάντως, είναι σχετικά απλή: παρατηρείται έκρηξη και κρουσμάτων, αλλά και νοσηλευόμενων στο σύστημα Υγείας, με αποτέλεσμα αρκετές περιοχές να είναι στο κόκκινο. Μάλιστα, το πρόβλημα δεν είναι εστιασμένο στις λίγες περιοχές που έχουν μπει σε καραντίνα ή στην Αττική, αλλά παρατηρείται αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων και, συνακόλουθα, των νοσηλειών σε ολόκληρη την επικράτεια. Με δεδομένο, συνεπώς, ότι το σύστημα Υγείας δεν θα αντέξει αυτούς τους ρυθμούς, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, ο Πρωθυπουργός κινείται για να κάνει την ανακοίνωση που, όπως είχε πει το Σάββατο, δεν ήθελε να κάνει.

Θα πρόκειται, άλλωστε, για μια απόφαση με σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Το απόγευμα της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε ο Χρήστος Σταϊκούρας για να συζητηθούν τα μέτρα οικονομικής στήριξης, με το πακέτο των νέων περιορισμών να τίθεται σε εφαρμογή, κατά πάσα πιθανότητα, από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Το μοντέλο που θα εφαρμοστεί αναμένεται να έχει διάρκεια ως το τέλος του μήνα και προβλέπει επιστροφή του SMS στο 13033 για τις έξι κατηγορίες μετακινήσεων, ενώ η κυκλοφορία θα απαγορεύεται τις βραδινές ώρες, κατά πληροφορίες, όπως και στη Θεσσαλονίκη από τις 21:00 ως τις 05:00.

Η κυβέρνηση, επίσης, κινείται προς το κλείσιμο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ήτοι των Λυκείων και των Γυμνασίων, με το σκεπτικό ότι τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες έχουν μεγαλύτερη κοινωνικότητα από τα μικρότερα. Ακόμα, θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ και τα περισσότερα αεροδρόμια της χώρας θα κλείσουν, με εξαίρεση το «Ελευθέριος Βενιζέλος», που θα συνεχίσει να εξυπηρετεί πτήσεις και προς το εξωτερικό, αλλά και τις εξαιρέσεις που ισχύουν για το αεροδρόμιο Μακεδονία.

Είναι σαφές ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ανασχεθεί το επόμενο διάστημα η πίεση στο σύστημα υγείας. Δεν θα γίνει αυτόματα και θεωρείται βέβαιο ότι οι επόμενες μέρες και η επόμενη εβδομάδα θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση. Επιδίωξη, όμως, είναι να μπει ένα φρένο στη διασπορά του ιού στην κοινότητα, ώστε να είναι νοητή η χαλάρωση των περιορισμών από τις αρχές Δεκεμβρίου, σε μια προσπάθεια να δοθεί και μια ανάσα στην αγορά ενόψει των Χριστουγέννων. Βεβαίως, έστω και αν αυτή είναι η επιδίωξη, κανείς δεν μπορεί να πει με απόλυτη ασφάλεια ότι τα δεδομένα της περιόδου θα το επιτρέπουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...