409
Δύο αδερφές, πρώην σταρ, ζουν σε μια χολιγουντιανή έπαυλη. Εκεί η αυταρχική Τζέιν (Ρούλα Πατεράκη) συμπεριφέρεται σαδιστικά στην ανάπηρη Μπλανς (Μπέτι Λιβανού), διαιωνίζοντας έτσι την ανταγωνιστική σχέση τους |

Τι απέγινε (άραγε) η Μπέιμπι Τζέιν;

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2017, 16:45
Δύο αδερφές, πρώην σταρ, ζουν σε μια χολιγουντιανή έπαυλη. Εκεί η αυταρχική Τζέιν (Ρούλα Πατεράκη) συμπεριφέρεται σαδιστικά στην ανάπηρη Μπλανς (Μπέτι Λιβανού), διαιωνίζοντας έτσι την ανταγωνιστική σχέση τους
|

Τι απέγινε (άραγε) η Μπέιμπι Τζέιν;

Protagon Team Protagon Team 30 Οκτωβρίου 2017, 16:45

Στην μία μεριά, το κακομαθημένο πάλαι ποτέ παιδί – θαύμα, που έχει μετατραπεί, με την πάροδο του χρόνου, σε ένα πλάσμα αλλοπρόσαλλο και κάποιες φορές σχιζοφρενικό. Στην άλλη, η παράλυτη αδερφή του, που είχε κι αυτή το μερίδιο στην δόξα μέσα από κινηματογραφικά μελό της δεκαετίας του ’30. Μία ύπαρξη που θα ήταν για λύπηση αν δεν είχε τόσο μίσος φωλιασμένο βαθιά στην καρδιά της. Και στην μέση μια ιστορία γεμάτη από γνήσιο, κακόψυχο μίσος και υπόγειο μαύρο χιούμορ που πασπαλίζουν σαν ζάχαρη άχνη τις φαρμακερές ατάκες που εκστομίζονται εκατέρωθεν. Ενίοτε μαζί με διάφορα… αντικείμενα. Ο χρόνος τις έφερε να γερνούν μαζί και να συγκατοικούν στο ίδιο σπίτι με την κατάθλιψη που γεννάει ο χρόνος που φεύγει χωρίς αγάπη.

b_8533__elg1023

Στο κλασικό καλτ αριστούργημα που προβλήθηκε στις αίθουσες το 1962, ο σκηνοθέτης Ρόμπερτ Όλντριτς είχε την σπάνια τύχη (αλλά και ατυχία) να διαθέτει για πρωταγωνίστριες δύο εξαιρετικές ηθοποιούς που επιπλέον διέθεταν ένα μοναδικό και σπάνιο χαρακτηριστικό: Έτρεφαν μία πρωτοφανή απέχθεια η μία για την άλλη ακόμα και εκτός πλατό. Η Μπέτι Ντέιβις, με μια ματιά αντίστοιχη με της μυθολογικής Μέδουσας και η Τζόαν Κρόφορντ με τα αυστηρά της ζυγωματικά, πήραν τους ρόλους τους πολύ πιο σοβαρά από όσο χρειαζόταν. Την εχθρότητα που διατηρούσαν η μία για την άλλη εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο ο Όλντριτς, ένας από τους πιο ταλαντούχους αλλά και παραγνωρισμένους σκηνοθέτες του κλασικού Χόλιγουντ που πήρε το βιβλίο του Χένρι Φάρελ και του έδωσε διαστάσεις μύθου. Δικαίως, γιατί τέτοιο μένος που έτρεφε η μία σταρ για την άλλη θα ήταν κρίμα να έμενε μόνο σε «καρφιά» τύπου: «Η Τζόαν έχει κοιμηθεί με κάθε αρσενικό σούπερ σταρ της MGM εκτός από την Λάσι» που ξεστόμισε η Μπέτι Ντέιβις για την συνάδελφό της. Το αποτέλεσμα τον δικαίωσε τόσο ώστε να ξεχάσει τις δύσκολες καταστάσεις που έζησε κατά την διάρκεια των γυρισμάτων.

b_8532__elg0934

Στην θεατρική μεταφορά που επιχειρεί ο Απόλλωνας Παπαθεοχάρης δεν υπάρχουν τέτοια χαρακτηριστικά. Άλλωστε τέτοια περιστατικά τυγχάνουν σε κάποιες σπάνιες συναστρίες. Παρόλα αυτά η παράσταση που ανέβηκε στο θέατρο «Σφενδόνη» διαθέτει δύο ικανές ερμηνεύτριες, την Ρούλα Πατεράκη και την Μπέτι Λιβανού που αντεπεξέρχονται στις ανάγκες των ρόλων τους καθαρά από επαγγελματισμό, εμπειρία και φυσικά ταλέντο.

Με εύκολη μετάβαση μιας και το θέατρο βρίσκεται πλησίον του σταθμού Μετρό «Ακρόπολη» και με ακόμα πιο εύκολη έκδοση εισιτηρίων από το tickets.public.gr το «Σφενδόνη» σας περιμένει από την 1η Νοεμβρίου και μετά, από Τετάρτη ως Κυριακή, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...