708
| REUTERS/Gonzalo Fuentes/File Photo

Θετικός στον κορονοϊό ο Μακρόν – αγωνία στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2020, 11:39
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/12/2020, 22:38
|REUTERS/Gonzalo Fuentes/File Photo

Θετικός στον κορονοϊό ο Μακρόν – αγωνία στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2020, 11:39
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 17/12/2020, 22:38

O Εμανουέλ Μακρόν, 42 ετών, έγινε ένας ακόμη ηγέτης που προσβάλλεται από τον κορονοϊό. Την είδηση ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας διεγνώσθη θετικός στην Covid-19 και πως μάλιστα εμφάνισε και συμπτώματα της νόσου, επιβεβαίωσε την Πέμπτη το Ελιζέ.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε θετικός στην Covid-19 και θα απομονωθεί για επτά ημέρες, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Μετά τη διάγνωση, που έγινε «με τεστ RTPCR που πραγματοποιήθηκαν μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων», ο αρχηγός του κράτους θα «απομονωθεί για επτά ημέρες», αλλά «θα συνεχίσει να εργάζεται και να ασκεί τις δραστηριότητές του εξ αποστάσεως», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Ελιζέ. Ως εκ τούτου ακυρώθηκε το ταξίδι του στο Λίβανο, το οποίο είχε προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα.

Σε αυτοαπομόνωση είχε τεθεί και η σύζυγος του προέδρου, Μπριζίτ Μακρόν, η οποία ωστόσο δεν αντιμετωπίζει συμπτώματα της νόσου όπως ανέφεραν από το γραφείο της. Η κυρία Μακρόν υπεβλήθη αμέσως σε τεστ ανίχνευσης κορονοϊού το οποίο βγήκε αρνητικό, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Το ζήτημα τώρα είναι η ιχνηλάτηση των επαφών του Μακρόν:

Σε καραντίνα τέθηκε και ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, ο οποίος θεωρείται «στενή επαφή» του προέδρου και –ειρωνεία– αναμενόταν εντός της ημέρας να παρουσιάσει στη Γερουσία το πρόγραμμα εμβολιασμού στη Γαλλία από τον Ιανουάριο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας υποδέχτηκε την Τετάρτη στο Παρίσι τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ενώ τη Δευτέρα το κατώφλι του Μεγάρου των Ηλυσίων διέβησαν ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεζ, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Την περασμένη εβδομάδα (Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου) ο Μακρόν είχε συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

O Μακρόν με τον Αντόνιο Κόστα της Πορτογαλίας την Τετάρτη (Reuters)
Καλωσορίζοντας την περασμένη Δευτέρα τον Πέδρο Σάντσες στο Ελιζέ (Reuters)
Υποδεχόμενος τον Ανχελ Γκουρία του ΟΟΣΑ (REUTERS/Christian Hartmann)
Ο Μακρόν την περασμένη Πέμπτη με τους ευρωπαίους ηγέτες -και τον Κυριάκο Μητσοτάκη- στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες (Reuters)

Μετά τη γνωστοποίηση της ασθένειας του Μακρόν, από τη Μαδρίτη έγινε γνωστό ότι ο Πέδρο Σάντσεζ ετέθη σε καραντίνα. Ο ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις δημόσιες υποχρεώσεις του και ότι θα παραμείνει σε αυτοαπομόνωση. Σημειωτέον ότι και η σύζυγος του Σάντσεζ είχε μολυνθεί από covid-19 τον Μάρτιο.

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης 17 Δεκεμβρίου έγινε γνωστό από τα διεθνή παρακτορεία ειδήσεων ότι ο Σάντσεζ υπεβλήθη και αυτός σε τεστ κοτονοϊού το οποίο βγήκε αρνητικό.

Σε καραντίνα τέθηκε και ο Αντόνιο Κόστα. Σύμφωνα με το γραφείο του, ο πορτογάλος πρωθυπουργός δεν παρουσιάζει συμπτώματα του νέου κορονοϊού και αναμένει το αποτέλεσμα του τεστ στο οποίο υπεβλήθη, το οποίο ήταν ούτως ή άλλως ήταν προγραμματισμένο εν όψει επίσημου ταξιδιού του στο Σάο Τομέ και Πρίνσιπε και στη Γουινέα-Μπισάου μεταξύ των 18 και 20 Δεκεμβρίου.

Από την Κομισιόν, ανέφεραν ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν θα τεθεί σε απομόνωση, μολονότι είχε διαδοχικά τετ α τετ με τον Μακρόν την περασμένη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Τέθηκε όμως σε καραντίνα ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος είχε επισκεφτεί τον Μακρόν στο Παρίσι την περασμένη Δευτέρα.

Επίσης το Reuters μετέδωσε ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης με την οποία γνωστοποιήθηκε ότι η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έκανε τεστ κορονοϊού μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και βγήκε αρνητικό. Αρνητικός ήταν στο δικό του τεστ και ο ιρλανδός πρωθυπουργός της Μάικλ Μάρτιν.

Η ανακοίνωση για Μητσοτάκη

Από την Αθήνα και καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντήσει τον γάλλο πρόεδρο στη Σύνοδο Κορυφής, εκδόθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έχει ανακοινώσει δημοσίως, υποβάλλεται σε τεστ για τον κορονοϊό κάθε δύο μέρες. Το ίδιο φυσικά έγινε και μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Το τελευταίο τεστ πραγματοποιήθηκε σήμερα και το αποτέλεσμα, όπως και σε όλα τα προηγούμενα, ήταν αρνητικό. Επίσης σημειώνεται ότι οι ηγέτες που μπαίνουν σε καραντίνα, είχαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλίας μέσα στην εβδομάδα».

Μέχρι στιγμής, από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, έχουν νοσήσει ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα ο Τζόνσον είχε νοσηλευτεί σε ΜΕΘ. Τώρα ευχήθηκε στον γάλλο ηγέτη ταχεία ανάρρωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...