378
Μια μάσκα πεταμένη στο χιονισμένο πεζοδρόμιο της Τάιμς Σκουέαρ στη Νέα Υόρκη. Ο εφιάλτης της Covid-19 έχει επιστρέψει | REUTERS/Jeenah Moon

«Πάγωσαν» οι ΗΠΑ από τον κορονοϊό: 3.700 νεκροί σε μια μέρα – 113.000 στα νοσοκομεία

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2020, 08:02
Μια μάσκα πεταμένη στο χιονισμένο πεζοδρόμιο της Τάιμς Σκουέαρ στη Νέα Υόρκη. Ο εφιάλτης της Covid-19 έχει επιστρέψει
|REUTERS/Jeenah Moon

«Πάγωσαν» οι ΗΠΑ από τον κορονοϊό: 3.700 νεκροί σε μια μέρα – 113.000 στα νοσοκομεία

Protagon Team Protagon Team 17 Δεκεμβρίου 2020, 08:02

Στις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ που υπονόμευε τη δημόσια υγεία της χώρας του μόνο και μόνο για να μη χάσει τις εκλογές με μεγάλη διαφορά, δεν πρέπει να αποτελεί πλέον έκπληξη ότι ένα κυβερνητικό στέλεχος νοσεί με κορονοϊό. Αυτή τη φορά είναι ο υπουργός Εσωτερικών Ντέιβιντ Μπέρνχαρτ ο οποίος προσβλήθηκε από την Covid-19.

Την ίδια ώρα η χώρα μέτρησε 3.700 νεκρούς σε μία ημέρα σύμφωνα με την καταμέτρηση του Τζονς Χόπκινς και έχει φτάσει τους 308.000 χαμένους ανθρώπους από την αρχή της επιδημίας. Είναι προφανές ότι το δεύτερο κύμα τη χτυπά άγρια, κυρίως δε αφού επί εβδομάδες ο Τραμπ όχι μόνο αρνείτο να λάβει μέτρα, αλλά απεναντίας ενθάρρυνε τους πολίτες να μην φορούν μάσκες και να μην κρατούν αποστάσεις. Προσπαθούσε να περάσει το αφήγημα ότι ο ιός —ο «κινεζικός» ιός, όπως τον έλεγε— ήταν σε αποδρομή, ότι τα δύσκολα πέρασαν και ότι έπρεπε να τον εμπιστευτούν γιατί αυτός δεν θα ακούει τόσο τους επιστήμονες αλλά τις ανάγκες της αγοράς.

Τώρα οι νοσηλευόμενοι με Covid-19 στις ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει τις 110.000. Και αυτοί είναι μόνο όσοι έχουν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε νοσοκομεία…

Οι ΗΠΑ ελπίζουν στο εμβόλιο της Pfizer καθώς ήδη έχουν αρχίσει οι εμβολιασμοί. Ομως σε μια χώρα που η συνωμοσιολογία και η αντιεπιστημονική προσέγγιση έγινε πολιτικό ρεύμα και κατέλαβε τον Λευκό Οίκο, το να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν είναι μια δύσκολη επιχείρηση.

Προς το παρόν ο Τραμπ, ο οποίος νόσησε στις αρχές του φθινοπώρου από την Covid-19, αποφεύγει να πει πότε θα εμβολιαστεί· περιμένει, λέει, να του πουν οι γιατροί.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρός του, ο Μάικ Πενς θα λάβει το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech την Παρασκευή. Και όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος θα το κάνει δημόσια. Ο Πενς και η σύζυγός του Κάρεν θα εμβολιαστούν για να «ενισχύσουν την εμπιστοσύνη» των Αμερικανών στην εκστρατεία ανοσοποίησης που άρχισε αυτή την εβδομάδα, ανέφερε η αμερικανική προεδρία σε σύντομη ανακοίνωσή της.

Από την πλευρά του, ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ανακοινώσει πως θα εμβολιαστεί την επόμενη εβδομάδα, επίσης δημόσια, όπως και ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Όσο για τον Τραμπ, «π πρόεδρος είναι έτοιμος να εμβολιαστεί και θα το κάνει όταν η ομάδα των γιατρών του κρίνει πως είναι κατάλληλο», ανέφερε η εκπρόσωπος της προεδρίας Κέιλι Μακενάνι. «Όμως η προτεραιότητά του είναι οι εργαζόμενοι των υγειονομικών υπηρεσιών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή», πρόσθεσε η ίδια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...