778
Φωτογραφία αρχείου από τον αποκλεισμό της παραλιακής λεωφόρου Νίκης για τους πεζούς κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος στη Θεσσαλονίκη | INTIMENEWS

Θεσσαλονίκη: Το παράδειγμα -προς αποφυγήν- της νεολαίας

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 23 Οκτωβρίου 2020, 10:25
Φωτογραφία αρχείου από τον αποκλεισμό της παραλιακής λεωφόρου Νίκης για τους πεζούς κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος στη Θεσσαλονίκη
|INTIMENEWS

Θεσσαλονίκη: Το παράδειγμα -προς αποφυγήν- της νεολαίας

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 23 Οκτωβρίου 2020, 10:25

Νέα περιοριστικά μέτρα ισχύουν από το πρωί της Παρασκευής και στη Θεσσαλονίκη, καθώς όπως φάνηκε από την απότομη αύξηση των κρουσμάτων, η μη τήρηση αυτών που υπήρχαν αύξησε σημαντικά τα κρούσματα που καταγράφονται και ανακοινώνονται καθημερινά από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Μάλιστα, τις επόμενες επτά ημέρες αναμένεται νέα έκρηξη του αριθμού των μολύνσεων, αφού δεν χρειάζεται παρά να κοιτάξει κάποιος στα… λύματα των κατοίκων της πόλης, της εβδομάδας από τις 12 έως και τις 14 Οκτωβρίου: η διεπιστημονική ομάδα ερευνητών του ΑΠΘ είχε υπολογίσει από τα αστικά απόβλητα τη σημερινή, δραματική αύξηση των φορέων του κορονοϊού στην Θεσσαλονίκη, που έφτανε στο 290%.

Η τάση αυτή αποτυπώθηκε έπειτα από έξι ημέρες στα επιβεβαιωμένα κρούσματα για τη Θεσσαλονίκη που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη από τον ΕΟΔΥ. Τώρα, και με ημερομηνία αναφοράς την 12η Οκτωβρίου, οι ειδικοί κατέγραψαν νέα αύξηση 500% του SARS-Cov-2.

«Είναι προφανές ότι η επιδημιολογική εικόνα των λυμάτων αποδεικνύεται ένας αξιόπιστος δείκτης έγκαιρης παρακολούθησης της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα. Εντοπίσαμε την εκτίναξη της διασποράς 6 ημέρες πριν αυτή επιβεβαιωθεί κλινικά από τον αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων. Ας σημειωθεί ότι στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρεται ότι χρειάζονται 5 με 7 ημέρες κατά μέσο όρο, για να εκδηλωθεί η νόσος μετά την αρχική μετάδοσή της», εξηγεί ο πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Ετσι, ο αριθμός των κρουσμάτων άρχισε να κλιμακώνεται με 49 κρούσματα τη Δευτέρα, την Τρίτη με 125, την Τετάρτη 181 για να φτάσει την Πέμπτη στα 188!

Η κατάσταση, ωστόσο, δεν έχει αποτυπωθεί στις κλίνες των νοσοκομείων, καθώς ο αριθμός των νοσηλευμένων, προς στιγμή, παραμένει σταθερός.

Κι αυτό διότι στη Θεσσαλονίκη, σε αυτή τη φάση, το μεγαλύτερο ποσοστό των θετικών στον κορονοϊό είναι άτομα νεαρής ηλικίας, τα οποία συνήθως είναι ασυμπτωματικά. «Ο μέσος όρος ηλικίας στη Θεσσαλονίκη είναι μόλις τα 28 έτη, ενώ στην υπόλοιπη επικράτεια είναι τα 37», εξηγεί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Μάλιστα, όπως φαίνεται, οι μολύνσεις από μη τήρηση των μέτρων προστασίας στις ηλικίες από 18 έως και 24 ετών στη Θεσσαλονίκη ήταν η αρχή για μία νέα τάση που πλέον άρχισε να φαίνεται σε πανελλαδικό επίπεδο.

«Η πρώτη ηλικιακή ομάδα σε κρούσματα είναι πλέον η ομάδα από 18 ως 24 ετών και η δεύτερη τα άτομα από 25 έως 34 ετών», αποκαλύπτει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας.

Και μπορεί αυτή τη στιγμή να μην υπάρχουν πολλές νοσηλείες και να μην πιέζεται το σύστημα υγείας, λόγω της μικρής ηλικίας των θετικών περιστατικών, όμως είναι αναμενόμενο ότι πολλοί που δεν έχουν προσέξει τον εαυτό τους δεν θα προσέξουν ούτε και τους οικείους τους και επιστρέφοντας στο σπίτι θα μεταφέρουν τον κορονοϊό σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

«Η εξάπλωση του ιού εντοπίζεται κυρίως μεταξύ των νέων. Και εστιάζεται στις ώρες και στους τόπους όπου συγκεντρώνονται. Από εκεί, όμως, ο ιός μεταφέρεται στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον, απειλώντας δυσανάλογα τους μεγαλύτερους. Γι’ αυτό και παρακαλώ τους νεότερους να προσέχουν. Και να κρατούν αποστάσεις από τους γονείς και τους παππούδες τους, ανεξάρτητα αν οι ίδιοι δεν έχουν συμπτώματα. Μία εύκολη περιπέτεια γι’ αυτούς ίσως είναι μοιραία για εκείνους που αγαπούν. Αυτό δεν αποτελεί μία αόριστη αίσθηση ή μια τυφλή καταγγελία, αλλά τεκμηριωμένη διαπίστωση. Και την απευθύνω με την ίδια ειλικρίνεια με την οποία μιλώ και στα παιδιά μου. Γιατί, πράγματι, είναι η ώρα να μιλήσει και να δράσει η νεολαία μας», διευκρίνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο τηλεοπτικό μήνυμα που απηύθυνε το απόγευμα της Πέμπτης.

Ωστόσο, η ανακοίνωση του Νίκου Χαρδαλιά, το απόγευμα της Τετάρτης, φάνηκε να ταρακούνησε αρκετά τη νεολαία, καθώς τα μπαρ και τα καφέ της πόλης άδειασαν, πριν καν έρθει η ώρα οι μπάρμαν να αφήσουν κάτω τα σέικερ.

«Xθες η Θεσσαλονίκη έμοιαζε με βομβαρδισμένο τοπίο. Με την ανακοίνωση των μέτρων όλος ο κόσμος εξαφανίστηκε, ελάχιστοι κυκλοφορούσαν έξω. Με τα μέτρα αυτά θα είναι πολύ δύσκολα. Είχαμε προβλέψει και πει ότι ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος. Είχαμε μια ανάσα ελπίδας με το που πήγαμε στο επίπεδο 2. Πιστεύαμε ότι θα πάμε καλύτερα. Με το που ήρθαν τα νέα κρούσματα, πήγαμε πάλι στο επίπεδο 3», εξηγεί ο Γιάννης Φιλοκώστας, πρόεδρος της Ενωσης Εστιατόρων και Καφέ-Μπαρ Θεσσαλονίκης.

Προετοιμασία

Την ίδια στιγμή, δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις της συμπρωτεύουσας προετοιμάζονται για τη νέα τους καθημερινότητα. Την αρχή έκανε ο δήμαρχος της πόλης Κωνταντίνος Ζέρβας, ο οποίος συγκάλεσε σύσκεψη νωρίς το πρωί της της Πέμπτης, με στόχο όλες οι υπηρεσίες του δήμου να είναι προετοιμασμένες για τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν, ώστε να μπορούν να τα εφαρμόσουν άμεσα.

«Η υγεία των δημοτικών υπαλλήλων και των πολιτών είναι το πρώτιστο μέλημά μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας, Ευθύμης Φωτόπουλος και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Χάρης Αηδονόπουλος, που ορίστηκε συντονιστής διαχείρισης Covid-19 στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...