1075
| CreativeProtagon

Χρειάζονται ΜΕΘ; Κάν’ το όπως η Βουλή

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 22 Οκτωβρίου 2020, 18:18
|CreativeProtagon

Χρειάζονται ΜΕΘ; Κάν’ το όπως η Βουλή

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 22 Οκτωβρίου 2020, 18:18

Οσο η Covid-19 προκαλούσε ακόμη σοκ σε ολόκληρο τον πλανήτη, τον περασμένο Μάρτιο, η Βουλή ελάμβανε μια οικονομική –κοινωνικής χροιάς– απόφαση πρωτόγνωρη στα χρονικά της: να διαθέσει 8 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία 50 κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Σωτηρία για να ενισχύσει το σύστημα Υγείας σε δύσκολους καιρούς. Το ελληνικό Κοινοβούλιο συνηθίζει να δωρίζει ποσά με πρόσημο αλληλεγγύης και πολιτισμού –από το Γηροκομείο της Κόνιτσας, τη Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία» και το Ταμείο Πυρόπληκτων (Μάτι), ως το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στη Δράμα, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και αυτό του Καστελόριζου–, πλην όμως ποτέ στην Ιστορία του τόσο στοχευμένα, με ποσό τόσο «γενναίο».

Η ουσία είναι ότι ο στόχος επετεύχθη, η μεγαλύτερη ΜΕΘ στη χώρα είναι πλέον πραγματικότητα, συμφιλιώνοντας δύο παραμέτρους συνήθως εχθρικές: ταχύτητα και διαφάνεια. Γρήγορα και χωρίς σκιές. Σε 60 μέρες (και λιγότερο) από τη στιγμή που έπεσε η πρώτη φτυαριά, ως τα εγκαίνια.

Το Protagon επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, ζητώντας του το χρονολόγιο της διαδικασίας αυτής και τις κομβικές λεπτομέρειές της.

Χωρίς αμφιβολία, η άκρη του νήματος βρίσκεται σε μια προφορική συμφωνία, με πυρήνα το SOS του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια προς τον Πρόεδρο της Βουλής, κι ενώ η χωλαίνουσα στην εντατική φροντίδα ελληνική πραγματικότητα έβλεπε τον κίνδυνο να κοντοζυγώνει.

28.3.2020. Ο κ. Κικίλιας διατυπώνει τον εφιάλτη του και γραπτώς, με επιστολή του στο Κοινοβούλιο.

2.4.2020. Η Διάσκεψη των Προέδρων, το αρμόδιο διακομματικό κοινοβουλευτικό όργανο, δίδει ομόφωνα το πράσινο φως για τη διάθεση 8 εκατ. ευρώ για τα 50 κρεβάτια εντατικής θεραπείας, από τον Ειδικό Λογαριασμό της Υπηρεσίας Διάθεσης Ευρωπαϊκών και Λοιπών Πιστώσεων της Βουλής.

13.4.2020. Απρίλιος 2020. Εκδίδεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) – αφετηρία για την ανάθεση του έργου από την ΚΤΥΠ (Κτιριακές Υποδομές, του υπουργείου Υποδομών) σε εταιρείες που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για νοσοκομειακά έργα.

15.4.2020. Ο Πρόεδρος της Βουλής εκδίδει απόφαση για την εκταμίευση του ποσού, κοινοποιώντας την κίνησή του στον πρόεδρο της ΚΤΥΠ, Τιμολέοντα Κατσίπο.

29.4.2020. Η ΚΤΥΠ διενεργεί διαγωνισμό, βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Έχει στα χέρια της υλικό 1.000 σελίδων, που έχει προετοιμαστεί εν μέσω lockdown, μελέτη και τεύχη δημοπράτησης, ενσωματώνοντας ευρωπαϊκούς κανονισμούς, επιταγές του υπουργείου Υγείας, standards του Νοσοκομείου Σωτηρία.

Την ίδια μέρα, ο κ. Τασούλας συγκροτεί Επιτροπή στη Βουλή –υπό τον καθηγητή Καρδιολογίας και βουλευτή Σάμου κ. Χριστόδουλο Στεφανάδη, με τη συμμετοχή τεσσάρων μηχανικών–, αναθέτοντάς της τον έλεγχο της εξέλιξης του έργου, προκειμένου να εκταμιεύονται τα απαραίτητα κάθε φορά ποσά. Η Επιτροπή γίνεται το μάτι του Προέδρου στο έργο, ο επιβλέπων του επιβλέποντος. Η κίνηση θεωρείται καθοριστική: κάθε φορά που η ΚΤΥΠ κάνει ένα βήμα, η Επιτροπή το πιστοποιεί εντός τριών ημερών. Καμία πληρωμή δεν καθυστερεί. Σε μια περίοδο κατά την οποία η ζήτηση έχει εκτοξευθεί στα ύψη, η απρόσκοπτη ρευστότητα αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα, διασφαλίζοντας την προμήθεια εξοπλισμού, π.χ. αναπνευστήρων, (κυρίως αμερικανικής) τεχνολογίας αιχμής.

7.5.2020. Η ΚΤΥΠ παίρνει στα χέρια της προσφορές από έξι εταιρείες, επιλέγοντας ως μειοδότη την εταιρεία ΑΚΤΩΡ – ακολουθούν η ΕΚΤΕΡ και η ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

18.5.2020. Ανατροπή στη διαδικασία. Η ΕΚΤΕΡ προσφεύγει για «τυπικούς λόγους» ενώπιον της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής, της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών.

9.6.2020. Η Αρχή κάνει δεκτή την προσφυγή, η ΕΚΤΕΡ βγαίνει μπροστά ως εργολάβος.

25.6.2020. Η ΚΤΥΠ ανακηρύσσει και επισήμως ανάδοχο του έργου την ΕΚΤΕΡ.

Ενώ ακόμη η προσφυγή εκκρεμεί, ο Πρόεδρος της Βουλής παρεμβαίνει στο όνομα της σημασίας και του επείγοντος του έργου, ζητώντας από τις τρεις πρώτες εταιρείες να σεβαστούν την όποια κρίση της Αρχής. Ανησυχεί ότι –με τυχόν προσφυγή– το έργο μπορεί να λοξοδρομήσει στο Διοικητικό Εφετείο και να καθυστερήσει σημαντικά, ίσως και οκτώ μήνες. Οι διαγωνιζόμενες εταιρείες αντιλαμβάνονται το διακύβευμα, σέβονται την παράκληση του Προέδρου και το έργο προχωρά.

7.7.2020. Ο φάκελος παίρνει τον δρόμο για το Ελεγκτικό Συνέδριο, την πλέον απαραίτητη φάση διαφάνειας του έργου.

27.7.2020. Σε χρόνο ρεκόρ για τους ρυθμούς του Ελεγκτικού Συνεδρίου, περίπου τριών εβδομάδων, το Ε’ Κλιμάκιο αποφαίνεται ότι δεν διαπιστώνει νομικές πλημμέλειες. Που θα πει: δεν κωλύεται η υπογραφή της σύμβασης.

31.7.2020. Υπογράφεται η σύμβαση στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής. Ο κ. Τασούλας σχολιάζει με τη γνωστή αυτοσαρκαστική του διάθεση: «Στους 15 μήνες που είμαι Πρόεδρος, την πιο χρήσιμη υπογραφή στο γραφείο μου, την έβαλαν άλλοι».

1.8.2020. Το έργο ξεκινά. Εχει μπει ρήτρα, του τύπου «ό,τι πει η Βουλή». Οι εργάτες δουλεύουν νυχθημερόν, σε 24ωρες βάρδιες, Σάββατο, Κυριακή και αργίες.

31.9.2020. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο Σωτηρία έχει ολοκληρωθεί, παρέχοντας ανάσα στο ΕΣΥ. Εντός του Νοεμβρίου, 45 εξειδικευμένοι γιατροί (βάσει σχετικών ενεργειών του υπουργείου Υγείας) προορίζονται για την Εντατική «της Βουλής». Τη Μονάδα θα στελεχώσουν επίσης 140 εξειδικευμένοι νοσηλευτές, 19 εκπαιδευμένοι ειδικοί φυσικοθεραπευτές και 24 άτομα βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Σωτηρία Σωκράτης Μητσιάδης χαρακτηρίζει «άθλο» την ολοκλήρωση του έργου εντός 60 ημερών, «πρωτοφανή για τα ελληνικά, και όχι μόνο, δεδομένα». Το έργο θα μπορούσε να έχει καθυστερήσει δραματικά: εμπλέκονται τρία υπουργεία (Υγείας, Υποδομών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας) και οι μυημένοι γνωρίζουν τι συμβαίνει όταν εμπλέκονται τόσοι φορείς και έξι διαγωνιζόμενοι. Απαιτήθηκε βεβαίως θεσμική προεργασία, συνεπής συμπεριφορά, και σαφώς έλλειψη (πολιτικής) ευθυνοφοβίας. Ο κ. Τασούλας εστιάζει, πάντως, στο μετρήσιμο, απτό αποτέλεσμα. Με αυτό σχετίζεται η πραγματική Πολιτική. Και δεν παύει να λέει, όταν τον ρωτούν αν το έργο έχει συμβολισμό, ότι ο Συμβολισμός δεν υπάρχει πια, ήταν κίνημα τον 19ο αιώνα, και αφορά τις εικαστικές τέχνες και την ποίηση. Δεν χωράνε στις ευκολίες ενός δήθεν συμβολισμού, οι αδήριτες ανάγκες μιας σημερινής κοινωνίας, ειδικά αυτές που γέννησε η πανδημία.

Τα χαρακτηριστικά του έργου

Το κτίριο δεν είναι προκάτ, όπως ίσως πιστεύουν πολλοί. Είναι σύγχρονη, συμβατική κατασκευή, στην οποία έχει τηρηθεί η μέθοδος της ξηράς δόμησης. Εκτείνεται συνολικά σε 2.700 τ.μ. – εξ αυτών 200 τ.μ. καταλαμβάνει ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός. Οι κλίνες δεν απευθύνονται αποκλειστικά σε ασθενείς της Covid-19, υπάρχει με άλλα λόγια τεχνολογική ευελιξία (π.χ. ρύθμιση διαφορετικού κλιματισμού), η οποία και επιτρέπει την περίθαλψη ασθενών με διαφορετικές ανάγκες, φερ΄ειπείν από τροχαία. Η ΜΕΘ χωρίζεται σε τέσσερις υπομονάδες-θαλάμους, δυο των 12 κλινών και δυο των 13.

Εχει προβλεφθεί η δυνατότητα ανέγερσης και δεύτερου ορόφου, εφόσον κριθεί αναγκαία. Στη φάση αυτή λειτουργούν 12 κλίνες στη Μονάδα, την προσεχή εβδομάδα θα παραχωρηθούν άλλες 12, σταδιακά (άμεσα πάντως) θα προστεθούν και οι υπόλοιπες.

Τμήμα της νέας ΜΕΘ («της Βουλής») στο Νοσοκομείο Σωτηρία

Με τις σχετικές εκπτώσεις, η Βουλή διέθεσε τελικά για το έργο 6,1 εκατ. ευρώ (από τα 8 εκατ. ευρώ που είχαν αρχικώς δεσμευθεί). Με ποσό 700.000 ευρώ από το υπόλοιπο, θα κατασκευασθεί, ως συμπληρωματικό έργο, πεζογέφυρα που θα συνδέει τη ΜΕΘ με τα κεντρικά χειρουργεία του νοσοκομείου – το έργο βρίσκεται στη φάση της δημοπράτησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...