528
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του της Πέμπτης, όταν περιέγραψε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/CreativeProtagon

Επιχείρηση «σώστε τα Χριστούγεννα»

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2020, 06:43
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του της Πέμπτης, όταν περιέγραψε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα
|ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/CreativeProtagon

Επιχείρηση «σώστε τα Χριστούγεννα»

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2020, 06:43

Πριν από κάτι περισσότερο από δύο μήνες, ο καθηγητής της Επιστήμης των Δεδομένων Κίμων Δρακόπουλος, ο άνθρωπος που επεξεργάζεται όλα τα μαθηματικά μοντέλα με τις προβλέψεις για τον κορονοϊό, έδινε μια πρόβλεψη-σοκ σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου: εκτιμούσε ότι, με την πορεία της πανδημίας, η χώρα ήταν σε τροχιά για να έχει από 500 ως 700 κρούσματα ως το τέλος Αυγούστου.

Τότε ήρθαν τα τοπικά lockdown σε μικρή κλίμακα, με το λεγόμενο «μοντέλο Πόρου», αλλά και άλλα μέτρα, προκειμένου να ανασχεθεί η διασπορά του ιού. Στο ενδιάμεσο, δε, το σύστημα υγείας ενισχύθηκε με κλίνες ΜΕΘ, όπως οι 50 στο «Σωτηρία», ενώ πολλαπλασιάστηκε σημαντικά και η δυνατότητα της χώρας να κάνει πολλά τεστ, τόσο μοριακά όσο και rapid. Πλέον, όμως, η χώρα είναι ξανά σε τροχιά αύξησης των κρουσμάτων, όπως είναι και όλες οι άλλες χώρες της Ευρώπης.

Κατά μία έννοια, αυτό είναι εύλογο. Οσο πάει, ο καιρός δεν είναι και τόσο ιδανικός και θα περνάμε πολύ περισσότερο χρόνο κεκλεισμένων των θυρών, ενώ προ των πυλών είναι και η περίοδος της εποχικής γρίπης. Την ίδια ώρα, τα υπολογιστικά μοντέλα δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου να σπάσει και το φράγμα του τετραψήφιου αριθμού κρουσμάτων, όχι απλώς επειδή κάνουμε πολλά τεστ, αλλά επειδή υπάρχει σημαντική διασπορά στην κοινότητα. Ισως αυτό να συμβεί και τις επόμενες μέρες, ανεξάρτητα από τη θέση σε ισχύ των νέων μέτρων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στις άλλες περιοχές επιπέδου 3.

Τούτων δοθέντων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης οδηγήθηκε στα μέτρα που ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης με το τηλεοπτικό του μήνυμα. Η λογική είναι απλή: μέτρα τώρα, νωρίτερα απ’ ό,τι θα γινόταν υπό άλλες συνθήκες, με σκοπό να μη χάσουμε την μπάλα. Αλλωστε, όπως εξηγούσε αρμόδιος επιχειρησιακός παράγοντας, η χώρα μπορεί να έχει πολλά κρούσματα, αλλά ο αριθμός των διασωληνωμένων δεν αυξάνεται θεαματικά και το σύστημα υγείας αντέχει. Ποιος ξέρει, όμως, πόσο θα άντεχε, αν συνεχιζόταν η πορεία αυτών των ημερών.

Τα στατιστικά στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Στη Θεσσαλονίκη, το νέο επίκεντρο της πανδημίας πέραν της Αττικής, ο μέσος όρος ηλικίας όσων νοσούν είναι τα 28 έτη. Πρακτικά, πρόκειται για νέους ανθρώπους που συγχρωτίζονταν σαν να μην υπάρχει αύριο. Και μπορεί σήμερα να μη φαίνεται στο σύστημα, σε μία ή δύο εβδομάδες, όμως, μπορεί να αρχίσει να φαίνεται η αποτύπωση της μετάδοσης του ιού στο οικογενειακό περιβάλλον των κρουσμάτων των νεαρών. Σχετικά παρόμοια εικόνα και στην Αττική, όπου ο μέσος όρος ηλικίας όσων νοσούν είναι κάτω από 40, κάτι που, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, δηλοί ότι βιώνουμε και πάλι την κατάσταση χαλάρωσης του Ιουνίου και του Ιουλίου.

Πόσο θα κρατήσει η νέα πραγματικότητα με τις μάσκες παντού στις «πορτοκαλί» περιοχές, εκτός από τις κόκκινες, και την απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ; Η εκτίμηση είναι ότι μιλάμε τουλάχιστον για έναν μήνα, προκειμένου να αρχίσει να υπάρχει η αποτύπωση των μέτρων και να αλλάξει ενδεχομένως υγειονομικό επίπεδο η περιφερειακή ενότητα. Κάποιοι, δε, σκέφτονται ότι με αυτόν τον τρόπο θα πάμε ως τα Χριστούγεννα – ίσως άλλωστε να μην είναι τυχαία η αποστροφή του Πρωθυπουργού στο μήνυμά του: «Εξαρχής αποφασίσαμε να κινούμαστε προληπτικά. Κι αυτό αποκτά πρόσθετη σημασία τώρα, ενόψει της περιόδου των Χριστουγέννων».

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση ποντάρει πως με αυτά τα μέτρα θα «κοπεί ο βήχας» στους χαλαρούς και δεν θα επαληθευτούν οι πιο δυσοίωνες των προβλέψεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...