327
Oυκρανικό τανκ σε χωριό της περιοχής του Ντονέτσκ | REUTERS/Yevhen Titov

«Θεέ μου, ποιος θα πιστέψει ότι ήταν μόνο 63;» Οργή στη Ρωσία για το «φονικότερο πλήγμα» των Ουκρανών

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2023, 12:37
Oυκρανικό τανκ σε χωριό της περιοχής του Ντονέτσκ
|REUTERS/Yevhen Titov

«Θεέ μου, ποιος θα πιστέψει ότι ήταν μόνο 63;» Οργή στη Ρωσία για το «φονικότερο πλήγμα» των Ουκρανών

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2023, 12:37

«Φουντώνει» η οργή στη Μόσχα για τις απώλειες που μετρά ο ρωσικός στρατός από τους Ουκρανούς, με οδυνηρότερο και πιο αιματηρό το τελευταίο πυραυλικό χτύπημα το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στην πόλη Μακιίβκα, ανατολικά του Ντονέτσκ, όπου όπως ανακοίνωσε επισήμως το ρωσικό υπουργείο Αμυνας σκοτώθηκαν 63 στρατιώτες.

Σε μία σπάνια ανακοίνωση την οποία ουσιαστικά υποχρεώθηκε να εκδώσει έπειτα από επικρίσεις ρώσων πολεμικών ανταποκριτών, το υπουργείο επιβεβαίωσε ότι 63 ρώσοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν από τέσσερις πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από συστήματα HIMARS εναντίον «κέντρου προσωρινής ανάπτυξης» του ρωσικου στρατού στη Μακιίβκα.

Σύμφωνα ωστόσο με τους ρώσους ανταποκριτές, ο πραγματικός απολογισμός είναι πολύ βαρύτερος, εκτιμώντας ότι στο συγκεκριμένο χτύπημα -το φονικότερο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία- ενδέχεται να έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι. Και ως υπεύθυνους για το λουτρό αίματος στη Μακιίβκα «φωτογραφίζουν» τους διοικητές των δυνάμεων στην περιοχή, που όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, δεν δείχνουν να μαθαίνουν από τα λάθη τους.

Από την πλευρά του, το Γενικό Επιτελείο των Ουκρανών γνωστοποίησε ότι  καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές «έως και δέκα μονάδες εχθρικού στρατιωτικού εξοπλισμού διαφόρων τύπων» (κάτω το βίντεο από το ισοπεδωμένο κτίριο).

Η επίσημη επιβεβαίωση των απωλειών του ρωσικού στρατού στη Μακιίβκα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και επικρίσεων κατά της ρωσικής στρατιωτικής διοίκησης.

«Δέκα μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, είναι επικίνδυνο και εγκληματικό να θεωρείται πως ο εχθρός είναι ένας ανόητος που δεν βλέπει τίποτε», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Αντρέι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος της νομοθετικής συνέλευσης της πόλης της Μόσχας, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταγγέλλεται απόπειρα συγκάλυψης του πραγματικού αριθμού των θυμάτων της Μακιίβκα.

 «Θεέ μου, ποιος θα πιστέψει τον αριθμό 63; Το κτίριο [στη Μαιίβκα] καταστράφηκε εντελώς», έγραψε ένας από τους χρήστες του VKontakte, εκφράζοντας έτσι τη δυσπιστία των πολιτών απέναντι στις επίσημες ανακοινώσεις της Μόσχας για το βαρύ -όπως αποδεικνύεται- φόρο αίματος που καλείται να πληρώσει κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στην ανατολική Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...