286
Η Ναβρατίλοβα το περασμένο καλοκαίρι, στο Γουίμπλεντον, όπου κάποτε θριάμβευε | REUTERS/Hannah Mckay/File Photo

Ο καρκίνος ξαναχτύπησε και μάλιστα διπλά τη Μαρτίνα Ναβρατίλοβα

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2023, 11:51
Η Ναβρατίλοβα το περασμένο καλοκαίρι, στο Γουίμπλεντον, όπου κάποτε θριάμβευε
|REUTERS/Hannah Mckay/File Photo

Ο καρκίνος ξαναχτύπησε και μάλιστα διπλά τη Μαρτίνα Ναβρατίλοβα

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2023, 11:51

Δεν είναι η πρώτη μάχη της Μαρτίνα Ναβρατίλοβα –είναι όμως η πιο σκληρή. Η θρυλική τενίστρια, 66 ετών σήμερα, ανακοίνωσε ότι πάσχει από καρκίνο, στον μαστό και στον λάρυγγα.

«Αυτό το διπλό χτύπημα είναι σοβαρό, αλλά μπορεί να θεραπευθεί. Ελπίζω να πάνε όλα καλά. Θα είναι δύσκολα για λίγο καιρό, αλλά θα παλέψω με ό,τι έχω μέσα μου», ανέφερε στη σχετική δήλωσή της.

Η Ναβρατίλοβα είναι ένα σύμβολο του παγκόσμιου τένις και όχι μόνον. Αγωνίστηκε από μικρή για τη δημοκρατία –σε ηλικία 18 ετών, εν μέσω Ψυχρού Πολέμου, απαρνήθηκε την πατρίδα της, την τότε Τσεχοσλοβακία, καταγγέλλοντας το κομμουνιστικό καθεστώς και ζητώντας πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ. Το 1981, όταν ακόμα η ομοφυλοφιλία ήταν ταμπού και η δημοσιοποίησή της κόστιζε, αποκάλυψε ότι είναι λεσβία και έγινε μια από τις πιο σημαντικές ακτιβίστριες των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ.

Η Ναβρατίλοβα υπήρξε φυσικά μια ασύλληπτη αθλήτρια στα κορτ του τένις. Ηταν το ίδιο καλή είτε έπαιζε μόνη της είτε αγωνιζόταν στο διπλό και αυτό της επέτρεψε να κερδίσει τους περισσότερους τίτλους σε Γκραν Σλαμ από κάθε άλλη αθλήτρια: 18 στο απλό (εννέα από αυτές στο Γουίμπλεντον), 31 στο διπλό γυναικών και 10 στο μεικτό διπλό, στο σύνολο 59! Είναι η μοναδική τενίστρια που έμεινε στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης για περισσότερες από 200 εβδομάδες, τόσο στο απλό (332) όσο και στο διπλό (237).

Και η μάχη της με τον καρκίνο είναι συνεχής. Το 2010 είχε διαγνωστεί για πρώτη φορά με καρκίνο του μαστού, αλλά αφού υποβλήθηκε σε χημειοθεραπείες, τον ξεπέρασε.

Σήμερα η ασθένεια εμφανίστηκε ξανά. Το καλό είναι πως δεν έχει καμία σχέση ο ένας με τον άλλο. Θετικό είναι επίσης πως έχουν διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο. «Η πρόγνωση των γιατρών είναι καλή. Η Μαρτίνα θα αρχίσει θεραπείες αυτό τον μήνα», δήλωσε ο εκπρόσωπός της.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...