368
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες | InTime News

Οι τρεις προτάσεις των Ευρωπαίων για το ελληνικό χρέος

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2016, 12:33
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες
|InTime News

Οι τρεις προτάσεις των Ευρωπαίων για το ελληνικό χρέος

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2016, 12:33

Τα έφεραν από εδώ τα έφεραν από εκεί, μέτρησαν όλα τα δεδομένα, στάθμισαν τις προτάσεις του ΔΝΤ και πλέον οι Ευρωπαίοι, φαίνεται πως είναι έτοιμοι να καταθέσουν τη δική τους πρόταση στην Ουάσιγκτον, έτσι ώστε να μειωθεί το κενό που τους χωρίζει ως προς το ελληνικό χρέος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι ευρωπαίοι εταίροι εξέτασαν τις δυνατότητες ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους το βράδυ της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια ειδικής τηλεδιάσκεψης μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών. Αυτό επιβεβαιώνουν στο Bloomberg, υπό τον όρο της ανωνυμίας, δύο άτομα τα οποία έχουν άμεση γνώση του θέματος. Στόχος είναι να «μεταφέρουν» τα δάνεια της Ελλάδας ύψους 321 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μια βιώσιμη βάση.

Στο τραπέζι, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που μετέφερε το πρακτορείο Bloomberg, έπεσαν τρεις προτάσεις και είναι οι εξής:

Στα «τραπέζι», σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, κατατέθηκαν τρεις προτάσεις:

  • Αγορά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) των διμερών δανείων της Ελλάδας με χώρες – μέλη της Ευρωζώνης, προκειμένου να μειωθούν οι τόκοι. Τα συγκεκριμένα δάνεια ανέρχονται σε περίπου 52,9 δισ. ευρώ.
  • Αγορά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προς την Ελλάδα, καθώς οι όροι δανεισμού του ESM είναι σαφώς ευνοϊκότεροι έναντι του Ταμείου.
  • Επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων, με παράλληλη μείωση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, η χθεσινή συζήτηση αποτέλεσε μία απλή ανταλλαγή απόψεων, σε τεχνικό επίπεδο, καθιστώντας σαφές ότι δεν ελήφθη καμία απόφαση. Επί του παρόντος, ουδείς εκπρόσωπος του ESM επιβεβαίωσε ή αρνήθηκε τις συγκεκριμένες πληροφορίες.Το σίγουρο είναι λίγο πριν συναντηθούν οι υπουργοί Οικονομικών στις 24 Μαΐου, σε ένα ακόμη καθοριστικό Eurogroup, θα έχει υπάρξει προεργασία από το EuroWorking Group επί των συγκεκριμένων –ή άλλων- προτάσεων με στόχο να μειωθεί το «κενό» μεταξύ των Θεσμών.

Προσφάτως, η Wall Street Journal αποκάλυψε και τις προτάσεις του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, οι οποίες περιλαμβάνουν α) την επιμήκυνση της αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων έως το 2080, β) τη χορήγηση περιόδου χάριτος έως το 2040 και γ) τη σταθεροποίηση του επιτοκίου αποπληρωμής, για τα επόμενα 30 – 40 χρόνια, στα τρέχοντα επίπεδα του 1,5%.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι προτάσεις του ΔΝΤ παρουσιάστηκαν στους Ευρωπαίους εταίρους την προηγούμενη εβδομάδα και σύμφωνα μ’ αυτές, το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους διατηρείται κάτω του 15% του ΑΕΠ.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...