360
Από το 2011, η 35χρονη Ανι Λέεφ (εδώ, με την 2,5 ετών κόρη της, Εστερ) ηγείται του κόμματος του Κέντρου και σήμερα είναι η δημοφιλέστερη πολιτικός της Σουηδίας |

Θα είναι η Ανι Λέεφ, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας;

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2019, 11:04
Από το 2011, η 35χρονη Ανι Λέεφ (εδώ, με την 2,5 ετών κόρη της, Εστερ) ηγείται του κόμματος του Κέντρου και σήμερα είναι η δημοφιλέστερη πολιτικός της Σουηδίας
|

Θα είναι η Ανι Λέεφ, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας;

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2019, 11:04

Αγώνα δρόμου κάνουν τα κόμματα στη Σουηδία για να μην πάνε σε νέες εκλογές στις 23 Ιανουαρίου, αφού εδώ και πέντε μήνες, παρά τις συνεχείς προσπάθειες από όλες τις πλευρές, δεν έχουν καταφέρει να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού.

Τελευταία ελπίδα των Σουηδών, είναι η Ανι Λέεφ, η 35χρονη ηγέτιδα του κόμματος του Κέντρου, η οποία βγαίνει σταθερά δημοφιλέστερη πολιτικός στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών. Αν γίνει αυτό, θα είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στη χώρα με τις περισσότερες βουλευτίνες στην Ευρώπη: 161 σε σύνολο 349. Ακολουθούν οι γειτονικές Φινλανδία και Νορβηγία, ενώ παγκοσμίως, η Σουηδία βρίσκεται στην έβδομη θέση.

Παρόλο που η Λέεφ έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη θέση της πρωθυπουργού, επιχείρησε να σχηματίσει κυβέρνηση όταν ήρθε η σειρά της, όμως, σκόνταψε στην άρνηση των Σοσιαλδημοκρατών να δεχθούν «φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις». Το κόμμα της είναι το τέταρτο μεγαλύτερο στη Βουλή με 31 βουλευτές, σημειώνοντας σημαντική άνοδο στα ποσοστά του στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Το κόμμα του Κέντρου βλέπει με καλό μάτι τους μετανάστες, προωθεί τη μείωση της φορολογίας και τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Είναι ένα από τα τέσσερα κόμματα της κεντροδεξιάς Συμμαχίας, ο ηγέτης της οποίας, ο Ουλφ Κρίστερσον, δεν κατάφερε ούτε αυτός να σχηματίσει κυβέρνηση. Η Λέεφ έχει μείνει πιστή στις προεκλογικές της υποσχέσεις να μην συμμαχήσει ούτε με τους ακροδεξιούς Σουηδούς Δημοκράτες ούτε με τους Σοσιαλδημοκράτες, που ήταν στην εξουσία πριν τον Σεπτέμβριο.

Δύο εβδομάδες πριν οι Σουηδοί στραφούν εκ νέου στις κάλπες, απομένουν δύο προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης. Αν ο Στέφαν Λέβεν, ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, συμφωνήσει να γείρει τη ζυγαριά της πολιτικής του προς τα δεξιά, η Λέεφ θα μπορούσε να  συμμαχήσει μαζί του ζητώντας ως αντάλλαγμα τη θέση της πρωθυπουργού. Θα ήταν η μόνη λύση για να μην γίνουν νέες εκλογές.

Η Αννι Λέεφ σε στιγμιότυπο από ομιλία της στη σουηδική Βουλή

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, το αντιμεταναστευτικό, ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών κατέγραψε μεγάλη άνοδο και βρέθηκε στην τρίτη θέση, με αποτέλεσμα τόσο η κεντροδεξιά Συμμαχία (τα κόμματα των Μετριοπαθών, των Φιλελευθέρων, του Κέντρου και των Χριστιανοδημοκρατών), όσο και ο κεντροαριστερός συνασπισμός (Σοσιαλδημοκράτες-Πράσινοι) να μην καταφέρουν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...