249
|

Πέθανε ο φιλόλογος Φάνης Κακριδής

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2019, 08:21

Πέθανε ο φιλόλογος Φάνης Κακριδής

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2019, 08:21

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών ο φιλόλογος και ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Φάνης Κακριδής, γιος του κλασικιστή Ιωάννη Κακριδή.

Είχε γεννηθεί το 1933 στην Αθήνα από οικογένεια με πλούσια παράδοση στη φιλολογία. Ο πατέρας του και η φιλόλογος μητέρα του Όλγα Κακριδή είχαν επικεντρωθεί στον Ομηρο. Η αδελφή του, Ελένη Κακριδή, είναι επίσης φιλόλογος, όπως ήταν και ο παππούς του Θεοφάνης Κακριδής.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στα πανεπιστήμια της Μαγεντίας και της Τυβίγγης, όπου δίδαξε αρχαία και νέα ελληνική γλώσσα.

Το 1964 εξελέγη καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο νεοσύστατο τότε Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όπου παρέμεινε ως το 1982, με εξαίρεση την περίοδο της δικτατορίας κατά την οποία είχε απολυθεί. Δίδαξε ακόμη στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, στην Πάτρα και τελικά στα Ιωάννινα ως το 2000.

Από το 1982 ως το 1984 διετέλεσε αντιπρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικών Μελετών και Επιμορφώσεως (ΚΕΜΕ) του Υπουργείου Παιδείας ενώ μεταξύ 1981 και 1982 διετέλεσε πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

Το έργο του ήταν επικεντρωμένο στην αρχαία ελληνική επική ποίηση και την αριστοφανική κωμωδία. Ενδιαφέρθηκε ακόμη για θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής.

Πέρα από τη διδασκαλία και την έρευνα, ενδιαφέρθηκε για θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής, όπως τα αναλυτικά προγράμματα και της ειδικής διδακτικής του αρχαίου κόσμου. Πίστευε ότι χρέος του ακαδημαϊκού δασκάλου απέναντι στους φοιτητές του δεν τελειώνει την ημέρα που αποφοιτούν, αλλά συνεχίζεται και μετά το διορισμό τους.

Συμμετείχε ακόμη σε επιμορφωτικά σεμινάρια και αρθρογραφούσε στην εφημερίδα «Το Βήμα».

Τελευταίο του έργο η Αρχαία Ελληνική Γραμματολογία, που προορίζεται για καθηγητές και μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης. Το έργο είναι διαθέσιμο και στο Διαδίκτυο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...